Čižnár: Primárnym cieľom vraha bol Ján Kuciak

09.05.2018 | 16:59
  0
Generálny prokurátor Jaromír Čižnár informoval o posune vo vyšetrovaní dvojnásobnej vraždy Kuciaka a Kušnírovej.

Generálny prokurátor sa vyjadril o vyšetrovaní dvojnásobnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, že „tam nastal výrazný pokrok“. Podľa neho bol primárnym cieľom vraha Ján Kuciak.

Možnosť, že by Kušnírová mohla byť cieľom, vylúčil. „Bola, chúďatko, v nesprávnom čase na nesprávnom mieste,“ skonštatoval. „Vražda sa musí vyšetriť, aby sa takáto špinavosť už nemohla stať,“ zdôraznil generálny prokurátor.

Čižnár hovoril tiež o preskúmaní spisových materiálov súvisiacich s prácou Kuciaka.

Generálna prokuratúra zistila zistila pochybenia v deviatich spisoch z 56, ktoré súviseli s pôsobením talianskej mafie na východnom Slovensku, o ktorej možných členoch písal zavraždený novinár.

V ôsmich spisoch boli chyby skutkové, v jednom prípade procesná. Generálny prokurátor Jaromír Čižnár uviedol príklad, keď muž nezaplatil clo a potom vyhlásil že to nevedel, hoci sa dovozom komodít zaoberal. Takéto vysvetlenie malo stačiť na zastavenie stíhania. „Nemáme sa čím chváliť,“ zhodnotil Čižnár.

„Jeden prokurátor sa vzdal funkcie, pri druhom sme podali návrh na jeho odvolanie,“ povedal generálny prokurátor. Ich mená neprezradil, prisľúbil, že „sa ich dozvieme“. Čižnár pripustil, že niektorí krajskí prokurátori môžu mať väzby na podnikateľov na východnom Slovensku. „Neviem si to inak vysvetliť“. Niektoré prípady považuje za „odfláknuté“.

Čižnár nevedel odpovedať na otázku, či exposlankyňa Rošková, ktorej meno sa spája s dotačnými podvodmi, už bola vypočutá. Dodal však, že je len otázka času, kedy bude začaté trestné stíhanie.

Čižnár sa vyjadril aj k tlačovke prokurátora Vasiľa Špirka, ktorý v marci hovoril o možných úplatkoch pre ministrov Kaliňáka a Počiatka. Nepáčila sa mu forma, usporiadanie tlačovej besedy v exteriéroch považuje za nedôstojné. Keby Špirko Čižnára požiadal, dal by mu k dispozícii aj priestory Generálnej prokurátory.

Zdroj: pravda.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti