Čaputová: Ak voľby vyhrá ĽSNS, vstúpim s ňou do rokovaní. Kiska so stíhaním na krku premiérom nebude

26.01.2020 | 19:33
  13
V prípade obžaloby zostane mimo dosahu strany Za ľudí aj ministerstvo vnútra. O to sa v súčasnosti v radoch opozičných strán zvádza najtuhší boj.


Ak bude Andrej Kiska, bývalý prezident a líder Za ľudí, čeliť po voľbách trestnému stíhaniu, premiérom sa nestane. Rozlúčiť sa v takom prípade môže aj s rezortom vnútra. Otvorene to povedala prezidentka Zuzana Čaputová, s tým, že pri vymenúvaní ministrov bude tiež opatrná. Politológ Tomáš Koziak to považuje za korektný postoj a prejav politickej kultúry.

Exprezident Kiska je aktuálne stíhaný za daňovú kauzu. Jeho právny zástupca Daniel Lipšic podal začiatkom januára sťažnosť na prokuratúru vo veci obvinenia v kauze Kiskovej firmy KTAG. Podľa daňového úradu spoločnosť požiadala štát o neoprávnené vratky DPH. Tým mal politik spôsobiť štátu a daňovým poplatníkom škodu státisíce eur. Vymenovanie Kisku za predsedu vlády je preto otázne.

Moment kauzy bude rozhodujúci

„Veľmi to závisí od konkrétneho momentu, kde to stíhanie v tom čase bude. Je podaná sťažnosť, to znamená, že stíhanie v čase zostavovania vlády, prípadne poverovania premiéra už nemusí existovať, môže byť právne odložené alebo, naopak, môže postúpiť do ďalšieho procesného štádia. V tom prípade by som však nepovažovala za vhodné, aby sa stal premiérom,“ uviedla Čaputová v diskusnej relácii televízie Markíza.

Dôvodom je budovanie dôvery verejnosti vo vládu a vo všetky inštitúcie štátu. „Žijeme v kríze dôvery, a nemyslím si, že v prípade, ak by to postúpilo do ďalšieho štádia, napríklad do štádia obžaloby, by bolo vhodné, aby som menovala akúkoľvek osobu do pozície premiéra,“ vysvetlila Čaputová.

Zopakovala však, že rozhodovať sa bude v konkrétnom čase a za aktuálnych podmienok. „Keď sa budem rozhodovať v danom čase, a budem čeliť faktu, že bola podaná obžaloba, to bude jednoznačne pre mňa dôležitá informácia,“ dodala prezidentka.

V prípade obžaloby zostane mimo dosahu strany Za ľudí aj ministerstvo vnútra. O to sa v súčasnosti v radoch opozičných strán zvádza najtuhší boj. Záujem o ministerstvo prejavili matovičovci aj kresťanskí demokrati. Kiskova strana plánuje na tento post určiť podpredsedníčku strany Veroniku Remišovú. „Keby bol Kiska stíhaný, bola by podaná obžaloba, nepovažovala by som za šťastné, aby táto strana mala ministerstvo vnútra,“ reagovala Čaputová.

Neprejde ani ministerstvo vnútra

Zdôraznila, že ministrom ktoréhokoľvek rezortu musí byť osoba, ktorá nemá spornú minulosť a je schopná posilniť daný rezort z hľadiska dôveryhodnosti. „Súvisí to s tým, aby mala mať odborné predpoklady a morálny kredit. Keby mala mať osoba obžalovaná takýto typ silového rezortu, to určite nie je dobrá kombinácia,“ skonštatovala prezidentka.

Záujmu strán o ministerstvo sa hlava štátu nečuduje. „V spoločnosti je živá kritika, že spoločensky závažné kauzy sa nevyšetrujú. To je v rukách polície pod dozorom prokuratúry. Je potrebné, aby sa kauzy prešetrovali. V tejto matematike je potom záujem jasný, lebo políciu má do veľkej miery v rukách minister vnútra, možno viac ako by bolo dobré,“ dodala Čaputová.

Líder strany na vyjadrenia prezidentky zatiaľ nereagoval. Pri podávaní sťažnosti vo veci obvinenia však vyhlásil, že v prípade jeho obvinenia ide o vykonštruovaný politický proces. "Podali sme sťažnosť na prokuratúru a očakávame jej vyjadrenie,“ povedal pred niekoľkými dňami Kiska.

Postoj prezidentky považuje politológ a rektor Vysokej školy politických a spoločenských vied v Kutnej Hore Tomáš Koziak za správny a korektný. „Mohli by totiž vznikať pochybnosti úplne od začiatku, prečo človek, ktorý je vyšetrovaný a obvinený z trestného činu, je premiérom, alebo prečo je na niektorom ministerstve člen jeho strany, najmä na poste ministra vnútra,“ zhodnotil.

Rovnaký postup by mal platiť pri akomkoľvek politikovi, ktorý by čelil rovnakej situácii. „Je to postoj v súlade s politickou kultúrou, to jednoznačne treba oceniť, malo by to byť štandardom, a je dobré, že to takto prezidentka povedala,“ dodal Koziak.

Čaputová: Ak voľby vyhrá ĽSNS, vstúpim s ňou do rokovaní

Ak ĽSNS vyhrá tohtoročné parlamentné voľby, prezidentka Zuzana Čaputová vstúpi s touto stranou do rokovaní. Považuje to za rešpektovanie vôle ľudí. Povedala to v nedeľňajšej diskusnej relácii TV Markíza Na telo.

Koaličný potenciál ĽSNS sa zatiaľ podľa prezidentky javí ako nulový. Ak by niekto chcel vytvoriť vládu s podporou ĽSNS, tak Čaputová vládu vymenuje. "Ak mám dôverovať vyjadreniam lídrov politických strán, je nepravdepodobné, že by ĽSNS mohla zostavovať vládu," uviedla.

Ak si voliči zvolia strany, ktoré sú s ĽSNS ochotné a schopné vládu vytvoriť, musela by ju vymenovať, skonštatovala hlava štátu. "Nemala by som inú možnosť ako rešpektovať voličov," doplnila. Poznamenala tiež, že nie vždy zostavoval vládu víťaz volieb, pričom to robil ten, kto mal potenciál zostaviť vládu s oporou v parlamente.

V prípade, že dôjde po voľbách k politickému patu a nikto nebude schopný vytvoriť vládu, je možné, že Čaputová vymenuje úradnícku vládu. "Najlepšie je, ak vláda vzíde z volieb. Úradnícka vláda je plán B," vysvetlila hlava štátu.

Záznam relácie Na telo s prezidentkou Zuzanou Čaputovou:

Zdroj: pravda.sk / info.sk / tvnoviny.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti