Bývalý politický nominat Smeru-SD Korčok: Bezpečnostné postavenie Slovenska ohrozuje politika Smeru oveľa viac než obranná dohoda s USA

10.01.2022 | 12:00
  12
Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok (SaS) stranu Smer-SD vyzval, nech nepolitikárči s bezpečnosťou štátu a nech vysvetlí, ako sa môže dohoda, ktorú uzavrelo aj Poľsko či Maďarsko, stať hrozbou pre suverenitu Slovenska.

Navrhnutá dohoda o obrannej spolupráci medzi SR a USA nijako neohrozuje suverenitu a zvrchovanosť Slovenska. V reakcii na vystúpenie predstaviteľov strany Smer-SD, ktorí chcú iniciovať v tejto otázke referendum, to uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS).

Strane Smer-SD ide podľa Korčoka v prípade dohody o obrannej spolupráci Slovenska a USA o to, o čo išlo Vladimírovi Mečiarovi v roku 1997, keď organizoval referendum o vstupe do NATO a o rozmiestnení jadrových zbraní.

„Rovnako, ako sa Mečiar išiel pýtať na členstvo v NATO, keď vedel, že Slovensko pozvánku nedostane, presne tak isto ide Robert Fico organizovať referendum o základniach USA. Veľmi dobre pritom vie, že na Slovensku nikdy na základe obrannej dohody žiadne základne nevzniknú,“ povedal šéf slovenskej diplomacie.

Korčok stranu Smer-SD vyzval, nech nepolitikárči s bezpečnosťou štátu a nech vysvetlí, ako sa môže dohoda, ktorú uzavrelo aj Poľsko či Maďarsko, stať hrozbou pre suverenitu Slovenska.

„Smeru ide o vytrhnutie Slovenska z NATO. Nejde o našu suverenitu, ale o to, ako vraziť klin medzi nás a spojencov, aj medzi nás a Maďarov a Poliakov. Je smutné, keď Smer ešte stále tancuje tak, ako píska Andrej Danko,“ uzavrel šéf slovenskej diplomacie.

"Zahraničnopolitické a bezpečnostné postavenie Slovenska neohrozuje navrhovaná dohoda, ale politika Smeru," uviedol. Opozičnú stranu vyzval, aby nepolitikárčila s bezpečnosťou štátu a radšej vysvetlila, ako môže dohoda, ktorú uzavreli okrem iných pre posilnenie svojej bezpečnosti Poľsko a Maďarsko, byť hrozbou pre suverenitu Slovenska.

Korčok si dokonca myslí, že Smeru ide o "vytrhnutie" Slovenska z NATO. "Nejde o našu suverenitu, ale o to, ako vraziť klin medzi nás a spojencov, aj medzi nás a Maďarov a Poliakov," dodal Korčok.

Smer-SD na sobotňajšej tlačovej konferencii (8. 1.) oznámil, že chce na pôde Národnej rady SR iniciovať rokovanie o referende, ktorého témou by bola navrhovaná zmluva s USA a prítomnosť amerických vojsk na Slovensku. Smer pokladá zmluvu za nevýhodnú a porušujúcu suverenitu krajiny. Ak sa mu nepodarí rokovať o téme na pôde parlamentu, chce dosiahnuť referendum petíciou.

Ivan Korčok bol v predchádzajúcich vládach Roberta Fica politickým nominantom v kresle štátneho tajomníka na ministerstve zahraničných vecí. Po zmene vlády v roku 2018, keď Fica v kresle premiéra vystriedal Peter Pellegrini, sa Korčok v septembri toho istého roku stal veľvyslancom Slovenskej republiky v USA. Od marca v roku 2020 pôsobí ako šéf slovenskej diplomacie v Hegero-Matovičovej vláde ako politický nominant SaS.

Zdroj: topky.sk / 24hod.sk / InfoVojna

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti