VIDEO: Český prezident Miloš Zeman leží vo vážnom stave na ARO v pražskej Ústrednej vojenskej nemocnici

11.10.2021 | 16:16
  11
Olomoucký arcibiskup a šéf Českej biskupskej konferencie Jan Graubner vyzval v pondelok na modlitbu za prezidenta ČR.

Český prezident Miloš Zeman je v rámci pražskej Ústrednej vojenskej nemocnice (ÚVN) hospitalizovaný na anesteticko-resuscitačnom oddelení (ARO). Hovorkyňa nemocnice Jitka Zinke v pondelok potvrdila, že je v stabilizovanom stave a stará sa o neho tím zdravotníkov špecializovaných na intenzívnu starostlivosť.

Zeman sa v stredu nestretne s premiérom Andrejom Babišom, ako pôvodne plánoval. Serveru iDNES.cz to v pondelok popoludní potvrdil samotný Babiš. Dvojica mala rokovať o povolebnej situácii.

Zeman je hospitalizovaný už viac ako 24 hodín. Do nemocnice ho previezli sanitkou v nedeľu okolo 13.00 h v bezvládnom stave. iDNES.cz zdôrazňuje, že hospitalizácia na ARO znamená, že prezidentov stav je kritický.

Olomoucký arcibiskup a šéf Českej biskupskej konferencie Jan Graubner vyzval v pondelok na modlitbu za prezidenta. Jeho vyhlásenie s názvom "Slovo predsedu Českej biskupskej konferencie po voľbách" zdieľal na Twitteri aj Zemanov hovorca Jiří Ovčáček.

"Vyzývam v prvom rade na modlitbu za prezidenta republiky, v ktorej prosíme o jeho uzdravenie a súčasne silu plniť pre dobro celej spoločnosti zásadné úlohy hlavy štátu v tejto dôležitej dobe," napísal Graubner.

Ovčáček chorobu prezidenta potvrdil až po niekoľkých dňoch špekulácií len minulý piatok 8. októbra. Vo vysielaní Rádia Z vtedy uviedol iba to, že Zeman je už 14 dní chorý, no tento stav ho neobmedzuje vo výkonne ústavných povinností.

Len 48 hodín od tohto vyhlásenia Zemana previezli zo zámku v Lánoch do pražskej nemocnice. Riaditeľ ÚVN a Zemanov ošetrujúci lekár Miroslav Zavoral následne v nedeľu informoval, že nemá prezidentov súhlas na zverejnenie diagnózy. Uviedol len, že Zeman je hospitalizovaný v súvislosti s chronickým ochorením, na ktoré sa lieči. Ako je známe, Zeman dlhodobo trpí neuropatiou dolných končatín, cukrovkou a nedoslýchavosťou.

Príchod prezidenta Zemana do ÚVN:

Reportáž CNN Prima NEWS:

Pražský hrad zdravotný stav prezidenta nekomentuje. Potvrdil len jeho hospitalizáciu, pričom tvrdí, že zdravotný stav prezidentovi nijako nebráni vo výkone mandátu. Podľa zdrojov denníka Mladá fronta DNES by však jeho hospitalizácia mohla trvať aj tri týždne.

Server Novinky.cz pripomenul, že Zemana v nedeľu pred prevozom do nemocnice navštívil na zámku v Lánoch premiér Andrej Babiš. Ďalší politici, ktorí by so Zemanom chceli hovoriť o povolebnom usporiadaní v ČR, zatiaľ na stretnutie len čakajú.

Hospitalizácia českého prezidenta Miloša Zemana neznamená, že nemôžu prebiehať politické rokovania o tom, ako bude vyzerať nová vláda ČR. V súvislosti so zostavovaním nového kabinetu to v pondelok rozhovore pre TASR uviedol Lubomír Kopeček z katedry politológie na Masarykovej univerzite v Brne.

Pripomenul sobotňajšie memorandum dvoch opozičných volebných koalícií, ktoré sa zaviazali, že nebudú rokovať s inými stranami. "Poverenie niekoho (zostavením vlády) je v českých pomeroch zvyk. Nie je to zakotvené v ústave a nie vždy sa to v minulosti použilo," zdôraznil s tým, že takýto postup nie je nevyhnutný.

Prezident bude podľa jeho slov potrebný až pri samotnom vymenovaní nového predsedu vlády, čo bude trvať dlhší čas. Môže to totiž prebehnúť až po ustanovujúcej schôdzi Poslaneckej snemovne, ktorá – ak ju nezvolá prezident, čo je v tejto chvíli neisté – sa zíde v 30. deň po voľbách, čiže začiatkom novembra. Politológ dodal, že ak by snemovňa a Senát vyhlásili prezidenta za neschopného vykonávať svoj úrad, právomoc vymenovania premiéra a ďalších členov vlády prejde na predsedu Poslaneckej snemovne.

Víťazom českých parlamentných volieb, ktoré sa konali v piatok a sobotu (8. – 9. 10.), sa stala koalícia SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) so ziskom 27,79 percenta hlasov a 71 mandátov. Druhé skončilo ANO premiéra Andreja Babiša, ktoré získalo 27,12 percenta hlasov (72 mandátov). Tretia je liberálna koalícia Piráti a Starostovia (PirátiSTAN) s 15,62 percenta hlasov (37 mandátov) a štvrtá strana Sloboda a priama demokracia (SPD), ktorá dostala 9,56 percenta hlasov (20 mandátov). Volebná účasť dosiahla 65,43 percenta.

Prezident Miloš Zeman je silně ovlivněn působením tria Vratislav Mynář, Martin Nejedlý a Jiří Ovčáček, kteří k němu filtrují jak lidi, tak informace. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl někdejší předseda KDU-ČSL Jan Kasan:

Kalousek radí koalici: Ostře do Zemana

„Koalice musí převzít iniciativu. Pět demokratických lídrů by mělo jasně říct, jestli to nebudeš respektovat pane prezident, tak my uděláme všechno, aby si tím prezidentem nebyl,“ řekl Miroslav Kalousek ve volebním studiu na CNN Prima NEWS.

Slovo předsedy České biskupské konference po volbách

Vyjadrenia predsedu ČBK arcibiskupa Jána Graubnera k výsledku volieb do Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR:

Rád bych v této chvíli vyslovil srdečnou gratulaci vítězům voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR a zároveň bych chtěl poděkovat všem spoluobčanům, kteří šli k volbám, a tak dali nový impuls k dalšímu směřování naší země. V této souvislosti si dovoluji vyjádřit naději na pokojné a fungující povolební uspořádání, kde hlas křesťanů bude nezanedbatelný a dobře slyšitelný.

Volbami ovšem naše účast na dění ve společnosti neskončila, zvlášť ne pro nás křesťany.

Vyzývám proto v první řadě k modlitbě za prezidenta republiky, v níž mu vyprošujme uzdravení a současně sílu plnit pro dobro celé společnosti zásadní úkoly hlavy státu v této důležité době.

Ani povolební vyjednávání sněmovní a vládní spolupráce nebude bez námahy, a proto prosím: podporujme i v tomto snažení zákonodárce a politiky modlitbou, aby při plnění svých předvolebních slibů a stranických priorit neztratili ze zřetele společné dobro, díky němuž by se v naší zemi všichni mohli cítit jako v opravdovém domově.
 
Bůh ať Vám všem žehná!
 
Mons.

Jan Graubner, arcibiskup olomoucký a předseda České biskupské konference

11. října 2021

Zdroj: info.sk / cirkev.cz / YouTube CNN Prima NEWS / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti