Britský súd rozhodol, že masové sledovania občanov sú nezákonné

31.01.2018 | 12:20
  0
Predstavitelia vlády však tvrdia, že zhromažďovanie údajov pomáha v boji proti terorizmu.

Program masovového sledovania, ktorý bezpečnostným agentúram Spojeného kráľovstva umožňoval bezohľadné zhromažďovanie osobných údajov, bol rozhodnutím odvolacieho súdu označený ako nezákonný.

Podľa súdu veľká časť príslušného zákona umožňujúceho sledovanie musí byť pozmenená, nakoľko je v rozpore s európskym právom.

Sudcovia tiež uviedli, že zhromažďovanie veľkého objemu údajov bolo vykonávané z iných dôvodov, ako je boj proti závažnej trestnej činnosti. Spochybnená bola aj možnosť polície zbierať osobné údaje občanov bez predchádzajúceho súhlasu súdu.

Labouristický poslanec Tom Watson, ktorý sa v tejto záležitosti angažoval vyhlásil, že uvedená legislatíva bola chybná od samého začiatku a jej schválenie nepredchádzala hlbšia diskusia britského parlamentu.

„Vláda teraz musí predložiť zmeny zákona o vyšetrovacích právomociach, aby sa zabezpečilo, že stovky tisíc ľudí, z ktorých mnohí sú nevinnými obeťami alebo svedkami zločinu, sú chránení systémom nezávislej schvaľovacej procedúry k ich komunikačným údajom,“ dodal Watson.

Riaditeľka britskej ľudskoprávnej organizácia Liberty - Martha Spurrierová v tejto súvislosti roovnako skonštatovala nezákonnosť sledovania obyvateľov Veľkej Británie. Pripomenula, že rozhodnutie súdu hovorí o jasnom porušovaní ľudských práv.

Súdny dvor Európskej únie v decembri roku 2016 rozhodol, že svojvoľné uchovávanie osobných údajov ľudí bez schválenie súdu je nezákonné.

Podľa Bena Wallaceho, britského ministra pre bezpečnosť sa však zber komunikačných údajov v prevažnej miere využíva pri vyšetrovaní závažných a organizovaných trestných činov. „Za posledné desaťročie to využíva každá bezpečnostná služba v rámci boja proti terorizmu,“ obraňoval súčasnú legislatívu Wallace.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti