Čaputová ignoruje výzvy odmietnuť Istanbulský dohovor. Trójskeho koňa LGBTI agendy vyzývajú odmietnúť stále ďalší a ďalší konzervatívci

18.01.2020 | 10:30
  11
Podľa politického analytika ide o hodnotový stret medzi konzervatívcami na jednej strane a ľavičiarmi a liberálmi na druhej.

Prezidentka Zuzana Čaputová zatiaľ nezareagovala na žiadosť premiéra Petra Pellegriniho v súvislosti s odmietnutím Istanbulského dohovoru.

Ten ju požiadal na základe uznesenia Národnej rady SR o notifikáciu úmyslu Slovenskej republiky depozitárovi Istanbulského dohovoru nestať sa jeho zmluvnou stranou.

O to, kto má oznámiť odmietnutie dohovoru Rade Európy, sa zatiaľ vedú kuloárne spory.

Kuffa: Velezrada, vlastizrada

Prezidentku však k činu vyzývajú stále ďalší a ďalší konzervatívci. Aktívni sú najmä členovia Slovenského dohovoru za rodinu.

„Pani prezidentka, aj touto cestou vás opätovne vyzývam v mene Slovenského dohovoru za rodinu, aby ste konali tak, ako rozhodol parlament ústavnou väčšinou, a aby ste rešpektovali uznesenie vlády Slovenskej republiky,“ hovorí kresťanský aktivista zo Slovenského dohovoru za rodinu Erik Zbiňovský, ktorý kandiduje vo voľbách za Slovenskú národnú stranu.

Pridal sa aj farár Marián Kuffa: „Teraz ide len o to, či vláda a prezidentka budú rešpektovať rozhodnutie parlamentu, alebo nebudú… Ja to považujem za ťažký zločin, keď prezidentka a vláda nekonajú v tejto veci. Velezrada, vlastizrada. A za tým si stojím,“ cituje kňaza Denník S.

 

Útok alebo hodnotový stret?

Podľa politologičky Dariny Malovej z Katedry politológie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave je to súčasťou predvolebnej kampane. „Toto rozhodnutie a načasovanie je otvorený útok na pani prezidentku, lebo ju tlačí smerom k rozhodnutiu, ktoré je proti jej hodnotám a s ktorými do Prezidentského paláca išla,“ povedala pre agentúru SITA.

Politický analytik Ján Baránek si to ale nemyslí, podľa neho sa diskusia okolo Istanbulského dohovoru začala oveľa skôr, ako prezidentské úradovanie Zuzany Čaputovej. „Tento boj nikomu neprináša politické body,“ tvrdí Baránek.

Prezidentka si musí vybrať

„Nečinnosť pani prezidentky vplýva z toho, že vzišla z liberálneho prostredia. Nie je to politický spor, ale hodnotový stret medzi konzervatívcami na jednej strane a ľavičiarmi a liberálmi na druhej,“ vysvetľuje.

Celý problém sa točí okolo chápania slova gender. Slovensko nechce pristúpiť na filozofiu, podľa ktorej gender závisí od osobného výberu človeka. Podľa konzervatívcov je totiž určený geneticky. V podstate totožný názor ako slovenská vláda a parlament presadzuje aj americký prezident Donald Trump.

„Prezidentka by sa mala jasne vyjadriť, či chce uplatniť svoje ústavné kompetencie, ktoré jej umožňujú reprezentovať krajinu. Ak nechce, mala by ich preniesť na vládu. A ak konať nebude, zrejme bude rozhodnutie na ústavnom súde,“ uzatvára J. Baránek.

Istanbulský dohovor - trójsky kôň LGBTI agendy

Z textu Istanbulského dohovoru podľa bývalej českej ministerky spravodlivosti Daniely Kovářovej jasne vyplýva, že po ratifikácii sa slovné aj neverbálne trestné činy musia zaviesť do nášho právneho poriadku, pretože zatiaľ ich netrestajú.

„Musíme ratifikáciou odsúhlasiť, že muži bijú ženy preto, že sú ženami, že "gender je spoločensky ustanovená rola, správanie, jednanie a vlastnosti, ktoré daná spoločnosť pokladá za primeranú pre ženy a mužov" (čl. 3 ), a že pozerať sa na slabšie pohlavie ako na ženy a na chlapov ako na muža je zlo, pretože "zmluvné strany prijmú potrebné opatrenia na presadzovanie zmien spoločenských a kultúrnych vzorcov, pokiaľ ide o správanie žien a mužov s cieľom odstrániť predsudky, obyčaje, tradície a všetky ďalšie zvyklosti, ktoré sú založené na ... stereotypných úlohách žien a mužov "(čl. 12),“ uvádza Kovářová.

Ako veľmi sa správnym prekladom uvedeného textu mení aj právny pohľad na ratifikáciu dohovoru si môžete prečítať TU a TU.

 

Zdroj: SITA / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti