Bývalý spolupracovník americkej NSA Snowden požiadal Macrona, aby mu udelil azyl vo Francúzsku

16.09.2019 | 13:07
  1
Podľa Edwarda Snowdena je na celej záležitosti najsmutnejšie, že „jediným miestom, kde dnes môže americký whistleblower otvorene hovoriť, nie je Európa, ale Rusko“.

Bývalý spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden, ktorý prezradil utajené informácie o sledovacích programov vlády Spojených štátov, vyzval francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, aby mu poskytol azyl vo Francúzsku.

Snowden o to už pred šiestimi rokmi neúspešne žiadal Macronovho predchodcu Francoisa Hollanda. S podobnou žiadosťou neuspel ani v ďalších krajinách sveta.

Od roku 2013 sa zdržiava v Rusku, kde úrady jeho žiadosti o azyl vyhoveli. V USA ho v súvislosti s únikom informácií obvinili zo špionáže a krádeže vládneho majetku. Rozhlasová stanica France Inter odvysielala v pondelok rozhovor so Snowdenom. V ňom tento 36-ročný Američan vyhlásil, že je potrebné chrániť whistleblowerov, teda ľudí, ktorí sa rozhodnú zverejniť utajované skutočnosti vo verejnom záujme.

V tejto súvislosti vyslovil želanie, aby mu prezident Macron urobil ústretové gesto a udelil mu azyl vo Francúzsku. Macronova prezidentská kancelária sa k jeho slovám bezprostredne nevyjadrila.

„Ochrana whistleblowerov nie je nepriateľským činom. Keď ma niekto prichýli, nie je to útok voči USA,“ uviedol Snowden podľa denníka The Independent. S poskytovaním takejto ochrany však podľa neho nemá problém len Francúzsko, ale aj iné krajiny Európy a sveta.

Podľa Snowdena je na celej záležitosti najsmutnejšie, že „jediným miestom, kde dnes môže americký whistleblower otvorene hovoriť, nie je Európa, ale Rusko“.

Rozhovor pre France Inter bol odvysielaný pred zverejnením Snowdenovej knihy pamätí, ktorá vyjde v utorok v približne 20 krajinách sveta vrátane Francúzska.

Mal by v nej po prvý raz podrobne vysvetliť, ako a prečo sa rozhodol zverejniť prísne tajné dokumenty o existencii globálnych sledovacích programoch prevádzkovaných americkou Národnou bezpečnostnou agentúrou (NSA). Tie zahŕňali monitorovanie telefonických hovorov, textových správ či e-mailov.

Snowdenov príbeh už poslúžil ako námet na niekoľko kníh a filmov. Súčasný americký prezident Donald Trump zaujíma voči Snowdenovi nekompromisný postoj; pred svojím zvolením dokonca vyzýval na jeho popravenie. Nič však nenasvedčuje tomu, že by sa pokúšal o to, aby Rusko Snowdena vydalo do USA.

Zdroj: pravda.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti