Čaputová považuje medializované informácie o Jankovskej za nesmierne závažné

08.10.2019 | 14:46
  1
Líder strany vlasť Štefan Harabin v tejto súvislosti upozornil, že Čaputovou do Súdnej rady vymenovaný trestne stíhaný sudca Lajos Meszáros bude posudzovať etiku ešte nestíhanej Jankovskej.

Medializované informácie o údajnej komunikácii medzi Marianom K. a bývalou štátnou tajomníčkou ministerstva spravodlivosti Monikou Jankovskou sú nesmierne závažné. V utorok to vyhlásila prezidentka SR Zuzana Čaputová s tým, že tu mohlo dôjsť k spáchaniu trestného činu, a preto je podľa nej dôležité, aby orgány činné v trestnom konaní čo najskôr v tejto veci konali.

"Verím, že v tejto veci konať aj budú," podotkla hlava štátu na adresu medializovaných informácií o údajnej komunikácii medzi Marianom Kočnerom a bývalou štátnou tajomníčkou ministerstva spravodlivosti Monikou Jankovskou prostredníctvom aplikácie Threema.

Prezidentka víta, že minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) podáva návrh na disciplinárne stíhanie sudkýň Moniky Jankovskej a Zuzany Maruniakovej. Čaputová pripomína, že v súvislosti s tým je možné, aby došlo k pozastaveniu výkonu funkcie sudcu.

Zároveň podotkla, že sa dlhodobo volá a upozorňuje na mieru sebareflexie justície, najmä prostredníctvom disciplinárnej zodpovednosti sudcov. "Je dôležité, aby systém v slovenskom súdnictve bol nastavený spôsobom, že je schopný reflektovať akékoľvek zlyhania, prípadne vyšetriť podozrenia, ak dochádza k tomu, že sú tu otázniky nad zákonnosťou správania sa sudcov," spresnila hlava štátu. K téme sa plánuje vyjadriť ešte vo štvrtok (10. 10.) pri menovaní nových ústavných sudcov.

Gál podáva návrh na disciplinárne stíhanie preto, že Jankovská mala podľa neho klamať a Maruniaková zase vydať sporné súdne rozhodnutie v prípade zmeniek TV Markíza.

Podľa informácií Denníka N z údajnej komunikácie medzi Marianom K. a Monikou Jankovskou vyplýva, že mali spoločne ovplyvňovať sudcov, ktorí rozhodovali v kauzách zmeniek TV Markíza, kým boli iba civilným sporom.

Civilné konanie o zmenkách bolo prerušené po tom, ako boli Marian K. a Pavol R. obžalovaní z ich falšovania a marenia spravodlivosti. Jankovská však autenticitu tejto komunikácie odmieta.

Harabin hovorí o paradoxe

Líder strany Vlasť Štefan Harabin vo svojom blogu upozornil na paradox, keď trestne stíhaný člen etickej komisie Súdnej rady má posudzovať etiku v prípade bývalej štátnej tajomníčky.

Ako v tejto súvislosti sudca Najvyššieho súdu SR uviedol, že „Súdna rada vytvorila zo svojich členov vlastnú etickú komisiu. Medzi členmi je aj Lajos Mészáros, ktorého do Súdnej rady arogantne vymenovala Čaputová.“

„Tento trestne stíhaný člen etickej komisie Súdnej rady má posudzovať etiku v prípade Jankovskej, ktorá je zase podozrivá z brania úplatku a komunikácie s Kočnerom. Ďalšou členkou komisie je predsedkyňa Súdnej rady Praženková, ktorá nedávno Jankovskú navrhla na ústavnú sudkyňu, čo odôvodnila tým, „že jej odborné i morálne kvality sú predpokladom pre výkon funkcie ústavného sudcu,“ uviedol Harabin.

„Táto istá Praženková chystá na mňa ďalšie disciplinárne stíhanie. Tentoraz za to, že som mal tlačovú konferenciu, kde som oznámil, že budem lídrom na kandidátke politickej strany Vlasť. Miesto toho, aby podala návrh na ústavný súd pre zjavne neústavný zákon lex Harabin, ktorý diskriminuje iba sudcov (nie, ale prokurátorov, policajtov, notárov, resp. exekútorov) v ústavnom práve na prístup k funkciám aj napríklad v parlamente, ide riešiť následok tejto neústavnosti, ktorú prijal parlament,“ upozornil Harabin vo svojom blogu.

 

Zdroj: postoj.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti