Bývalý pražský imám je spolu s dvoma Čechmi obvinený z terorizmu

23.01.2018 | 10:46
  0
Obvineniu z priamej účasti v teroristickej organizácii čelí bývalý pražský imám, jeho brat a švagriná.

Traja Česi čelia obvineniu z terorizmu. Ide o bývalého pražského imáma Sámera Shehadeha, jeho brata Omara a Omarovu ženu Fátimu, ktorá sa pôvodne volala Kristína. Informáciu priniesol web idnes.cz.

Muži s palestínskymi koreňmi sa narodili v Prahe a spolu s Fátimou sú stíhaní na úteku. Českí policajti vinia Omara a jeho ženu z toho, že vycestovali do Sýrie a zúčastnili sa bojov v odnoži teroristickej organizácie al-Káida. Imám podľa vyšetrovateľov ich činy schvaľoval a pomáhal im.
Podľa policajtov 27-ročný Omar odcestoval do vojnovej oblasti v októbri 2016. Do teroristickej organizácie Džabhat Fatah aš-Šám vstúpil v sýrskom meste Idlíb.

„Formou výcviku úspešne absolvoval niekoľkotýždňové kurzy, na ktorých sa naučil narábať so zbraňami, bombami aj taktiku boja s tým, že následne ho vybrali, aby pripravoval a cvičil ‚bratov‘ na boj a páchanie teroristických útokov,“ cituje idnes.cz z policajného obvinenia Národnej centrály proti organizovanému zločinu.

O Omarovho brata Sámera sa v Česku v minulosti zaujímali tajné služby. Moslimov v minulosti vyzýval, aby sa nezúčastnili bohoslužby proti terorizmu spolu s kresťanmi.

Obvinená 24-ročná Fátima si Omara zobrala za muža podľa islamského práva šaría bez toho, aby ho videla. Podľa policajtov sa sama označuje za mudžahedína (bojovníka svätej vojny, džihádu – pozn. red.). Vzali sa v Sýrii a spoločne mali cvičiť so zbraňami.

Bývalý imám im objednal lístok na autobus a usmerňoval ich, ako majú prekročiť hranicu medzi Tureckom a Sýriou. Trojici Čechov teraz hrozí trest odňatia slobody v dĺžke 5 až 15 rokov.

Bývalý imám Sámer Shehadeh sa podľa českej polície skrýva v Mauritánii. Kde sa nachádza jeho švagor s manželkou nevedno.

Sýrska odnož al-Káidy Džabhat Fatah aš-Šám sa premenovala z Frontu an-Nusra. Stojí na čele aliancie povstaleckých skupín Haját Tahrír aš-Šám. Tá viedla viedla boje proti sýrskym vládnym silám a ich ruským a iránskym spojencom na väčšine frontov v Sýrii.

Bojovníci Džabhat Fatah aš-Šám sa v súčasnosti zdržiavajú najmä v sýrskej provincii Idlíb.

Zdroj: aktuality.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti