Čaputová má problém spomenúť si koho zastupovala na súde

24.03.2019 | 12:06
  7
Pred pár dňami sa Čaputová nechala vyškrtnúť zo zoznamu advokátov, čo je veľmi zvláštne, pretože to advokáti nerobia, môžu si totiž prerušiť členstvo.

Po kauze diplomovky Andreja Danka, má problémy s vysvetľovaním aj Zuzana Čaputová. Nielen pochybností okolo svojej koncipientskej praxe, Čaputová si dokonca nespomína ani svoje prvé koncipientské zastupovanie ľudí na súde.

Podľa živnostenského registra dostala Zuzana Čaputová oprávnenie podnikať v auguste 2005, teda týždeň po tom, ako nastúpila na koncipientskú prax. Prezidentská kandidátka o tejto aktivite komoru neinformovala.

„Od Mgr. Čaputovej takouto žiadosťou nedisponujeme. V dobe jej koncipientúry však ešte komisia, ktorá by sa zaoberala takýmito žiadosťami, zriadená nebola a stalo sa tak až po zmene zákona o advokácii v roku 2013. Je však pravdou, že ak by bola takáto žiadosť komisii doručená dnes, s veľkou pravdepodobnosťou by komisia vyslovila nezlučiteľnosť živnosti s koncipientskou praxou. V čase zápisu Mgr. Čaputovej sa na základe dostupných informácií javilo, že spĺňa podmienky pre zápis do zoznamu advokátov,“ uviedla hovorkyňa komory Alexandra Donevová pre denník Pravda.

Pred pár dňami sa Čaputová nechala vyškrtnúť zo zoznamu advokátov, čo je veľmi zvláštne, pretože to advokáti nerobia, môžu si totiž prerušiť členstvo. Hovorca Zuzany Čaputovej Martin Burgr tvrdí, že to s pochybnosťami okolo advokátskej praxe prezidentskej kandidátky nemá nič spoločné.

Čo iní vedia, Zuzana si nespomína

V období, keď Čaputová vykonávala koncipientsku prax sa množili prípady tzv. koncipientskych čiernych duší. O čo išlo? Na súde sa stretávali advokáti, ktorí si mali povinnú koncipientskú časť odpracovať v rovnakých časoch u rovnakých advokátov a vôbec sa pritom nepoznali. Koncipientov totiž nikdy poriadne nerobili, len mali potvrdenia!

Preto aj neskôr Slovenská advokátska komora zaviedla takzvaný denný výkaz práce koncipienta. Opýtali sme sa Zuzany Čaputovej, ktorá vykonávala prax práve v tomto období, či si spomína na 3 pojednávania, ktoré ako koncipientka zastupovala na súde. A čuduj sa svete – odpoveď žiadna.

„Prepáčte, ale vrcholí prezidentská kampaň a spomínať si, teraz na to nie je čas,“ uviedol po dvoch dňoch pre hlavne.sk Čaputovej hovorca Martin Burgr. Kontaktovali sme ho aj nasledujúce dni, ale bez odpovede.

Ako reagovali iní advokáti?

„Prvé pojednávanie, na ktorom som zastupoval, sa týkalo nekalej súťaže a práva k ochranným známkam a bolo vedené na Krajskom súde v Trnave, približne 20 rokov dozadu. Viem vám doplniť všetky podrobnosti ak je treba. Koncipientsku prax som vykonával u doktora Červenku v spolupráci s rakúskou právnickou kanceláriou,“ reagoval pre hlavne.sk advokát Michal Matulník.

„Konkrétne na úplne prvé si nespomínam, lebo ich bolo dosť veľa v úvode môjho zastupovania naraz a boli to také tie jednoduchšie veci, hlavne čo sa týkalo pohľadávok. Niektoré si ale pamätám úplne detailne,“ spomína na koncipientsku prax štátna tajomníčka Ministerstva spravodlivosti Edita Pfundtner.

„Týkalo sa to vymáhania nedoplatkov na nájomné pre nejaké bytové družstvo, ďalšie pojednávanie bolo vylúčenie vecí z exekúcie, potom už pribúdali tie pohľadávkové veci, bolo ich dosť. Zastupovanie koncipientov bolo obmedzené len na Najvyššom súde, na okresných súdoch bolo zastupovanie bežné, veď kde sa má ten človek naučiť zastupovať?,“ reagoval na otázku hlavne.sk advokát Martin Javorček.

„Ja som nebol koncipientom, lebo mne uznali prax z prokuratúry,“ reagoval pre hlavne.sk advokát Ladislav Kuruc.

Zdroj: hlavne.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti