Britskí konzervatívci získali v parlamente nadpolovičnú väčšinu mandátov. Brexit definitívne bude

13.12.2019 | 10:11
  6
Možnosť zotrvania Veľkej Británie v spolku s EÚ asi definitívne zhasla. Slovensko získa o jedného europoslanca navyše.

Britská Konzervatívna strana získala v parlamente nadpolovičnú väčšinu mandátov. Vyplýva to z výsledkov sčítania hlasov odovzdaných v 597 zo 650 volebných obvodov. Informovala o tom televízia Sky News.

Po sčítaní výsledkov v 614 zo 650 volebných obvodov získala Konzervatívna strana 338 mandátov, Labouristická strana 200, Škótska národná strana 46 mandátov, Liberálni demokrati by v Dolnej snemovni obsadili osem kresiel a severoírska Demokratická unionistická strana (DUP) by v Snemovni mala osem poslancov. Ostatné strany by si rozdelili 14 mandátov.

Trump je spokojný s Johnsonovým víťazstvom

Americký prezident Donald Trump reagoval v piatok na prvé odhady výsledkov predčasných parlamentných volieb v Británii, podľa ktorých jasne zvíťazila Konzervatívna strana premiéra Borisa Johnsona. Informovala o tom agentúra AFP.

"Zdá sa, že v Spojenom kráľovstve to bude veľké víťazstvo pre Borisa," napísal na Twitteri americký prezident, ktorý Johnsona dlhodobo podporuje.

Podľa prvých odhadov by konzervatívci po štvrtkových predčasných voľbách mohli získať až 368 mandátov a v 650-člennej Dolnej snemovni britského parlamentu by mali jasnú väčšinu. 

Mayovú teší úspech konzervatívcov

Bývalá britská premiérka Theresa Mayová je presvedčená, že jej nástupcovi Borisovi Johnsonovi sa do konca budúceho roku podarí uzavrieť obchodnú dohodu s EÚ. Uviedla tiež, že ju veľmi teší úspech konzervatívcov, ktorý dosiahli vo štvrtkových parlamentných voľbách. Informovala o tom v piatok spravodajská stanica BBC.

Brexit definitívne bude

Možnosť zotrvania Veľkej Británie v spolku s EÚ asi definitívne zhasla. Slovensko získa o jedného europoslanca navyše. Briti nás definitívne opustia, Únia príde o svoju druhú najväčšiu ekonomiku a Slovensko získa ďalšieho europoslanca.

Tak by sa z nášho pohľadu dali stručne zhrnúť výsledky štvrtkových parlamentných volieb v Británii, ktoré jednoznačne vyhrali konzervatívci premiéra Borisa Johnsona. Ich víťazstvo sa očakávalo, ale to, že bude také jednoznačné, nepredpovedali žiadne prieskumy.

Johnson si kampaň postavil na tom, že nekonečnú ságu menom brexit konečne ukončí. V parlamente na to teraz bude mať pohodlnú väčšinu a ak naplní svoj predvolebný sľub, Briti by mali z Únie vystúpiť už 31. januára.

„Bitka o brexit je na konci. Briti teraz formálne opustia Európsku úniu. A Európska únia sa prvýkrát scvrkne,“ reagoval pár minút po voľbách aj britský publicista Mattew Goodwin.

Hlasovanie o brexite chcú konzervatívci stihnúť ešte do Vianoc. A so samotným brexitom sa plánujú poponáhľať tak, aby ho stihli do 31. januára, teda približne o mesiac. Tento termín im v októbri stanovila EÚ a vyzerá to tak, že už sa nebude opäť predlžovať.

Brexit však zďaleka nebude na konci a môže ešte dopadnúť divoko.

Áno, Briti nás nateraz pravdepodobne definitívne opúšťajú už o mesiac a pol. Ale stále nemajú uzavretú dohodu o budúcich vzťahoch s EÚ. V skutočnosti sa na nich bude vzťahovať prechodné obdobie, až do decembra 2020. Formálne teda budú mimo Únie, ale zároveň budú mať s EÚ v mnohých oblastiach rovnaké vzťahy, ako doteraz. Jednou nohou teda akoby zostávajú členmi.

Johnson už dávnejšie sľúbil, že prechodné obdobie nebude predlžovať. Lenže odborníci pochybujú, mnohí aj vylučujú, že Briti za rok stihnú uzavrieť obchodnú dohodu s Úniou. Ak to nestihnú, bude to znamenať takzvaný tvrdý brexit.

Teda odchod z jednotného trhu EÚ, ale za nejasných podmienok.

Oddelia sa Škóti?

Ak majú britské voľby v podobe Johnsona jednoznačného víťaza, v podobe Jeremyho Corbyna majú aj jasného porazeného. Práve líder labouristov priviedol svoju stranu k jednej z najhorších porážok za posledné desaťročia.

Z prvých povolebných prieskumov, exit pollov, vyplývalo, že k najhoršej od 30. rokov minulého storočia. Neskoršie čiastkové výsledky boli ku Corbynovcom trochu milosrdnejšie – prídu „len“ o 60 hlasov v parlamente a bude to „len“ najhoršia porážka od roku 1987.

Očakáva sa, že Corbyn z čela strany odstúpi už v najbližších hodinách či dňoch. Johnson tak nebude mať v rukách len väčšinu v parlamente, ale proti sebe aj slabučkú a možno aj rozhádanú opozíciu.

Voľby však majú aj druhého víťaza, Škótsku národnú stranu (SNP), ktorá dlhodobo odmieta brexit. A ak by si dnes Škóti mali vybrať medzi zotrvaním s Britmi alebo s Úniou, vybrali by si druhú možnosť.

Inými slovami, ak Briti odídu z EÚ, Škóti možno odídu od Britov. Už najbližšie mesiace možno rozhodnú o tom, či sa tam uskutoční ďalšie referendum o ich nezávislosti. To posledné z roku 2014 dopadlo tesne v prospech zotrvania, ale podľa prieskumov by sa teraz Škóti radšej oddelili.

Líderka strany Nicola Sturgeonová povedala, že Škótsko tým vyslalo "jasný signál" smerom ku konaniu druhého referenda o svojej nezávislosti.

Sturgeonová, ktorá je zároveň aj škótskou premiérkou, už dávnejšie sľúbila, že britskému premiérovi Borisovi Johnsonovi pošle ešte pred Vianocami list, v ktorom požiada o právo uskutočniť druhé referendum o nezávislosti Škótska.

"Škótsko vyslalo veľmi jasný odkaz: nechceme vládu Borisa Johnsona, nechceme opustiť EÚ," povedala. Výsledky volieb v Británii sú podľa nej pochmúrne, čo však vyzdvihuje dôležitosť práva Škótov rozhodnúť sa.

Slovensko získa novú europoslankyňu

Britské voľby určite pozorne sledovali aj niektorí slovenskí politici. Pravdepodobne aj Miriam Lexmann, zvolená europoslankyňa za Slovensko, ktorá ale stále nemohla zaujať svoj post. Európsky parlament sa po brexite zmenší zo 751 na 705 členov. Ale jedno z uvoľnených britských europoslaneckých kresiel pripadne práve nám.

Lexmann v minulosti vyhlásila, že radšej by si želala, aby Briti neodišli. Ale ak Briti koncom januára schvália brexit, do europarlamentu by táto nominantka KDH mohla nastúpiť už vo februári.

Slovensko tak bude mať namiesto doterajších 13 až 14 europoslancov.

Zdroj: info.sk / 24hod.sk / aktuality.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti