Bill Gates prezradil, kedy sa skončí pandémia koronavírusu. Straší však, že na rade je klimatická kríza

28.03.2021 | 20:20
  18
Podľa amerického miliardára je povzbudivou správou, že sme za tak krátky čas dokázali vyvinúť vakcíny proti koronavírusu.

Spoluzakladateľ Microsoftu Bill Gates sa často objavuje v médiách ako respondent ohľadom pandémie koronavírusu. 65-ročný rodák zo Seattlu predpovedal hroziacu pandémiu ešte v roku 2015.

Miliardár odhadol, kedy sa pandémia koronavírusu skončí. Stalo sa tak v rozhovore s dvomi poľskými médiami – televíznou stanicou TVN24 a poľskými noviny Gazeta Wyborcza.

Návrat k normálu až koncom roku 2022

Gates nazval v rozhovore pandémiu „neuveriteľnou tragédiou“ pre ľudské životy a aj ekonomiku. Prezradil aj, kedy sa podľa neho svet vráti do „normálu“, aký sme poznali pred pandémiou koronavírusu.

Miliardár uviedol, že už je vidieť svetlo na konci tunela. V Európe a v USA by sme sa mohli dostať k relatívne normálnemu životu už tento rok. Nebudeme ale v bezpečí, pokiaľ sa nezaočkuje celý svet. Až to bude znamenať definitívny návrat normálneho života.

„Do konca roku 2022 by sme sa mali v zásade úplne vrátiť do normálu,“ uviedol Gates. Podľa neho je povzbudivou správou, že sme za tak krátky čas dokázali vyvinúť vakcíny proti koronavírusu, a že sú dostupné miliónom ľudí, pričom kapacity výrobcov sa ešte budú navyšovať.

Podobnú predpoveď uviedol aj minulý rok pre americkú televíziu CNN, vtedy ale tvrdil, že k normálu sa vrátime už začiatkom roku 2022. „Iste, do leta budeme oveľa bližšie k normálu, ako sme teraz, ale bude to až začiatkom roku 2022. Pokiaľ nepomôžeme iným krajinám zbaviť sa tejto choroby a nedosiahneme v našej krajine vysokú mieru očkovania, hrozí riziko opätovné zavlečenia,“ uviedol vtedy pre CNN. Po lete podľa neho znova budeme musieť obmedzovať veľké zhromaždenia ľudí.

Kvôli klimatickej kríze bude umierať ešte viac ľudí

V rozhovore s poľskými médiami sa dostala na pretras aj klimatická kríza. Miliardár už dlhšie upozorňuje, že nám hrozí ešte väčšia katastrofa ako je pandémia koronavírusu, a tou je globálne otepľovanie. Podľa neho existuje istá paralela s pandémiou koronavírusu a klimatickou krízou. Na obe katastrofy upozorňovali ľudia už roky dozadu a obom sa dalo predísť včasným prístupom.

„Boli ľudia ako ja, ktorí varovali a hovorili: existuje určité riziko pandémie, za malé náklady sa môžete pripraviť a vyhnúť sa problémom. Ale, bohužiaľ, tieto odporúčané investície sa neuskutočnili. V prípade klimatickej katastrofy bude počet úmrtí ročne niekoľkonásobne vyšší ako počet zaznamenaný počas pandémie,“  varoval Bill Gates.

 

Na boj s pandémiou daroval viac ako miliardu

Podľa agentúry Reuters Gates odstúpil z funkcie predsedu predstavenstva spoločnosti Microsoft Corp v roku 2014. Prostredníctvom svojej  filantropického nadácie Billa a Melindy Gatesových sa zaviazal darovať najmenej 1,75 miliárd dolárov na globálny boj s pandémiu COVID-19. Patrí sem podpora niektorých výrobcov vakcín, diagnostiky a potenciálnych spôsobov liečby. Gates podporuje globálnu vakcínovú iniciatívu COVAX.

Cieľom iniciatívy COVAX, podporovanej Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) a Globálnou alianciou pre vakcíny a imunizáciu (GAVI), je zabezpečiť do krajín s nízkym príjmom do konca roku 2021 až 2 miliardy dávok vakcín. Európska únia už podľa predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyen dodala do 25. marca v rámci iniciatívy 31 miliónov vakcín do 54 krajín.

Zdroj: YouTube / startitup.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti