COVID-19 nemusí byť poslednou pandémiou, varuje organizácia financovaná Gatesom

25.03.2021 | 09:29
  19
Spoločnosť CEPI vytvorila zoznam smrteľných chorôb, ktoré majú pandemický potenciál.

Máme sa obávať? Tím odborníkov organizácie CEPI, ktorú založil spoluzakladateľ spoločnosti Microsoft Bill Gates (65), varuje ľudstvo pred chorobami, ktoré by mohli po koronavíruse vyvolať ďalšie pandémie.

Svet sa ešte stále nespamätal z pandémie koronavírusu, ktorá sa rozšírila z Číny do celého sveta. Na Slovensku sa prvý prípad nákazy objavil 6. marca 2020 u 52-ročného muža z Bratislavského kraja. Aj keď si väčšina z nás myslela, že novú pliagu porazíme za niekoľko mesiacov, nestalo sa. Slovensko bojuje s koronavírusom už jeden rok, a preto predstava, že okrem koronavírusu a jeho mutácií na nás vo svete číhajú ďalšie smrteľné choroby, je priam hrozivá. 

Nové smrteľné choroby, ale aj pandémia podobná koronavírusovej sa môže podľa Gatesa pre rozsiahly turizmus opakovať každých 20 rokov. „Smutnou realitou zostáva, že COVID-19 nemusí byť poslednou pandémiou. Nevieme, kedy udrie ďalšia ani to, či to bude chrípka, koronavírus alebo nejaké nové ochorenie, ktoré sme nikdy predtým nevideli.“ 

Choroby horšie ako COVID-19

Ako informuje britský denník The Sun, spoločnosť CEPI vytvorila zoznam smrteľných chorôb, ktoré majú pandemický potenciál. "COVID-19 je len jedna z mnohých chorôb s pandemickým potenciálom. Predpokladáme, že u hostiteľov - cicavcov a vtákov - existuje viac ako 1,6 milióna vírusových druhov z týchto vírusových rodín, ktoré sa ešte musia objaviť. A ktorákoľvek z nich by mohla byť budúci covid alebo ešte horšie," píše sa v správe, v ktorej zároveň potvrdili slová Gatesa. 

Medzi smrteľné choroby, ktoré by sa mohli rozšíriť do celého sveta a spôsobiť novú pandémiu, patria známe, ale aj menej známe ochorenia. Z tých známych sú to napríklad HIV, vtáčia chrípka a ebola, všetky s potenciálom mutácie na nebezpečnejší vírus.

Medzi menej známe ochorenia patria aj:

Kryptosporidióza

Hnačkové ochorenie spôsobené mikroskopickými parazitmi môže žiť v čreve ľudí a zvierat. Je prenosné fekálno-orálnou cestou, a to aj od zvierat. Hlavnými príznakmi sú hnačka, strata telesnej hmotnosti, nevoľnosť, zvracanie a únava. Toto ochorenie je považované za obzvlášť škodlivé pre deti a často vedie k vracaniu a hnačkám.

Horúčka Lassa

Táto epidémia zabila minulý rok 144 ľudí v Nigérii. Ochorenie sa začína náhlymi bolesťami hlavy, vracaním, horúčkami a hnačkou. Ďalšími príznakmi sú opuch tváre, záchvaty a krvácanie z úst, nosa alebo očí. Vírus sa najskôr preniesol na človeka od potkanov, ale medzi ľuďmi sa môže prenášať aj krvou, močom a stolicou.

Whitewater arroyo virus 

Vírusová infekcia zistená u potkanov, ktorá môže spôsobiť zlyhanie pečene.

Hantavírusový pľúcny syndróm 

Ľudia sa HPS môžu nakaziť dýchaním vzduchu, ak je infikovaný močom, výkalmi alebo slinami myší alebo iných hlodavcov, ktoré sú nakazené hantavírusom. Príznaky sú podobné chrípke.

Tichá choroba

Hepatitída C je známa aj ako tichá choroba. U pacientov sa často vyvinie cirhóza a rakovina pečene. Podľa odhadov WHO zomrelo v roku 2016 v dôsledku infekcie takmer 400 000 ľudí. Na rozdiel od hepatitídy A a B v súčasnosti neexistuje vakcína na liečbu hepatitídy C.

Nipah 

WHO informuje, že vírus Nipah sa môže preniesť na človeka zo zvierat (napríklad netopierov alebo ošípaných) alebo z kontaminovaných potravín. Taktiež sa môže prenášať aj priamo z človeka na človeka.

Enterovírus 71

Infekcia EV71 zvyčajne postihuje malé deti. U pacientov sa bežne vyskytujú príznaky HFMD, ktoré sa vyznačujú horúčkou, vredmi v ústach a vyrážkou s pľuzgiermi. Ochorenie sa zvyčajne začína horúčkou, zlou chuťou do jedla, únavou a bolesťami hrdla.

E.coli 0157: H7 

Baktérie sa môžu nachádzať v potravinách, často v mlieku a mletom hovädzom mäse. Infekcia týmto typom patogénnych baktérií môže viesť k hnačke a zlyhaniu obličiek. 

Čo je CEPI?

Táto spoločnosť vznikla v roku 2017 a spolupracuje na urýchlení vývoja vakcín proti objavujúcim sa infekčným chorobám. Spoločnosť CEPI začiatkom marca spustila plán v hodnote 3,5 miliardy dolárov na dramatické zníženie a vylúčenie budúceho rizika pandémií a epidémií, ktoré by potenciálne mohlo zabrániť miliónom úmrtí a biliónom dolárov v ekonomických škodách. "Päťročný plán CEPI stanovuje ambiciózne iniciatívy na vybudovanie ´budúceho sveta´, ktorý je lepšie pripravený na riešenie týchto ničivých chorôb," píše sa vo vyhlásení na oficiálnej stránke.

Správa spoločnosti CEPI podľa britského denníka The Sun najnovšie načrtla choroby, ktoré majú pandemický potenciál. "COVID-19 je len jednou z mnohých chorôb s pandemickým potenciálom. Predpokladáme, že u hostiteľov cicavcov a vtákov existuje viac ako 1,6 milióna vírusových druhov z týchto vírusových rodín, ktoré sa ešte musia objaviť. A ktorákoľvek z nich by mohla byť budúci covid - alebo ešte horšie," píše sa v správe, v ktorej poukázali na 16 smrteľných chorôb, ktoré môžu postihnúť ľudstvo po koronavírusovej pandémii. 

Zdroj: pluska.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti