Cirkus a politická kampaň v čase koronavírusu alebo komediant Sulík z trapnej americkej komédie

26.03.2020 | 08:45
  19
Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) v novej Matovičovej vláde a jeho falošná marketingová kampaň na sociálnej sieti.

Do Bratislavy priletelo slovenské lietadlo z Istanbulu, ktoré priviezlo tony zdravotníckeho materiálu a ktoré vyslala súčasná vláda. Zhruba tak znel odkaz, ktorým sa na Facebooku pochválil nový minister hospodárstva Richard Sulík (SaS), pričom pripojil aj fotografiu lietadla. Má to však 3 „menšie“ problémy. Lietadlo nebolo slovenské, nepriletelo z Istanbulu a neposlala ho súčasná vláda. Bezpečnostný analytik Milan Žitný za tento prešľap Sulíkovi nič nedaroval.

„Dorazilo 74 ton zdravotníckeho materiálu. Zásielka dlho čakala v Istanbule, ale nemáme času nazvyš. Preto sme poslali slovenské lietadlo a pred chvíľou som ho bol privítať plné toho, čo najviac potrebujeme. Verím, že pomôže,“ napísal líder SaS a minister hospodárstva na sociálnej sieti k pripojenej selfie fotke s lietadlom na bratislavskom letisku.

Nie, takéto lietadlá Slovensko nemá

Lietadlo, ktorým sa Sulík pochválil, však celkom očividne nie je slovenské, ale ukrajinské. Ide o typ Antonov An-124 Ruslan, teda jedno z najväčších dopravných lietadiel na svete, ktorým Slovenská republika nedisponuje.

Dokonca aj na stroji na Sulíkovej fotografii sú zreteľne vidieť typické ukrajinské farby (modrá a žltá). Navyše, lietadlo neletelo z Istanbulu, ale až z Číny a v neposlednej rade, jeho prílet vybavila ešte odchádzajúca vládna garnitúra. Keď si Sulík svoj omyl uvedomil, príspevok upravil, čo následne priznal aj v komentároch pod ním.

Pristáli dve, Sulík si ich pomýlil

Spomínaný Antonov včera na Slovensko doručil zásielku 74 ton zdravotníckeho materiálu z Číny. Materiál objednal ešte odchádzajúci šéf Správy štátnych hmotných rezerv Kajetán Kičura, ktorého sa premiér Igor Matovič rozhodol odvolať. Podľa slov Kičuru dokonca išlo pre Slovensko o najväčšiu logistickú operáciu za posledných 20 rokov.

Sulík mal v pôvodnom príspevku zrejme na mysli vládny špeciál, ktorý doviezol z Turecka 100 000 kusov respirátorov FFP3, ktoré objednalo Ministerstvo vnútra SR. Ten nám pre prieťahy v colnom konaní nechala spločnosť DHL na instanbulskom letisku a vyzdvihnúť ho preto muselo štátne lietadlo. Tento stroj však na letisku M. R. Štefánika pristál v noci z utorka na stredu.

Žitný: Sulík by mohol hrať v americkej trápnej komédii

Počínanie Richarda Sulíka kritizoval aj bezpečnostný analytik Milan Žitný. „Tento pán novopečeny minister by mohol z fleku hrať v US trápnej komédii typu ‚Ešte väčší blbec než sme si doteraz mysleli.. ‘ Pardon za výraz, ale žiada sa tu len expresívny slovník,“ napísal Žitný na Facebooku.

„Zrejme ho niekto po zverejnení prvého statusu upozornil, ze to nie je slovenské lietadlo, takže on ho nemohol poslať po zásielku, takže ešte aj klamár v priamom prenose. Zmenil status, ale screenshot nepustí,“ uzavrel.

Pochybenie si v komentároch pod statusom priznal aj samotný minister hospodárstva.

Zdroj: denniks.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti