Bratislavská kaviareň pritvrdzuje

24.03.2019 | 10:15
  5
Na celom príbehu je smutné to, že médiá hlavného prúdu mlčia.

Matica slovenská proti šíreniu nenávisti voči národne cítiacim Slovákom. Slovenským internetom sa v minulých dňoch prevalila správa o militantnom stredoškolskom študentovi Emilovi Hodálovi, ktorý sa vyhrážal na sociálnej sieti pronárodne orientovaným Slovákom a Slovenkám zastrelením. Tento mladík je podporovateľ kandidátky Z. Čaputovej, ktorá sa najskôr stane slovenskou prezidentkou. Chodí na bilingválne gymnázium C. S. Lewisa, ktorého zriaďovateľom je Cirkev bratská a na ktorom jeho riaditeľ organizuje besedy pre študentov s predstaviteľmi zvrátenej stránky na sociálnej sieti Zomri. Pomaly sa odhaľuje skrytá agresívna tvár bratislavskej kaviarne.

STRELENÝ STRELEC

Emil Hodál sa stal fanúšikom skupín na sociálnej sieti, ktoré majú jednoznačne pronárodné smerovanie ‒ Volíme pronárodných kandidátov za prezidenta a Slovenský národ, spamätaj sa. Členmi týchto skupín bolo spolu až osemdesiattisíc ľudí. Hodál v rámci diskusií vyvracal národovectvo a prezentoval neoliberálnu politiku bratislavskej kaviarne. V uvedenom statuse však prekročil všetky medze slušnosti i zákona. Napísal (pozn. redakcie: jeho slová uvádzame aj s gramatickými chybami): „Tak Čaputová vyhrala a prvé čo spraví zatočí s opicami a antisemitami ako ste vy. Členov tejto skupiny máme označených a budete prvý ktorých budeme strielať. Nech žije EU! Nech žije Zuzana! Nech skape slovenská štátnosť a samostatnosť.!!“ Niektorí členovia skupiny toto konanie nahlásili polícii. A tá začala konať. Na sociálnej sieti uviedla: „V posledných dňoch sme od vás dostali veľmi veľa správ ohľadom priloženého nenávratného statusu. Môžeme ubezpečiť verejnosť, že danou vecou sa zaoberáme. Zdôrazňujeme, že pre Policajný zbor nie je nikdy rozhodujúca politická orientácia danej osoby. Konáme vždy, ak existuje podozrenie zo spáchania trestného činu. Osobné preferencie tu nehrajú žiadnu rolu.“

PROGRESÍVNY RIADITEĽ

Mladík je evidentne zblúdený.  A asi aj konal s mladíckou nerozvážnosťou v eufórii po víťazstve svojej favoritky Z. Čaputovej v prvom kole volieb hlavy štátu. Sám sa aj následne na sociálnej sieti ospravedlnil, kde priznal unáhlenosť tohto kroku a najmä nezmyselnosť. Na ospravedlnenie už bolo však neskoro ‒ orgány činné v trestnom konaní si ho preveria tak či tak. Jeho konanie však ovplyvnilo aj prostredie školy, v ktorej študuje. Jej riaditeľ Dušan Jaura (pozn. redakcie: Istá Zora Jaurová je podpredsedníčka strany Progresívne Slovensko a dcéra bývalého predsedu Matice slovenskej Jozefa Markuša prvostupňovým súdom odsúdeného za finančné machinácie v Matici; podľa portálu napalete.sk sú manželmi.) pozýva na besedy so študentmi administrátorov stránky Zomri, ktorá je známa vulgarizmami najhrubšieho zrna, čiernym humorom a nechutným cynizmom. Podľa Jauru bola beseda „poučná“. No... asi by mal vrátiť svoj vysokoškolský titul.

Podľa ďalších zistení, Hodálov nenávistný status nebol ojedinelý. Neskôr v druhej skupine Slovenský národ, spamätaj sa! o. i. uviedol: „Ja neverím akí hlúpi a nevzdelaní ľudia sú v tejto skupine. (...)  Žijete v dierach, obliekate sa ako opice a jete veci, ktoré my bohatí dávame prasatám, tak sa všetci radšej zabite (...) Vďaka Sorovi a Denníku N má moja rodina super život, tak sa v mimovládkach zamestnajte aj Vy.“ Takáto úbohosť o bohatých, chudobných a Denníku N sa ani nedá komentovať.

MATICA REAGUJE

Keďže sa v uvedených skupinách na sociálnej sieti iste nachádzajú aj viacerí matičiari, ustanovizeň na aktuálnu kauzu zareagovala: „Znepokojujú nás najmä výzvy niektorých ľudí na internete na povolebné fyzické útoky na národne orientovaných Slovákov a Slovenky. O to viac, že sa tak preukázateľne vyjadrujú aj mladí ľudia. To je v slobodnej demokratickej spoločnosti neakceptovateľné a Matica slovenská má prirodzenú povinnosť vyzvať verejnosť na upokojenie vášní. Dostatočným poučením sú pre nás dejiny v období totalitných režimov. Nedovoľme, aby pod vplyvom emócií a nenávisti vznikol na Slovensku priestor pre nedemokratické praktiky.Vyjadriť svoj názor má právo každý občan Slovenskej republiky, väčšina aj prostredníctvom volieb. Matica slovenská ako nadstranícka národná a kultúrna ustanovizeň slovenského národa povzbudzuje svojich členov i všetkých Slovákov a Slovenky, ktorí majú úprimne radi svoj národ a svoju vlasť, aby slušne a kultivovane vyjadrili svoj názor cez občiansko-demokratické práva, ako je aj ťažko vybojované právo slobodne voliť. Veci verejné sa týkajú nás všetkých.Uvedomujeme si súčasnú spoluzodpovednosť Matice slovenskej za šírenie národnej hrdosti, osvety, kultúry a dejín, aby sme z našich detí vychovávali dobrých a spravodlivých ľudí, ktorí sa s láskou k vlastnému národu a vlasti postavia za Slovensko. A tá láska sa začína práve v rodine. Veď aj vďaka našim rodičom a starým rodičom dnes môžeme voliť hlavu sebavedomej Slovenskej republiky, ktorá už dvadsiaty šiesty rok píše svoj príbeh. Aj posledné udalosti nás presvedčili o tom, že prezident Slovenskej republiky má byť obraňujúcim hlasom všetkých Slovákov a Sloveniek bez rozdielu ‒ či už ide o deti, mládež, strednú a staršiu generáciu i slabšie skupiny obyvateľstva. Má srdcom i rozumom chápať ľudské hodnoty, kresťanské a národné tradície, ktoré sú slovenskému národu blízke a s ktorými sa stáročia formoval. Má to byť človek, ktorý svojou prirodzenou autoritou, životným príkladom a dlhodobými skúsenosťami dokáže byť garantom spoločenského mieru medzi ľuďmi rôzneho pôvodu, názorov a presvedčení, “ uviedla hovorkyňa MS V. Matušková.

DVOJAKÝ METER

Na celom príbehu je smutné to, že médiá hlavného prúdu mlčia. Ak by takýto nenávistný status napísal na adresu slniečkarov mladý národovec, už dnes by bol obvinený, vyhodený zo školy, ostrakizovaný a vytlačený na okraj spoločnosti. Dvojaký meter platí aj tu. Najhoršie na tom však je, že bratislavská kaviareň ‒ podporená víťazstvami v komunálnych i v 1. kole prezidentských volieb ‒ sa výrazne radikalizuje. Aj jej zblúdený podporovateľ ukázal jej pravú tvár.

Autor: Maroš Smolec

Zdroj: snn.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti