Cieľom Severnej Kórey je údajne americký ostrov Guam, krajina študuje plány útoku

09.08.2017 | 08:42
  0
Podľa zverejneného vyhlásenia, študujú plány vystreliť do oblastí okolo ostrova, kde sídli americká Andersenova letecká základňa, rakety stredného a dlhého doletu.

HAGATNA 9. augusta – Severná Kórea zvažuje raketový útok na Guam, ktorý je autonómnym ostrovným územím Spojených štátov, v stredu o tom informovala severokórejská armáda prostredníctvom štátnej tlačovej agentúry.

Podľa zverejneného vyhlásenia, študujú plány vystreliť do oblastí okolo ostrova, kde sídli americká Andersenova letecká základňa, rakety stredného a dlhého doletu. Krok je údajne reakciou na americké vojenské cvičenie na Guame a nedávny test medzikontinentálnej balistickej rakety.

Táto správa prišla len niekoľko hodín po tom, ako americký prezident Donald Trump vyhlásil, že ak sa komunistická Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) neprestane vyhrážať Spojeným štátom jadrovými zbraňami, zažije odvetu, akú ešte tento svet nevidel.

Prezident sa tak vyjadril v reakcii na vyhlásenia Severnej Kórey, ale najmä na najnovšie alarmujúce zistenia amerických a japonských tajných služieb, podľa ktorých sa KĽDR údajne podarilo vyrobiť miniaturizované jadrové hlavice, ktoré sa vojdú do rakiet dlhého doletu, ktorými už krajina tiež disponuje.

Podobné informácie priniesli v utorok aj japonské médiá, ktoré sa zas odvolávajú na zdroje z japonských tajných služieb. Ak sa tieto informácie potvrdia, znamenalo by to, že Severná Kórea sa stala celosvetovo šiestou plnohodnotnou jadrovou mocnosťou.

Bezpečnostné a obranné zložky situáciu pozorne sledujú a tvrdia, že obyvateľom Guamu ani ďalších Mariánskych ostrovov nehrozí bezprostredné nebezpečenstvo. Poradca Guamu pre národnú bezpečnosť George Charfauros sa vyjadril, že obyvatelia majú byť pokojní. Pre takéto prípady podľa neho majú k dispozícii obranný systém.

Zdroj: SITA


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti