Cieľom extrémistov je moc, varuje SIS

10.06.2019 | 09:30
  6
„S tým sa dá jedine súhlasiť,“ zhodnotil správu tajnej služby Peter Weisenbacher z Inštitútu ľudských práv, či takáto hrozba nad Slovenskom skutočne visí.

Pravicoví extrémisti sa vkrádajú do politického života a chcú legitimizovať svoje postavenie, z dlhodobého hľadiska preto hrozí nárast ich vplyvu, a teda aj ambície podieľať sa na politickej moci. Upozornila na to Slovenská informačná služba (SIS), jej zistenia vyplývajú z monitorovania extrémistickej scény v rokoch 2016 až 2018.

Podľa ľudskoprávneho aktivistu Petra Weisenbachera je riziko ešte väčšie, ohrozená je domokracia, právny štát aj ľudské práva.

Vyhodnotenie Akčného plánu predchádzania a eliminácie rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu a ostatných foriem intolerancie na roky 2016 až 2018 predložila do mimorezortného pripomienkovania ministerka vnútra Denisa Saková (Smer). Súčasťou dokumentu sú aj informácie, ktoré pri monitorovaní extrémistických skupín zistila Slovenská informačná služba. Upozorňuje najmä na vzmáhajúci sa spoločenský a politický vplyv extrémistov. Dosiahnuť sa ho snažia protimigračnou a protirómskou rétorikou, ale aj prostredníctvom kandidatúry vo viacerých voľbách – parlamentných, župných, komunálnych či prezidentských.

„V tomto kontexte možno v krátkodobom časovom horizonte považovať za hlavné riziko postupný prienik osôb z pravicovo-extrémistického prostredia do politického a verejného života, s cieľom legitimizovať svoje postavenie a šíriť extrémistické ideológie. V dlhodobom časovom horizonte pritom nemožno vylúčiť výraznejší nárast vplyvu pravicového extrémizmu na politickej scéne, a s tým spojenú rastúcu ambíciu podieľať sa na politickej moci a správe vecí verejných v SR,“ varujú autori dokumentu.

Deštrukcia súčasného systému

„S tým sa dá jedine súhlasiť,“ zhodnotil Peter Weisenbacher z Inštitútu ľudských práv, či takáto hrozba nad Slovenskom skutočne visí. „Z dlhodobého hľadiska je to, čo SIS popísala, riziko pre demokraciu, riziko pre právny štát a riziko pre ľudské práva. To, o čo sa krajná pravica, po slovensky fašisti, snaží, je deštrukcia súčasného systému,“ podčiarkol aktivista. Podľa právnika a odborníka na extrémizmus z Globsecu Daniela Mila je riziko, na ktoré správa poukazuje v krátkodobom časovom horizonte, už v súčasnosti realitou.

„Tieto subjekty sú súčasťou politického života a ako vidíme, či už z prieskumov alebo nedávnych eurovolieb, sú pomerne jasne etablované. Hrozba, že sa budú chcieť podieľať na politickej moci a ovplyvňovať procesy vychádzajúc zo svojej ideológie, je naozaj značné riziko,“ upozornil expert.

Zdroj: pravda.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti