Čína v objeme vzájomného obchodu s Ruskom šliape Európskej únii na päty

03.09.2018 | 15:34
  0
Výmena tovarov medzi Ruskom a Čínov dosiahla v júli hodnotu 58 miliardy dolárov, čo predstavuje 25-percentný nárast v porovnaní s rokom 2017.

Európska únia je v súčasnosti stále hlavným obchodným partnerom Ruskej federácie, avšak rastúci obchod medzi Moskvou a Pekingom má podľa hovorca Kremľa stúpajúcu tendenciu.

„Rusko aj naďalej rozvíja bilaterálne vzťahy so štátmi EÚ. Európska únia je hlavným obchodným a hospodárskym partnerom Ruska, avšak v jej pätách ju nasleduje Čína. Chceli by sme, aby naše vzťahy s Európou boli predvídateľné a udržateľné,“ vyhlásil Dmitrij Peskov, ktorý tak reagoval na najnovšie poznámky francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona o tom, že ruský prezident Vladimir Putin sa snaží EÚ rozložiť.

„Rešpektujem Vladimira Putina a som jedným z lídrov, ktorý hovoria o potrebe vybudovať s Ruskom novú bezpečnostnú a obrannú architektúru. Potrebujeme o tom s Ruskom diskutovať. Putinovým snom je však demontáž Európskej únie,“ uviedol Macron v nedeľu pre švédsku televíziu SVT.

Najnovšie údaje hovoria o tom, že výmena tovarov medzi Ruskom a Čínov dosiahla v júli hodnotu 58,35 miliardy dolárov, čo predstavuje 25-percentný nárast v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku. Vývoz z Číny do Ruska za prvých sedem mesiacov tohto roka vzrástol o 16,6 percenta na 26,9 miliardy dolárov. Naopak, Rusko vyviezlo do Číny tovar v hodnote 31,45 miliardy dolárov, čo v porovnaní s rokom 2017 predstavuje nárast o 34,9 percent.

Obchodná výmena medzi Ruskom a krajinami EÚ za prvých šesť mesiacov roku 2018 medziročne vzrástla o 5,8 percenta na 123,4 miliardy eur. Objem vývozu európskych produktov do Ruskej federácie vzrástol o 1,4 percenta na 41,6 miliárd eur, zatiaľ čo dovoz ruského tovaru do eurobloku sa zvýšil o 3,5 percenta na 81,2 miliardy eur.

Rusko je v súčasnosti tretím najväčším exportérom do EÚ a piatym najväčším dovozcom európskeho tovaru.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti