Česko na rozdiel od Slovenska odkladá nákup lietadiel – armáda uvoľní na riešenie následkov krízovej situácie 2,9 miliardy korún

26.03.2020 | 22:21
  5
Obmedzenia sa podľa českého ministra obrany však nesmú dotknúť kľúčových vyzbrojovacích projektov.

Český minister Lubomír Metnar chápe súčasnú mimoriadnu situáciu a rezort obrany je pripravený sa spolupodieľať na riešení následkov. Na základe rokovaní s ministerkou financií Alenou Schillerovou boli identifikované zdroje, ktorými rezort obrany podporí štátny rozpočet pri financovaní vzniknutých strát.
 
“V súčte sme z nášho rozpočtu pripravení uvoľniť 2,9 miliardy korún. Vnímam to ako maximálnu možnú podporu štátu v kritickej situácii. Obmedzenia sa nesmú dotknúť kľúčových vyzbrojovacích projektov. Modernizácia armády musí pokračovať. Rozhodli sme sa však posunúť v čase niektoré akcie s nižšou prioritou,“ zhrnul minister Metnar.
 
Úspory vo výške 2 miliárd korún sa týkajú plánovaných investičných výdavkov. Ide najmä o uvoľnenie finančných prostriedkov plánovaných v roku 2020 na nákup malého dopravného lietadla (831 mil. korún), odklad väčšej časti zálohovej platby za dva nové lietadlá CASA (700 mil. korún) a kurzovú úsporu za tohtoročnú splátku lietadiel Jas-39 Gripen ( 254 mil. korún). Zvyšok sumy tvorí vnútorné rezervy, ktoré boli určené na prípadné medziročné navýšenie cien pri investičných akcií do nehnuteľného a hnuteľného majetku.
 
Necelú tretinu sumy chce tento rok rezort obrany ušetriť v oblasti povinných výdavkov, kedy budú uvoľnené finančné prostriedky na neobsadené miesta. Ak by to nestačilo, mohlo by ako ďalší krok mimoriadne dôjsť k spomaleniu tempa tohtoročného náboru nových vojakov. Uvedené rozpočtové opatrenia boli diskutované a pripravené s velením armády tak, aby neobmedzili jej akcieschopnosť a bojaschopnosť.

Zdroj: armadnymagazin.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti