Brusel chce pred voľbami presadiť prisťahovalecký program, varuje Orbán

12.10.2018 | 12:43
  0
Predseda maďarskej vlády ho označil za "hororovú zbierku pre Maďarov".

Politické sily v Bruseli naklonené prisťahovalectvu chcú do májových volieb do Európskeho parlamentu presadiť program prisťahovalectva, pretože je možné, že po voľbách už na kontinente "vznikne protiprisťahovalecká väčšina". Povedal to v piatok v relácii "Dobré ráno, Maďarsko" verejnoprávnej rozhlasovej stanice Kossuth Rádió predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

Program zverejnený Európskou komisiou s opatreniami, ktoré treba súrne vykonať, označil Orbán za "hororovú zbierku pre Maďarov".

"Hovorí sa v ňom o stálom prisťahovaleckom programe, o otvorení legálnych migračných trás, o spoločných skúšobných programoch s africkými krajinami či o zavedení humanitárnych víz," zdôraznil premiér.

Dodal, že Brusel chce zapojiť do posudzovania vízovej oprávnenosti aj mimovládne organizácie, pričom chce členské štáty Európskej únie zbaviť práva ochrany svojich hraníc.

Maďarský ministerský predseda na základe uvedených skutočností očakáva, že na budúcotýždňovom bruselskom summite bude mať "náročné dni".

Orbánov Fidesz založil protiprisťahovalecký kabinet

Maďarská vládna strana Fidesz založila protiprisťahovalecký kabinet, oznámil vo štvrtok podpredseda Fideszu a predseda nového kabinetu Szilárd Németh v Budapešti po prvom zasadnutí tohto orgánu.

Podľa komerčnej televíznej stanice ATV Németh, ktorý je aj štátnym tajomníkom rezortu obrany, zdôraznil, že "hrozba prisťahovalectva nepominula".

Predseda informoval, že kabinet má 17 členov a že sú to zástupcovia všetkých častí Maďarska.

"V Maďarsku pretrváva hrozba, pretože existujú organizácie, ktoré chcú s podporou amerického finančníka Georgea Sorosa realizovať prisťahovaleckú politiku, pričom nedodržiavajú maďarské zákony," povedal Németh, podľa ktorého prvým krokom kabinetu bude obrátiť sa na prokuratúru, ktorá by mala vyšetriť avizovanú transformáciu Sorosovej organizácie Migration Aid na politickú stranu, aby sa tak vyhla povinnosti platiť daň.

Poslanci maďarského parlamentu 20. júla schválili novelu daňového zákona a návrh na mimoriadne zdanenie zahraničného financovania podpory prisťahovalectva. Organizácie sídliace v Maďarsku, ktorých činnosť smeruje k podpore prisťahovalectva, majú v zmysle prijatého zákona zaplatiť 25-percentnú daň zo všetkých zahraničných finančných príspevkov. Príjmy z tejto dane majú slúžiť výhradne na financovanie úloh spojených s ochranou štátnych hraníc.

Zdroj: 24hod.sk (1), (2)


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti