Covid unikl z americké laboratoře, naznačuje Čína a žádá WHO o prošetření

19.02.2021 | 18:35
  7
Čínská státní média zveřejňují mapky s biologickými laboratořemi USA na světě a píší o „závoji tajemství,“ které obklopuje Fort Detrick.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí, státní média i přední vědec šíří konspirační teorii, že koronavirus má původ v amerických laboratořích. Za nejpravděpodobnější místo uvádějí marylandskou laboratoř Fort Detrick. Vyzývají Světovou zdravotnickou organizaci (WHO), aby do USA stejně jako do Číny vyslala tým, který spekulace pověří.

„Pokud USA skutečně respektují fakta, pak prosím otevřete biologickou laboratoř ve Fort Detricku, ukažte větší transparentnost, co se týče (vašich) dvě stě zámořských biologických laboratoří a pozvěte odborníky WHO, aby provedli výzkum původu (koronaviru) ve Spojených státech,“ uvedla na letošní lednové tiskové konferenci mluvčí ministerstva zahraničí Chua Čchun-jing. 

Její výzva byla široce sdílena na čínských sociálních sítích. Vidělo ji asi 74 milionů lidí a našla posluchače i v Rusku a Íránu a dalších zemí mezi těmi, co dlouhodobě podezírají USA z nekalého vývoje biologických zbraní. 

Čínská státní média na slova mluvčí stále odkazují. Zveřejňují mapky s biologickými laboratořemi USA na světě a píší o „závoji tajemství,“ které obklopuje Fort Detrick.

„Obyvatelé v blízkosti americké biologické laboratoře Fort Detrick mlčí o podezřeních na ohnisko covidu-19,“ zní titulek čtvrtečního článku čínské stanice vysílající v angličtině CGTV.

Marylandská laboratoř byla v minulosti spojována s programem vývoje biologických zbraní před jeho oficiálním ukončením v roce 1969. Laboratoř se následně zaměřila na zkoumání virů a bakterií jako je ebola či antrax a podílela se na vývoji vakcín proti těmto onemocněním.

V srpnu 2019 americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) laboratoř na nějaký čas zavřelo. Citovalo přitom nedostatečné mechanismy pro dekontaminaci odpadních vod a porušování bezpečnostních pravidel zaměstnanci. CDC ubezpečovalo, že místní obyvatelé v blízkosti laboratoře se nemusí obávat žádného rizika a že nehrozí žádný únik zkoumaných patogenů.


Čínská média naznačují, že laboratoř mohla být zavřená právě kvůli možnému úniku koronaviru. Odkazují přitom na americkými médii reportovanou nákazu více jak šedesáti seniorů v blízkém pečovatelském domě v Springfieldu. Nemocní trpěli kašlem a potížemi s plícemi. CDC došlo k závěru, že „mysteriózní nákazu“ měl na svědomí rhinovirus, který způsobuje běžné nachlazení a vyvolává velmi podobné příznaky jako koronavirus.

Čínští vědci chtějí vyšetřovaní původu koronaviru v USA

Podezření, že právě USA jsou nějakým způsobem odpovědné za koronavirovou pandemii, zaznívá i od čínských předních vědců. „USA mají biologické laboratoře všude na světě,“ prohlásil hlavní čínský epidemiolog Ceng Kuang z čínského Centra pro kontrolu nemocí. „Proč má USA tolik laboratoří? Jaký je jejich účel?“

Kuang a další čínští vědci požadují po WHO, aby provedla důkladné vyšetřování možného původu koronaviru i v jiných zemí než v Číně. USA považují za obzvláště vhodnou oblast pro výzkum, protože má mít nejvíce rozdílné kmeny viru. Lu Chung-čou, ředitel Šanghajského klinického centra veřejného zdraví, se domnívá, že mutace viru ve Wu-chanu svědčí o tom, že zde neexistuje původ viru, protože původní kmen musí být konzistentní a bez dalších variant. 

Tým WHO zjistil, že v prosinci 2019 ve městě kolovalo třináct mutací viru. Vyšetřovatelé nevylučují možnost, že se koronavirus do Wu-chanu rozšířil odjinud, na rozdíl od svých čínských kolegů ale považují za ohnisko stále domácí půdu a zahraniční přenos přes importované potraviny hodnotí jako spíše nepravděpodobný.


Ve své rozsáhlé analýze šíření konspiračních teorií o americkém původu koronaviru agentura AP podotýká, že ještě před lednovým uzavřením Wu-chanu ruští političtí představitelé a média začali osočovat USA, že vyvinuly koronavirus jako biologickou zbraň a nasadily jej do Číny k podrytí stoupajícího vlivu asijského obra. V samotné Číně v lednu policisté zadrželi muže z Vnitřního Mongolska, který nazýval koronavirus americkou biologickou zbraní, a dali mu pokutu za šíření fám.

Po neobvykle silné domácí a zahraniční kritice se čínská rétorika změnila. Peking popíchla především tvrzení amerického exprezidenta Donalda Trumpa a dalších čelních představitelů jeho administrativy, že virus vznikl ve wuchanské laboratoři.

Mluvčí informačního oddělení čínského ministerstva zahraničí Čao Li-ťien v březnu zveřejnil na svém Twitteru spekulaci, že nákazu přivezli do Wu-chanu američtí vojáci, kteří se účastnili Armádních letních světových her v říjnu 2019 ve Wu-chanu. Státní média následně poté začala psát o Fort Detricku.

Stanice CNN ve své vlastní analýze státní propagandy uvádí, že ve druhé půlce roku 2020 čínská média upozadila spekulaci o americkém původu a přesunula pozornost k širší teorii o průniku koronaviru z jiných zemích přes zmražené zboží. Po příletu týmu WHO do Wu-chanu se k podezření o úniku z americké laboratoře vrátila. Teorii tentokráte šířily i celebrity a další „klíčoví vůdci veřejného mínění (KOL)“.

Podle CNN není jisté, zda vláda jim za sdílení příspěvků o teorii platila. Odborníci ale podotýkají, že KOL v Číně fungují na podobném principu jako influenceři na Západě, které si komerční firmy najímají k propagaci svého produktu.

Vedec WHO prekvapil mainstream vyhlásením, že koronavírus možno vôbec nepochádza z Číny

Koronavírus spôsobujúci ochorenie COVID-19 možno nepochádza z čínskeho Wuchanu. V nedeľu (14.2.) o tom informoval vedec Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) John Watson. 


Podľa neho sa vírus prvýkrát mohol objaviť aj v inej krajine. Reagoval tak po informáciách o tom, že vyšetrovacia misia zamietla teóriu, že by vírus unikol z laboratória. Píše o tom Daily Mail.

Dodal, že k prenosu vírusu zo zvierat na človeka mohlo dôjsť za hranicami Číny. Podľa niektorých špekulácií vírus pochádza priamo z laboratória vo Wu-chane, ktoré je jedným z predných čínskych inštitúcií pre výskum vírusov. 


Jeho súčasťou je archív genetických informácií o koronavírusoch netopierov. WHO však túto špekuláciu vylúčila. 


Administratíva bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa pracovala aj s teóriou, že malo ísť o biologickú zbraň, ktorá unikla z laboratória. 


Čína obvinenia už od začiatku pandémie dôrazne odmieta, v minulosti dokonca tvrdila, že vírus môže mať svoj pôvod mimo jej územia. 


Jednou z teórií, ktorú sa Čína snaží presadiť je, že vírus do krajiny zavliekli zo zámoria v rámci dovozu morských plodov.

USA financovali miliónmi dolárov výskum koronavírusu v čínskom laboratóriu vo Wuhane

V apríli minulého roku sme zverejnili na InfoVojne článok o tom, že USA v roku 2015 financovali v Číne doma zakázaný typ výskumu, ktorý sa týkal genetickej úpravy vírusov k posilneniu ich nákazlivosti a smrteľnosti.

Viac sa dočítate TU.

Americký lekár Dr. Rashid A. Buttar na jar roku 2020 obvinil experta na infekčné ochorenia Anthonyho Fauciho, ktorý bol v predchádzajúcej americkej administratíve poradcom amerického prezidenta Donalda Trumpa pre pandémiu nového koronavírusu. Dr. Buttar uviedol, že Obamova vláda v roku 2014 uvalila moratórium na výskum koronavírusu. Dr. Anthony Fauci však schválil rozpočet na tento druh výskumu, čím nielenže porušil platnú legislatívu, ale podieľal sa na vytvorení celého sledu udalostí, ktoré vyústili do globálnej pandémie. Fauci navyše v roku 2017 predpovedal, že Trumpova vláda bude čeliť pandémii.

Rozhovor s Dr. Buttarom bol cenzurovaný a YouTube ho zmazal, pretože vraj šíril nepodložené a nepravdivé informácie. Český portál Otevři svou mysl ho však umiestnil na platformu lbry.tv:

Celý prepis rozhovoru s Dr. Buttarom si môžete prečítať TU.

Korporátne médiá prichytené pri konšpirácii – koordinovane klamali o Covid-19 a misii WHO v Číne!

Pred niekoľkými dňami médiá hlavného prúdu informovali o výsledkoch misie expertov zo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) do Wuhanu v Číne, kde skúmali pôvod svetovej pandémie SARS-CoV-2. Väčšina z toho, čo ste sa o tejto misii dozvedeli z médií hlavného prúdu pravdepodobne boli vopred dohovorené lži a vôbec to nezodpovedá pravde – hovoria účastníci misie WHO.

Vedci z WHO, ktorí sa zúčastnili misie do Wuhanu, kde hľadali pôvod epidémie koronavírusu, obvinili západné médiá, že „prekrútili“ ich citáty tak, aby zodpovedali protičínskemu naratívu. Mnohé médiá hlavného prúdu, aj u nás na Slovensku, informovali o tom, že Čína odmietla vedcom poskytnúť všetky údaje, o ktoré žiadali. Na základe týchto informácií aj Jake Sullivan, poradca prezidenta USA vo veciach národnej bezpečnosti, v piatok prehlásil, že Washington „je hlboko znepokojený spôsobom, akým sa komunikovalo o prvých zisteniach z misie za pôvodom Covid-19“ a vyslovil pochybnosti o procese, akým sa tieto zistenia získali.

Britský zoológ Peter Daszak, ktorý bol členom misie WHO, povedal, že obvinenia Číny, že odmietla poskytnúť údaje, sú nepravdivé. Povedal: „Niečo podobného som na misii WHO nezažil. Ako vedúci zoologickej a environmentálnej pracovnej skupiny som sa stretol len s dôveryhodnosťou a otvorenosťou u svojich Čínskych kolegov. Dostali sme prístup ku všetkým rozhodujúcim novým údajom. Vďaka tomu sme získali vhľad do toho, ako pravdepodobne pandémia prebiehala. Všetky údaje sme spracovali a zahrnieme ich do výslednej správy.“

Peter Daszak tiež zverejnil tweet tohto znenia: „Hnevá ma, že človek stráca čas s novinármi, vysvetľuje im najdôležitejšie zistenia našej vyčerpávajúcej niekoľkotýždňovej práce v Číne, a potom vidím, že slová mojich kolegov sú citované úplne inak, aby to súhlasilo s naratívom, ktorý mali pripravený už pred rozhovorom. Hanbite sa @nytimes!”

Thea Koelsen Fischer, dánska členka tímu povedala, že ich výroky novinári „zámerne prekrútili, aby vrhli zlé svetlo na dôležitú vedeckú prácu.“

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničia pripomenul USA, že WHO je „v oblasti zdravotníctva kompetentnou multilaterálnou medzinárodnou organizáciou a nie je to žiadny lunapark, kam sa dá kedykoľvek vojsť alebo odísť.“

Čína vyzvala USA, aby „dodržiavali najvyššie štandardy“, keď pôjde o otvorenosť a transparentnosť, pretože „túto záležitosť sleduje celý svet“.

Bomba z WHO: Vírus vo veľkom rozsahu koloval po Číne už pred decembrom 2019

Americký nezávislý denník Newsmax priniesol informáciu, ktorú dnes ráno potvrdila aj agentúra CNN: Misia vedcov z WHO, ktorá práve ukončila ďalšiu fázu terénneho výskumu vo Wuchane s cieľom zistiť ohnisko a pôvod pandémie Covid-19, objavila dôkazy, že doteraz akceptovaný popis udalosti nezodpovedá realite. Pri vypuknutí úplne novej vírusovej choroby sa dá očakávať, že prví pacienti budú nakazení jediným kmeňom vírusu, ktorý sa až neskôr bude diverzifikovať mutáciami. Vo vzorkách krvi prvých pacientov z decembra 2019 sa však zistilo 13 rôznych kmeňov!

Vedúci tímu WHO Peter Ben Embarek povedal v rozhovore pre CNN, že vo vzorkách krvi od pacientov, ktorí v decembri 2019 vo Wuchane vyhľadali lekársku pomoc s príznakmi Covidu-19, bolo 174 testami potvrdených ako pozitívnych. Pri skúmaní ich anamnézy sa zistilo, že niektorí mali kontakt aj so známym rybím trhom, ktorý je podozrivý ako ohnisko nákazy, ale mnohí pacienti nemali s trhom nič spoločné. Podľa dnes už známej dynamiky nákazy, hovorí Ben Embarek, je asi 85 % všetkých prípadov bez príznakov. Hoci ešte nebolo vykonané epidemiologické modelovanie, no dá sa predpokladať, že už v decembri len vo Wuchane existovalo najmenej 1000 ľudí, u ktorých sa neprejavovali žiadne príznaky.

Na základe tohto zistenia tím retrospektívne preskúmal aj anamnézu 92 pacientov, ktorí mali v provincii Hubei, kde leží Wuchan, v období od októbra do decembra popísané podobné príznaky ako Covid-19. Výskyt týchto prípadov bol rozptýlený takmer rovnomerne po celej provincii a netvoril zhluky, ako je to obvyklé pri vypuknutí novej epidémie. Tím sa tiež stretol s prvým testami potvrdeným pacientom zo začiatku decembra 2019.

Išlo o 40-ročného muža, úradníka, ktorý podľa vlastných slov vedie jednotvárny život a nikam necestuje. Nemal žiadny kontakt z rybím trhom.

Prof. Edward Holmes z univerzity v Sydney, virológ, povedal, že pri známej frekvencii mutácií vírusu SARS-CoV-2 zistenie 13 rôznych genetických variantov naznačuje, že vírus pravdepodobne v ľudskej populácii cirkuloval niekoľko mesiacov predtým, než prepukla epidémia vo Wuchane.

O údajoch, o ktorých hlavný prúd informoval, že ich „Čína odmietla vydať“, povedal Embarek toto. Kvôli časovému plánu a technickej náročnosti tím ešte nemohol preskúmať retrospektívne krvné vzorky od všetkých pacientov zo skúmaného obdobia. Tím sa však do Číny vráti a bude vo výskume pokračovať. Čína je ústretová a sľúbila všestrannú spoluprácu. K dispozícii bude ešte asi 200 000 krvných vzoriek, ktoré sú však často v malých množstvách a bude treba ešte pripraviť metodológiu na ich vyšetrenie. Je to však veľmi bohatý materiál, ktorý môže priniesť mnoho nových informácií.

CNN tiež cituje hovorcu ambasády ČĽR vo Washingtone:

USA sa v priebehu posledných rokov chovali spôsobom, ktorý závažným spôsobom podmínoval multilaterálne inštitúcie, vrátane WHO, a výrazne poškodil medzinárodnú spoluprácu pri výskume COVID-19. USA sa však tvária akoby nič a ukazujú prstom na WHO a na iné krajiny, ktoré WHO spoľahlivo podporovali.

Informácie o tom, že Čína nespolupracuje, sú nepravdivé

Vedúci misie WHO, Peter Ben Embarek potvrdil, že: „Čínske úrady do ich práce nijako rušivo nezasahovali.“

Prof. Zhang Yiwu z univerzity v Pekingu hovorí, že celý rad krajín a médiá ich hlavného prúdu od vypuknutia epidémie nerobia nič iné, len sa snažia obviniť z epidémie Čínu. „Avšak krajiny, ktoré ohovárajú Čínu, že v začiatkoch zatajovala informácie o víruse, odmietajú na svoje územie pustiť expertov WHO, aby mohli vykonať výskum aj u nich.“

Zdroj: idnes.cz / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti