Cséfalvayová: Fico sa rozhodol zbierať populistické body aj za cenu urážania spojencov a zbytočného podkopávania našich euroatlantických väzieb

29.11.2019 | 12:25
  5
Predsedníčka zahraničného výboru Katarína Cséfalvayová sa vyjadrila k žiadosti predsedu Smeru-SD o vydanie zlata z Veľkej Británie na Slovensko.

„Zvolanie mimoriadnej schôdze NR SR k téme zlato v Bank of England považujem za ďalší z radu nehoráznych krokov, ktoré kvôli lacnému naháňaniu hlasov môžu nenávratne poškodiť to, čo je pre nás životne dôležité – naše vzťahy so spojencami.

Po tom, ako sme sa k Britom zachovali minulý rok v kauze Skripaľ, znova nekonáme ako spoľahliví partneri. Žiaľ, poslanec Fico sa zjavne rozhodol pre cestu urážania spojencov aj všetkých ľudí so zdravým rozumom.

Povzbudený “úspechmi” v otázkach ako moratórium alebo Istanbulský dohovor vie, že sa môže bezvýhradne spoľahnúť nielen na Andreja Danka, ale i na čoraz ochotnejších a spoľahlivejších fašistov.

Že hovorí nezmysly a uráža spojencov ho v tomto prípade vôbec nezaujíma. Napriek problémom okolo Brexitu sa v našich bilaterálnych vzťahoch Spojené kráľovstvo vždy správalo ako spoľahlivý partner.

Po našom vstupe do EÚ napríklad neaplikovalo prechodné obdobia pre otvorenie svojho pracovného trhu ako napríklad Rakúsko alebo Nemecko. Bank of England je inštitúcia s dlhoročnou tradíciou a zárukou kvality, je nemysliteľné, aby sa tam s naším zlatom čokoľvek nežiaduce stalo, čo by sa doma stať nemohlo. Jedine, že by ho poslanec Fico a Smer chceli odviesť do Tiposu…

Parlament by na takéto divadlo nemal pristúpiť a byť komparzom k predvolebnej kampani pána Fica. Ten sa očividne nádeja, že otváraním prízemných tém odkloní pozornosť od problémov Smeru a jeho káuz. A robí to aj za cenu poškodenia dobrého mena Slovenskej republiky u našich spojencov.“

 

Fico chce, aby sa zlato v hodnote viac ako miliardu eur vrátilo z Británie na Slovensko

Predseda Smeru-SD Robert Fico na štvrtkovej tlačovej konferencii vyhlásil, že Investičné zlato, ktoré má Slovensko uložené v britskej Bank of England, by sa malo vrátiť na Slovensko. Ide o 31,7 tony zlata v hodnote približne 1,3 miliardy eur.

Návrh uznesenia, ktorým požiadajú o prípravu tohto procesu zo strany Národnej banky Slovenska (NBS), by mali predložiť cez 30 poslancov na mimoriadnej schôdzi. Dôvodom je podľa Fica hroziaca finančná kríza, ale aj nestabilita vyplývajúca z brexitu. Miera zhodnotenia v britskej banke je zároveň podľa neho veľmi nízka.

Fico priblížil, že ročná miera zhodnotenia sa pohybuje od 0,2 % do 0,4 %. "Čo je nič, v podstate to nemá absolútne žiadny význam," dodal. Krajiny ako Poľsko, Maďarsko, Rakúsko, Nemecko a Rumunsko sa podľa jeho slov už rozhodlo zlato z Anglicka stiahnuť pod vlastnú kontrolu. Tieto krajiny tak podľa neho spravili pre brexit a aj preto, že už príliš neveria Británii v tom, ako sa správa pri brexite. Zároveň je podľa Fica dôvodom aj to, že chcú diverzifikovať uloženie investičného zlata.

Zdôraznil, že na tento krok je viacero dôvodov. Ide o hroziacu finančnú hospodársku krízu a vlečúci sa proces brexitu. "Nestabilita je pomerne veľká," podotkol. Myslí si, že by bolo správne, keby po vzore iných krajín aj Slovensko prijalo rozhodnutie, že zlato sa vráti naspäť na územie SR.

 

Zdroj: dennikn.sk / Facebook Katarína Cséfalvayová / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti