Britský súd rozhodol, že zatykač na šéfa WikiLeaks ostáva v platnosti

06.02.2018 | 16:41
  0
Jeho právnik argumentuje, že európsky zatykač Švédsko zrušilo a rovnako by mala postupovať aj Británia.

Julian Assange bude aj naďalej čeliť zatknutiu, ak opustí ekvádorské veľvyslanectvo. Britský sudca 6. februára rozhodol, že  zatýkací rozkaz proti zakladateľovi WikiLeaks ostáva v platnosti.

Švédsko obvinilo Assangea v roku 2012 z údajné znásilnenie, ktorého sa mal dopustiť v roku 2010. Ten to však poprel a v obave pred trestným stíhaním sa uchýlil na ekvádorskú ambasádu v Londýne. Švédsko naňho neskôr vydalo európsky zatykač, ktorý tamojšia prokuratúra zrušila minulý rok.

Napriek tomu však ostáva v platnosti zatykač Veľkej Británie z dôvodu, že v uvedenej záležitosti sa zakladateľ Wikileaks odmietol dostaviť na britský súd. Podľa sudcov tým totiž poručil podmienky kaucie.

Assangeov právnik Mark Summers minulý rok pred sudkyňou Emmou Arbuthnotovou argumentoval, že britský zatykač na jeho klienta stratil svoj zmysel, nakoľko európsky zatykač bol už zrušený.

V dokumente určenom pre súd Summers uviedol, že „Assange strávil päť a pol roka v podmienkach, ktoré sú porovnateľné k uväzneniu bez prístupu k adekvátnej lekárskej starostlivosti alebo slnečnému žiareniu a taktiež za okolností, kedy sa jeho fyzické a duševné zdravie zhoršilo“.

Britská prokuratúra však uvedenú argumentáciu označila za zvláštnu a poukázala na to, že Assange bol prepustený na kauciu, ktorej podmienky porušil tým, že sa na súd nedostavil.

Šéf organizácie WikiLeaks sa však aj v prípade zrušenia britského zatykača obáva vydania do Spojených štátov. V USA je voči jeho osobe vedené trestné stíhanie za zverejňovanie citlivých dokumentov americkej vlády.

V januári tohto roku mu Ekvádor udelil občianstvo, v snahe vyriešiť tak jeho súčasnú situáciu.

Zdroj: theguardian.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti