Bihariová z Progresívneho Slovenska ocenila transrodový národný poklad a hejtovala Uhríka

27.10.2019 | 12:00
  15
Podpredsedníčka Progresívneho Slovenska reagovala na príspevok poslanca Európskeho parlamentu Milana Uhríka.

Irena Bihariová pôsobila dlhé roky v mimovládnej organizácii Ľudia proti rasizmu. V súčasnosti pôsobí ako podpredsedníčka liberálneho hnutia Pro­gresívne Slovensko (PS).

Vo svojom príspevku na Facebooku reagovala na europoslanca za ĽSNS Milana Uhríka, ktorý nedávno na sociálnej sieti upozornil na "prehnitosť bruselských inštitúcií", pričom uviedol, že "poslankyňa De Slutterová je 56-ročný belgický chlap, transvestita".

 

Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) v tejto súvislosti upozornila, že spolu s inými poslancami zvažuje podať oznámenie predsedovi Európskeho parlamentu Davidovi Sassolimu, aby voči Uhríkovi začal konať prostredníctvom disciplinárneho výboru.

Mussolini, Hitler a Uhrík

Predstaviteľka Progresívneho Slovenska Irena Bihariová k tejto téme uviedla, že je mýtus ak „fašistov pustíme medzi mediálny a politický mainstream a dáme im nejaké tie funkcie a zodpovednosti s tým, že sa nakoniec umravnia a scivilizujú. Neplatilo to pri Mussolinim, neplatilo to pri Hitlerovi a neplatí to ani o Uhríkovi,“ namieta Bihariová.

„Najnovší príklad toho, ako ani ako európska inštitucionálna kultúra nenaučila Uhríka móresom, je jeho hulvátske, nedôstojné a ponižujúce vystúpenie voči belgickej poslankyni Petre De Sutterovej pre jej transrodovú identitu. Uhrík ju v správe, samozrejme, bez vecnej argumentácie primitívne osočil - nazval ju 56 ročným chlapom a “čudom v silonkách”, ktoré by sa vlastne ani vôbec nemalo vyjadrovať k európskym záležitostiam,“ pokračuje podpredsedníčka Progresívneho Slovenska a dodáva, že „toto čudo je v skutočnosti uznávanou odborníčkou a profesorkou medicíny.“

„Sedlákovi Uhríkovi, ktorý za celý život dokázal akurát tak natočiť tendenčné video o migrantoch, by normálne nestála ani za odpoveď. Rada by som v tomto kontexte upozornila, že ak sa teda chceme vyhraňovať voči extrémistom, tak ono už dávno nestačí písať brožúrky o fašizme a usvedčovať ich z inšpirácii Treťou ríšou,“ napísala Bihariová na sociálnej sieti.

Transrodový národný poklad

„Aj na Slovensku máme jednu z najznámejších transrodových osôb – producentku a DJ-ku Matiu (alias B-Complex). Len tak skusmo si porovnajme, kto v skutočnosti pomohol zvýšiť renomé Slovenska v zahraničí: Tak napríklad Matia dostala možnosť nahrávať v prestížnom hudobnom vydavateľstve Hospitality Records, o ktorej sa mnohým slovenským umelcom ani nesnívalo, za svoje tracky bola viacnásobne ocenená. Časopis Forbes ju zaradil ako jednu z 30 najúspešnejších Sloveniek mladších ako 30 rokov. Jej najznámejší track Beautiful lies zvýšil poznateľnosť Slovenska od Európy po Austráliu a Nový Zéland. Nevraviac o tom, že jej verejný coming out pomohol desiatkam mladých ľudí, ktorí práve vďaka nej našli odvahu vysporiadať sa so svojou identitou, vyzdvihla podpredsedníčka progresívcov transrodovú osobu zo Slovenska, ktorá podľa nej robí Slovensku v zahraničí dobré meno.

B-Complex, vlastným menom Matia Lenická predtým Matúš Lenický - slovenská drum and bassová DJka a producentka z Bratislavy v rozhovore pre Refresher:

Uhrík a šimpanzi zo stromov

Predstaviteľka progresívcov v tejto súvislosti považuje za potrebné „byť aktívnym a poctivým oponentom voči všetkým nezmyslom, ktorými zamorili verejný a online diskurz a postaviť sa na obranu všetkých tých, z ktorých dnes robia živé terče.“

„Čím presne pomohol zvýšiť reputácia Slovenska Uhrík? Azda len tým, že vďaka jeho vystúpeniu sa na nás v Európe pozerajú, akoby sme ešte včera zliezli zo stromov spomedzi šimpanzov a za jeho vyjadrenia mu hrozí disciplinárny trest. Robíme rozdiely len medzi tými, ktorí robia Slovensku hanbu, a tými, ktorí urobili pre Slovensko ďaleko viac, než všetci falošní vlastenci,“ dodala na záver Bihariová.

Zdroj: InfoVojna / Facebook Irena Bihariová • Progresívne Slovensko


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti