Brusel, Paríž a Berlín sa snažia zbaviť národných štátov v Európskej únii

04.04.2018 | 12:21
  0
Vyhlásil to bývalý člen nemeckého parlamentu za CDU – Willy Wimmer, ktorý svojho času pôsobil ako podpredseda parlamentného zhromaždenia OBSE.

V Európe silnie myšlienka, že jednomyseľná podpora medzi členskými štátmi by nemala byť súčasťou rozhodovania v oblasti zahraničnej politiky. V rozhovore pre RT to vyhlásil bývalý vplyvný nemecký poslanec za CDU – Willy Wimmer, ktorý zároveň varoval pred snahami zbaviť sa národných štátov.

Za koncepciu prijať určité zahraničnopolitické rozhodnutia bez univerzálnej podpory členských štátov sa nedávno prihovoril predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Túto zmenu navrhol v marci počas Mníchovskej bezpečnostnej konferencie.

V podobnom duchu sa vyjadrili aj niektorí nemeckí predstavitelia. Námestník nemeckého ministra zahraničia pre európske otázky Michael Roth týždenníku Der Spiegel povedal, že zásada jednomyseľnosti vystavuje Úniu škodlivým vplyvom zo zahraničia. Poslanec za Merkelovej CDU Jürgen Hardt, ktorý má v tejto strane na starosti zahraničnopolitické otázky, sa napríklad domnieva, že zmena prijímania rozhodnutí jednoduchou väčšinou môže „zvýšiť schopnosť EÚ konať“.

Podobné snahy sú podľa Winnera súčasťou plánu eurobloku podriadiť si národné vlády rozhodnutiam Bruselu. Willy Wimmer pôsobil svojho času ako predseda obranného výboru nemeckého parlamentu. Neskôr sa stal podpredsedom parlamentného zhromaždenia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

„Dnes v Európskej únii čelíme kritickým rozhodnutiam. Myslím si, že v rámci ďalšieho rozvoja EÚ tu existuje veľká prekážka, pretože Brusel – a hlavne Francúzsko a Nemecko – sa chcú zbaviť národných štátov,“ dodal bývalý nemecký politik.

Wimmerova politická kariéra začala upadať po tom, ako kritizoval nemeckú vládu za podporu vojenskej intervencie NATO v Juhoslávii. Podľa jeho názoru chcú eurokrati v Bruseli získať väčšiu právomoc, aby prinútili členské štáty prijímať kontroverzné rozhodnutia, ako je napríklad uznanie nezávislosti Kosova. Ďalším podobným prípadom je nútenie štátov strednej a východnej Európy prijať utečenecké kvóty.

Uvedomí si túto skutočnosť aj predseda najsilnejšej politickej strany na Slovensku Robert Fico, ktorý dlhodobo presadzuje účasť našej vlasti v tzv. jadre EÚ? Alebo mu zasvieti červená kontrolka, až keď bude neskoro? Podobne sa totiž zachoval v súvislosti s informáciou, keď sa v septembri minulého roku stretol v americkom New Yorku slovenský prezident Andrej Kiska s americkým miliardárom Georgeom Sorosom, ktorý je známy svojím angažovaním sa vo farebných revolúciách po celom svete, ako aj snahou eliminovať vplyv národných štátov na úkor globalizácie.

Bývalý premiér takmer pol roka o tejto skutočnosti mlčal. Poukázal na ňu až po tom, ako v marci prebehol na Slovensku pokus o prevrat … Možno keby na Sorosovu slovenskú sieť poukázal Fico takým spôsobom, ako to robí v Maďarsku Viktor Orbán, mohol by určitým škodlivým vplyvom predísť. Ako vidno, nie vždy sa oplatí zaujať vyčkávaciu taktiku tým, ze isté informácie sa verejnosti odhalia až päť minút po dvanástej …

Zdroj: narodnenoviny.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti