Bývalý analytik CIA: Putin varoval Busha pred útokmi z 11. septembra už dva dni vopred

06.09.2019 | 19:00
  13
Odhalenie bývalého agenta CIA sa javí ako ďalší dôkaz toho, že Washington bol opakovane varovaný pred útokmi, ku ktorým nakoniec došlo 11. septembra 2001.

Ruský prezident Vladimir Putin varoval svojho amerického kolegu Georgea W. Busha už dva dni pred útokmi z 11. septembra 2001. Oznámil mu, že USA hrozí teroristický útok z Afganistanu. Odhalil to bývalý analytik CIA.

Naliehavé varovanie Busha ruským lídrom je uvedené v knihe „Ruská pasca: Ako môže naša tieňová vojna s Ruskom viesť do špirály jadrovej katastrofy“, ktorá bola vydaná začiatkom tohto týždňa a ktorú napísal George Beebee, hlavný analytik CIA z čias Bushovej éry.

Putin telefonoval prezidentovi Bushovi dva dni pred útokmi, aby ho varoval, že ruská spravodajská služba odhalila známky začínajúcej teroristickej kampane, ktorá „niečo pripravovala“, a ktorá vychádzala z Afganistanu.

Odhalenie bývalého agenta CIA sa javí ako ďalší dôkaz toho, že Washington bol opakovane varovaný pred útokmi, ku ktorým nakoniec došlo 11. septembra 2001.

Zatiaľ čo existencia varovania z Moskvy je verejnosti už roky známa, starší ruskí spravodajskí predstavitelia o nich hovorili už v čase krátko po útokoch. Beebeeho kniha naznačuje, že sa neobmedzovala len na výmenu informácií medzi spravodajskými službami a že Putin osobne varoval Busha.

Okrem Ruska údajne upozorňovali na hroziace útoky v USA aj Briti a opakovane varovali CIA aj FBI. Stále však ostáva nejasné, či Biely dom tieto výstrahy skutočne obdržal a či urobil naozaj všetko, čo je v jeho silách, aby chránil svojich občanov.

Niektoré náznaky uvažovania úradníkov Bieleho domu z toho času, sú obsiahnuté aj v monografiách Condoleezzy Riceovej, poradkyne pre národnú bezpečnosť a neskoršej ministerky zahraničných vecí USA.

V knihe „No Higher Honour“ Riceová pripustila Putinové varovanie pred extrémistami, financovanými  Saudskou Arábiou v Pakistane, ktorí podľa neho nakoniec spôsobia v USA „veľkú katastrofu“.

Riceová uviedla, že toto varovanie zamietla, keďže išlo podľa nej  iba „o ruskú zatrpknutosť voči Pakistánu za podporu afganských mudžahídov počas vojny Sovietskeho zväzu v Afganistane.“

Zdroj: hlavnydennik.sk / rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti