Blaha: Meno Kiskovho syna sa objavuje v kauze pašovania zbraní ukrajinským fašistom a sýrskym džihádistom

20.04.2021 | 16:23
  6
Poslanec Ľuboš Blaha (Smer-SD) reagoval na vojnové štvanie proti Rusku v takmer sedem rokov starej kauze výbuchu munície vo Vrběticiach.

Kauza výbuchu muničných skladov v českých Vrběticiach po takmer siedmych rokoch opäť ožila. Česká polícia v čase stupňujúcej sa protiruskej agresie a zhromažďovania vojsk NATO v blízkosti ruských hraníc vyhlásila pátranie po dvoch Rusoch, ktorí sa podľa nej v tomto meste zdržiavali v čase, keď sa tam nachádzali zbrane údajne patriace významnému bulharskému obchodníkovi, ktorý ich chcel predať Ukrajine.

Prvý muničný sklad vo Vrběticiach explodoval 16. októbra 2014 a druhý 3. decembra toho istého roku. Pri prvom výbuchu zomreli dvaja ľudia. Oba sklady si prenajímala ostravská firma Imex Group. Náklady na sanáciu objektu dosiahli stovky miliónov korún.

Polícia teraz prišla s verziou, že obaja podozriví pricestovali do ČR s cieľom sabotovať túto zásielku zbraní. Údajne používajú niekoľko identít a ide vraj o tých istých mužov, ktorých Británia obvinila z pokusu o vraždu Sergeja Skripaľa a jeho dcéry nervovoparalytickou látkou novičok. Sú nimi Anatolij Čepiga (známy aj pod menom Ruslan Boširov) a Alexandr Miškin (známy aj ako Alexandr Petrov).

V súvislosti s výbuchom vo Vrběticiach Česká republika vypovedala v sobotu 18-tich pracovníkov ruskej ambasády v Prahe. Český premiér Andrej Babiš vyslovil podozrenie, že do výbuchov muničných skladov vo Vrběticiach boli zapojení dôstojníci ruskej GRU.

V pondelok svoje vyhlásenie korigoval, keď povedal, že výbuchy vo Vrběticiach nemožno považovať za akt štátneho terorizmu. Podľa jeho slov išlo o útok na tovar bulharského obchodníka, a nie o akciu namierenú voči Českej republike.

"Agenti útočili na tovar bulharského obchodníka, teda na jeho muníciu. Obchodník ju zrejme predával krajinám (bojujúcim) proti Rusku," uviedol český premiér. Babiš zároveň informoval, že správu českej Bezpečnostnej informačnej služby (BIS) o Vrběticiach zatiaľ nie je možné odtajniť.

České médiá po výbuchu informovali, že ľuďom hrozilo veľké nebezpečenstvo pre možný požiar raketového paliva. Už v roku 2014 médiá v tejto súvislosti poukázali na to, že vo firme, ktorá palivo spracováva, pôsobí aj syn nášho vtedajšieho prezidenta Andreja Kisku Andrej, ktorý sa podnikateľsky angažuje v zbrojárskom biznise.

Blaha: Pripomína mi to Nemecko v roku 1933

Túto skutočnosť pripomenul na sociálnej sieti poslanec Ľuboš Blaha (Smer-SD). Urobil tak v reakcii na slová ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽaNO), ktorý ho v súvislosti s kritickými názormi na protiruský naratív označil za bezpečnostné riziko.

Prečítajte si celý Blahov status:

Minister obrany Slovenskej republiky Jaroslav Naď ma v rozhovore pre Denník N označil za "bezpečnostné riziko". Dôvodom je, že mám iné názory a odmietam vojnové štvanie proti Rusku.

Ak opozičného poslanca označí vrchný predstaviteľ silového rezortu, ktorý má pod kontrolou armádu, za "bezpečnostné riziko", začínam mať vážne obavy o svoju bezpečnosť. Pripomína mi to Nemecko v roku 1933.

Aj vtedy sa zo dňa na deň stali z ľavicových poslancov "bezpečnostné riziká" a pre dobro štátu a národa boli umiestnení do koncentračných táborov, lebo ich názory vtedajší kancelár a jeho minister vnútra a obrany považovali za nesprávne.

Je veľmi nebezpečné, ak sa minister obrany vyjadruje o opozičných politikoch tak, ako to robí Jaroslav Naď. Mám to chápať ako zastrašovanie? Ak som teda "bezpečnostné riziko", budú ma teraz špehovať vojenskí tajní? Alebo ma rovno prídu zavrieť?

Ešte raz - jediné moje "previnenie" je, že nechcem vojnu a odmietam protiruské štvanice. Spájanie výbuchu z Vrbětíc s Rusmi považujem za zlý vtip. A úplne logicky sa pýtam - aký proti Rusom vlastne existuje dôkaz, keď ich už teda chce niekto lynčovať.

Z médií sa dozvedám, že dôkaz síce neexistuje, ale ako argumentuje Denník N, citujem: "Je však úplne mimo akúkoľvek predstavivosť (ak sa práve nevoláte Blaha a podobne), aby civilizovaný štát, akým Česko je, bez stopercentnej istoty o vinníkovi pristúpil k takejto bezprecedentnej diplomatickej operácii."

Pri všetkej úcte, to ideme akože slepo veriť českým tajným službám a na základe toho likvidovať naše vzťahy s Ruskom? A každého, kto to spochybňuje, označíme za "bezpečnostné riziko"?

Ja len pripomínam cteným kolegom z Denníka N, že české tajné služby tu nedávno vymýšľali divokú storku o ruskom diplomatovi, ktorý v kufríku niesol do Česka nejaký vražedný jed. A potom sa ukázalo, že to bol kompletný nezmysel. To týmto akože ideme slepo veriť?

8. Samotný výbuch v muničnom sklade vo Vrběticích z roku 2014 bol vyšetrený českými orgánmi a uzavretý ako nehoda. A áno, toto je jediná oficiálna verzia prípadu, podopretá dôkazmi. Všetko ostatné sú len konšpiračné teórie Denníka N, lebo niekto potrebuje vojnu s Ruskom.

Špekulácie o tom, že v muničnom sklade mali zbrane nejakí mafiánski pašeráci pre ukrajinských fašistov či sýrskych džihádistov treba brať s rezervou. Ak by to tak bolo, Česká republika by bola zapojená do ťažkého porušenia medzinárodného práva, pretože takéto pašovanie zbraní je jeden z najhorších zločinov.

A áno, dokola budem opakovať, že ak sa pri muničnom sklade, kde sa údajne pašovali zbrane pre vrahov, objavuje meno syna Andreja Kisku, spozornieť by mali aj slovenské bezpečnostné zložky, lebo áno, v takýchto prípadoch sa oprávnene hovorieva o "bezpečnostnom riziku", nie vtedy, keď má niekto iný názor.

Mimochodom, ak by čistou náhodou Rusi v roku 2014 vedeli o tom, že sa vo Vrběticiach pašujú zbrane, tak by stačilo, aby na to upozornili a Česko by malo obrovský problém. Žiadne výbuchy neboli potrebné, takýchto skladov je kopa v Sýrii aj na Ukrajine, nič by to pre Rusov neriešilo.

Vymýšľať si, že za výbuch môžu Rusi, nedáva zmysel. Rusko nič takéto nepotrebovalo. Prečo by riskovalo kvôli nejakému nepodstatnému skladu, keď by mu medzinárodné odhalenie pašovania zbraní pomohlo ďaleko viac.

Od vyšetreného a uzavretého prípadu prešlo 7 rokov. A teraz sa tam zázrakom objavia dvaja slávni Rusi - Všadebolov a Nulanulasedmin. To ako tomuto má fakt niekto veriť? Bez dôkazov?

Takto isto slepo slovenská pravica verila Georgovi Bushovi, keď si vymyslel zbrane hromadného ničenia v Iraku, aby mohol spustošiť krajinu kvôli rope. A zase sa hľadá zámienka pre vojnu. A zase asistujú rôzni Naďovia a Denníky N.

Desivé je na tom, že už im prekáža aj iný názor. Ak ste taký trúfalý, že chcete dôkaz na tie ich nezmysly, ste "bezpečnostným rizikom".

Čoraz viac to pripomína fašistickú éru. Aj vtedy nacisti šírili nenávistnú propagandu proti Rusku. Aj vtedy si vymýšľali zámienky pre vojnu. Aj vtedy označovali opozíciu za bezpečnostné riziko...

... a aj vtedy nakoniec dostali od Rusov po rypáku.

Zdroj: InfoVojna / Facebook Ľuboš Blaha

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti