Bývalý dôstojník CIA: Američania sa všemožným spôsobom snažia zostať v Sýrii

26.01.2018 | 12:20
  0
V súvislosti s údajnými chemickými útokmi v krajine to vyhlásil expríslušník CIA.

Spojené štáty nemajú žiadne spravodajské informácie o svojich tvrdeniach ohľadne útoku chemickými zbraňami v rebelmi kontrolovanej oblasti Sýrie. V rozhovore pre RT to vyhlásil bývalý dôstojník CIA a expert na boj proti terorizmu.


Philip Giraldi diskutoval o kritike Washingtonu voči ruskej prítomnosti v Sýrii, keď povedal, že Spojené štáty sa všemožným spôsobom snažia ostať relevantnou silou v tejto krajine.

RT: Ako hodnotíte, čo sa teraz ohľadne Sýrie deje medzi USA a Ruskom?

Philip Giraldi: Realita je taká, že USA sú pri riešení konfliktu slabým hráčom. Spojené štáty urobili veľmi málo - islamský štát v podstate porazili Rusko, Irán a sýrska vláda. Spojené štáty majú pocit, že sú odsunuté nabok. Takže teraz stláčajú všetky gombíky, ktoré majú k dispozícii. Opäť tu máme tvrdenie o chemických zbraniach v oblasti kontrolovanej povstalcami, ktoré vôbec nie sú dôveryhodné.

RT: Ako dobré je americké šiponážne spravodajstvo ohľadne toho, čo sa deje v Sýrii?

PG: Povedal by som, že máme nulovú hodnotu spravodajstva, pokiaľ ide o tvrdenia v súvislosti s chemickým útokom v oblasti ... kde nikto, vrátane USA, nemá prístup ... Určite majú satelitné fotografie, ktoré ukazujú, čoho sú schopní miestni povstalci. Pravdepodobne majú nejaké senzory a iné zariadenia, ale v rámci tejto záležitosti nemajú dobré spravodajské informácie.

RT: Aký máte názor na to, ak by Donald Trump v rámci vysporiadania sa s uvedenou situáciou nariadil raketový útok. Aký by to malo následok?

PG: Dúfam že niečo podobné nebude zvažovať, pretože ten posledný sa z politického hľadiska ukázal ako zlý krok. Po útoku bolo jasné, že uvedené spravodajské informácie boli nedostatočné. Tak snáď sa z toho ponaučil. Avšak na druhej strane je mimoriadne impulzívny a môže sa niečo také pokúsiť urobiť, čo by však bol veľmi zlý precedens.

RT: Znepokojuje vás, že minister zahraničných vecí Tillerson o tom, kto nesie zodpovednosť za používanie chemických zbraní hovorí so silným presvedčením?

PG: Áno, znepokojuje ma to v tom zmysle, keď počúvam čo hovorí (veľvyslankyňa pri OSN) Nikki Haleyová. Oni v podstate hovoria veci, o ktorých nevedia. A mne ako bývalému dôstojníkovi spravodajskej služby je jasné, že to nevedia, pretože ak by mali dôkazy, vedeli by to vysvetliť. Nepredložili však nič, čo by pre mňa bolo významné.

RT: Nevypadá to na nejakú tajnú operáciu Spojených štátov v najbližšej budúcnosti na území Sýrie?

PG: Celková myšlienka tejto zostatkovej sily, ktorú predstavujú Spojené štáty v Sýrii a ich snahou zotrvať tam, je toho súčasťou. Určite sa plánujú skryté akcie. Mike Pompeo ako šéf CIA sa vyjadril jasne, keď povedal, že USA budú v tomto smere agresívne. A to agresívne môže zahŕňať aj tajné akcie v Sýrii.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti