Čínska delegácia prišla do Moskvy, aby vyslala USA signál o silnej rusko-čínskej aliancii

03.04.2018 | 15:02
  0
Čínsky minister obrany zdôraznil jednotnú pozíciu oboch štátov na medzinárodnej scéne.

Peking vyslal svoju delegáciu na medzinárodnú bezpečnostnú konferenciu v Moskve, aby tým vyslal Spojeným štátom signál, že Čína v rámci spolupráce s ruskou armádou podporuje Rusko.

Čínsky minister obrany Wei Fenghe počas rozhovoru so svojim ruským náprotivkom Sergejom Šojgu vyjadril silnú podporu Rusku. Pri tejto príležitosti zdôraznil „jednotnú pozíciu“ na medzinárodnej scéne. Upozornil však, že jedným z hlavných cieľov jeho návštevy bolo poslať správu západným mocnostiam.

„Čínska strana pricestovala predovšetkým pre to, aby si boli Američania vedomí úzkych väzieb medzi ruskými a čínskymi ozbrojenými silami,“ vysvetlil Wei.

Ruský minister obrany v tejto súvislosti pripomenul, že ide o prvú zahraničnú cestu jeho čínskeho partnera v novej funkcii. Dodal, že návšteva Moskvy zo strany Wei Fengheho nie je náhoda a hovorí tak o „špeciálnom charaktere“ bilaterálneho partnerstva.

Pekingom financované globálne periodikum Global Times publikoval pre návštevou čínskej delegácie článok s názvom „Západný tlak dáva Čínu a Rusko bližšie dohromady“. Viacerí analytici sa v ňom zmienili, že súčasné medzinárodné prostredie - vrátane západnej protiruskej hystérie a možná hrozba obchodnej vojny medzi Čínou a USA - iba posilní čínsko-ruskú alianciu.

Oba štáty majú vlastné spory so Západom. Ruský veľvyslanec pri Severoatlantickej aliancii Alexander Gruško najnovšie vyhlásil, že prítomnosť armády NATO v blízkosti ruských hraníc už „prekročila červenú čiaru“. Medzi Európskou úniou a USA zároveň zúri diplomatická vojna ohľadne otravy bývalého rusko-britského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéry v Spojenom kráľovstve.

Čína má zase napäté obchodné vzťahy s Washingtonom po tom ako americký prezident Donald Trump zaviedol dovozné clá na čínsku oceľ a hliník. Peking vo svojej odvetnej reakcii uplatnil prirážky na viac ako 100 amerických tovarov s tým, že je pripravený prijať ďalšie protiopatrenia.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti