Čaputová sa zúčastnila súkromnej akcie Esetu, nad ktorou prevzala aj záštitu

20.10.2019 | 10:00
  13
Nie je tajomstvom, že jeden zo zakladateľov ESETu je Anton Zajac. Ten je zároveň jedným zo zakladateľov strany Progresívne Slovensko, odkiaľ vzišla aj prezidentka.

Prezidentka Zuzana Čaputová prevzala záštitu a aj sa v piatok zúčastnila odovzdávania ocenení ESET Science Award. Túto akciu organizovala Nadácia ESET. Ide o prestížne ocenenie a v porote bol napríklad aj nositeľ Nobelovej ceny. Nemýľme sa, ide o skutočne mimoriadne hodnotnú aktivitu, ktorá má za cieľ oceniť slovenských vedcov aj pedagógov. Otázna je však účasť hlavy štátu na akcii, ktorú sponzoruje súkromná firma s prepojením na politiku. Prezidentka by totiž mala byť nadstranícka a nezúčastňovať sa akcií, ktoré sú financované mecenášmi niekorej politickej strany.

Nie je tajomstvom, že jeden zo zakladateľov ESETu je Anton Zajac. Ten je zároveň jedným zo zakladateľov strany Progresívne Slovensko, odkiaľ vzišla aj prezidentka. Tá už by však mala rozmýšľať aj nad tým, akú súkromnú firmu alebo politickú stranu svojou účasťou podporí. Inak sa dostáva na tenký ľad, podobne ako napríklad expremiér Robert Fico, ktorý sa zúčastňoval vianočného večierku firmy Bonul, ktorá má kopec štátnych zákazok.

Iste, vianočný večierok nemá tak ušľachtilý cieľ, ako prestížna akcia oceňovania vedcov. Ale bratanie sa s akoukoľvek firmou nemá miesto ani v prípade premiéra, ani v prípade prezidenta. Rovnako tak priama podpora politickej strany, ako to kedysi urobil prezident Ivan Gašparovič, ktorý sa zúčastnil na stretnutí s členmi a priaznivcami strany Smer a povedal tam slávnu vetu: „Sme tu sami, tak to môžem povedať, že v tejto pozícii a v tomto čase som prakticky akoby členom, lebo môj neúspech bude neúspech Smeru a môj úspech bude úspech Smeru a, samozrejme, koalície“.

Pripomeňme ešte, že samotný ESET okrem priameho sponzoringu jednej z politických strán má problémy s politikmi ziných politických strán. Za statusy a videá, v ktorých poslanec zo Smeru Ľuboš Blaha útočí na majiteľov Esetu, podala spoločnosť žalobu. Firma okrem toho vlani reagovala aj na vyjadrenie predsedu Národnej rady (NR) SR Andreja Danka (SNS), podľa ktorého je nebezpečné, že Eset financuje politických kandidátov, pretože má ako IT firma informácie o návykoch spotrebiteľov. Spoločnosť sa vtedy v stanovisku ohradila voči zaťahovaniu do politického boja a „zneužívaniu svojho mena v dezinformáciách a konšpiráciách v slovenskej politike“.

Zhrnuté a podčiarknuté: prestížna akcia oceňovania slovenských vedcov je vysoko prínosná. Z tohto pohľadu sa účasť prezidentky Čaputovej pochopiť. Na druhej strane, ak by podobnú akciu zorganizovala naprílad Penta, podporila by hlava štátu svojou účasťou aj ich akciu??

Kiskovo stretnutie s majiteľmi Esetu

Denník Nový Čas v piatok zachytil bývalého prezidenta a súčasného šéfa strany Za ľudí Andreja Kisku na stretnutí s majiteľmi Esetu. Medzi nimi bol aj Anton Zajac, ktorý v minulosti priznal, že ak bude záujem, peniaze Kiskovi poskytne.

 

Zdroj: hlavnydennik.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti