CSU: Nemecko by malo uplatniť tvrdší prístup k migrantom a viesť dialóg s Orbánom

11.01.2018 | 13:35
  0
V rozhovore pre Sputnik to vyhlásil predstaviteľ vládnej CSU.

Nemecká Kresťansko-sociálna únia (CSU), ktorá je sesterskou stranou Merkelovej CDU obhajuje návrat k kresťanským hodnotám a posilnenie národnej identity.

Bývalý nemecký minister vnútra Hans-Peter Friedrich, ktorý je členom CSU v rozhovore pre spravodajský portál Sputnik vysvetlil, čo bude znamenať takýto krok pre budúcu politiku Nemecka. Západná spoločnosť podľa jeho názoru v posledných desaťročiach popierala vlastnú identu, čo spôsobilo demontáž celého spoločenského poriadku.

„Príde však čas, keď začneme znovu viac premýšľať o našej identite a budeme sa snažiť odpovedať na otázky: Kto sme, odkiaľ sme a čo pre nás znamená koncept národa,“ uviedol Friedrich.

„Myslím si, že čoraz viac ľudí v globalizovanom svete, opäť vyjadruje svoju potrebu zabezpečenia poriadku a hľadania vlastnej identity,“ dodal nemecký exminister.

Na nedávnom vnútrostraníckom zasadnutí CSU sa zúčastnil aj maďarský premiér Viktor Orbán, s ktorým má Friedrich, ale aj Kresťansko-sociálna únia dobré vzťahy.

Viktor Orbán bol opakovane kritizovaný nemeckými politikmi za neochotu prijať migrantov, ale aj za neakceptovanie iných rozhodnutí prijatých v Bruseli a Berlíne. Friedrich sa domnieva, že vzájomné súboje medzi maďarským lídrom a nemeckými predstaviteľmi musia skončiť.

„Je dôležité, aby Nemecko začalo chápať, že Viktor Orbán je demokraticky zvolený predseda vlády Maďarska a v nadchádzajúcich voľbách pravdepodobne dosiahne opäť presvedčivé víťazstvo. Znamená to, že sa teší podpore maďarských občanov, vysvetlil politik.

„Treba jasne povedať, že ak budeme chcieť Európu, nemôže to byť Európa, ktorej osud určujú len niektoré elity v Bruseli, Paríži alebo Berlíne - musíme do nej zahrnúť všetkých ľudí, napríklad krajiny strednej a východnej Európy. Preto je dialóg s Viktorom Orbánom veľmi dôležitý,“ domnieva sa Friedrich. Dodal, že Orbán sa vo svojej politike voči utečencom správa zodpovedne.

„Jedna vec je istá: Viktor Orbán dostal za úlohu ochrániť vonkajšie európske hranice a podarilo sa mu to. Za to by sme mu mali byť vďační,“ uzavrel bývalý nemecký minister vnútra.

Zdroj: sputniknews.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti