Česko v kauze Vrbětice koná na objednávku, jeho konanie nemá s diplomaciou nič spoločné, oznámilo Rusko

22.04.2021 | 12:18
  6
Česká republika kvôli diplomatickému konfliktu vyhostilo 18 pracovníkov ruskej ambasády, ktorí podľa českých úradov pracovali pre tajné služby.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová vo štvrtok 22. apríla vyhlásila, že Praha v diplomatickom konflikte s Moskvou postupuje na objednávku a jej konanie nemá s diplomaciou nič spoločné. Rozhlasovej stanici Vesti FM tiež povedala, že českému veľvyslancovi v Moskve vo štvrtok oznámi, aké budú prípadné ďalšie kroky Ruska.

Postup Prahy proti Moskve podľa Zacharovovej možno vysvetliť len objednávkou takéhoto správania „Existuje jednoducho objednávka. To v žiadnom prípade nesúvisí so zdravým rozumom, s pragmatickosťou a s diplomaciou už vôbec nie. Spracováva sa objednávka, pretože inak logiku vecí vysvetliť nemožno,“ uviedla podľa agentúry TASS hovorkyňa.

Zacharovová tiež oznámila, že na ruskom ministerstve zahraničia bude pokračovať rozhovor s českým veľvyslancom Vítězoslavom Pivoňkom. „O žiadne veštenie, o žiadne, povedzme, predtuchy ohľadom krokov, ktoré (v Prahe) môžu urobiť, už nepôjde. Pôjde o konkrétny rozhovor o tom, aké kroky budú podniknuté (Moskvou), ak Praha urobí príslušné kroky,“ citoval TASS Zacharovovú.

Česko v sobotu (17. 4.) vyhostilo 18 pracovníkov ruskej ambasády, ktorí podľa českých úradov pracovali pre tajné služby. Praha tak urobila s odvolaním sa na odhalenie bezpečnostných zložiek, podľa ktorých sú z výbuchov v muničnom sklade vo Vrběticiach pri Zlíne v roku 2014 dôvodne podozriví dvaja agenti ruskej vojenskej tajnej služby GRU. Rusko označilo český postup za nepriateľský akt a jeho zdôvodnenie za absurdné, nepriateľské a provokačné. V odvetnom kroku potom vyhostilo 20 zamestnancov českého veľvyslanectva v Moskve.

Český minister zahraničia Jakub Kulhánek v stredu (21. 4.) ruskému veľvyslancovi v ČR Alexandrovi Zmejevskému povedal, že Rusko má čas do štvrtkového poludnia, aby umožnilo návrat všetkých 20 vyhostených českých diplomatov na veľvyslanectvo v Moskve. Ak tak neurobí, minister rozhodne o znížení počtu pracovníkov ruskej ambasády v Prahe tak, aby zodpovedal stavu na českom veľvyslanectve v Moskve.

Zdroj: spravy.rtvs.sk

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti