Čaputová nasvietila prezidentský palác v bieloruských farbách. Slovenská liberálna scéna na strane bieloruského majdanu

16.08.2020 | 15:05
  29
Prezidentka Čaputová na začiatku týždňa vyhlásila, že je znepokojená aktuálnou situáciou v Bielorusku.

Prezidentský palác je od sobotňajšieho večera nasvietený na bielo-červeno. Ide o znak solidarity s občanmi Bieloruska, proti ktorým bola použitá sila, pretože sa verejne postavili na obranu slobody a demokracie. Informoval o tom hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Hlava štátu Zuzana Čaputová na začiatku týždňa vyhlásila, že je znepokojená aktuálnou situáciou v Bielorusku. Odsudzuje násilie použité proti bieloruským občanom, ktorí vyšli do ulíc, aby vyjadrili svoj názor, pripomenul Strižinec.

„Základné demokratické princípy, ľudské práva a slobody a v tomto prípade osobitne právo občanov na slobodné zhromažďovanie a slobodu slova musia byť podľa prezidentky rešpektované a dodržiavané,“ uviedol.

Udalosti v Bielorusku prebiehajú podľa mnohokrát realizovaného scenára farebných revolćií a k nemu patrí aj aktivizácia globalistických figúrok v jednotlivých krajinách. Slovensko nie je výnimkou.

Okrem toho veľvyslanec Bieloruska na Slovensku Igor Alexandrovič Leščeňa podporil ako prvý z vedúcich bieloruských diplomatických misií demonštrantov. „Rovnako ako všetci Bielorusi, aj ja som šokovaný príbehmi o mučení a bitiach občanov mojej krajiny,“ povedal vo videu.

Denník N tiež spomína, že Bielorusko prišlo v Bratislave symbolicky podporiť niekoľko desiatok ľudí. Už nespomína, že medzi nimi boli staré známe tváre ako Peter Osuský, Ján Budaj, Grigorij Mesežnikov, Nikita Slovák, Mikuláš Sliacky, alebo Eugen Korda. Čiže išlo zaiste o „spontánnu občiansku akciu“..

Od vyhlásenia výsledkov nedeľných volieb sa v Bielorusku konajú protestné akcie, na ktorých dochádza k potýčkam medzi ich účastníkmi a bezpečnostnými zložkami. Demonštranti nesúhlasia so zverejnenými výsledkami prezidentských volieb, podľa ktorých s veľkou prevahou zvíťazil dlhoročný prezident Alexandr Lukašenko.

Zdroj: tvnoviny.sk /zemavek.sk

Články súvisiace s tematikou:


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti