Bidenov režim oznámil uvalenie rozsiahlych sankcií na Rusko. K USA sa pripojila aj EÚ, Kanada a Austrália. Šéf Bieleho domu posiela do Pobaltia vojakov a na východné krídlo NATO americké stíhačky

23.02.2022 | 13:09
  41
Americký prezident Joe Biden oznámil v utorok uvalenie rozsiahlych sankcií na ruské banky a oligarchov. Biely dom tiež avizoval posilnenie prítomnosti amerických vojakov v pobaltských krajinách.

Stanovený úmysel ruského prezidenta Vladimira Putina vyslať ruské vojská do separatistických oblastí na východe Ukrajiny označil Biden za "začiatok invázie na Ukrajinu".

Americký prezident Joe Biden oznámil v utorok uvalenie rozsiahlych sankcií na ruské banky a oligarchov. Biely dom tiež avizoval posilnenie prítomnosti amerických vojakov v pobaltských krajinách.

Biden upozornil, že ide len o prvú sériu sankcií, ktoré budú v konečnom dôsledku oveľa rozsiahlejšie, ako tie uvalené na Rusko v roku 2014 v reakcii na anexiu Krymu. Cieľom Washingtonu je totiž podľa Bidena úplne odrezať Rusko, v reakcii na jeho kroky voči Ukrajine, od „západných finančných inštitúcií."

„Uvaľujeme sankcie na ruský štátny dlh. To znamená, že sme odrezali ruskú vládu od západného financovania,“ povedal americký prezident. Sankcie zasiahnu aj „vojenskú banku“ Ruska aj jeho štátnu rozvojovú banku VEB, dodal Biden.  

Ako približuje stanica CNBC, tieto inštitúcie budú v dôsledku nových amerických sankcií odrezané od transakcií vykonávaných v amerických dolároch, globálnej rezervnej mene.

Spravodajský web Meduza identifikoval Bidenom spomínanú vojenskú banku ako Promsviazbank (PSB), banku pre obsluhu ruského vojensko-priemyselného komplexu. 

"Schválil som dodatočné presuny amerických síl a techniky, ktoré sú už umiestnené v Európe, s cieľom posilniť našich pobaltských spojencov, Estónsko, Lotyšsko a Litvu," pokračoval Biden a zdôraznil, že ide o presuny, ktoré majú výlučne obranný charakter.

Stanovený úmysel ruského prezidenta Vladimira Putina vyslať ruské vojská do separatistických oblastí na východe Ukrajiny označil Biden za "začiatok invázie na Ukrajinu".

Rusko, počínajúc utorkom 22. februára, nadviazalo diplomatické styky so samozvanými proruskými republikami na východe Ukrajiny - Doneckou a Luhanskou ľudovou republikou. K tomuto kroku došlo po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin v pondelok uznal nezávislosť a suverenitu DĽR a LĽR.

Celý brífing prezidenta Joea Bidena si môžete pozrieť aj tu:

Biden posiela do Pobaltia vojakov a na východné krídlo NATO americké stíhačky

Utorňajšie vyhlásenie amerického prezidenta Joea Bidena o prerozdelení jednotiek v Európe zahŕňa vyslanie 800 vojakov pechoty do pobaltského regiónu a až osem stíhacích lietadiel typu F-35 na niekoľko operačných miest pozdĺž východného krídla NATO, uviedol predstaviteľ USA pod podmienkou zachovania anonymity. TASR prevzala správu od agentúry Reuters.

Podľa tohto vysokopostaveného predstaviteľa americkej obrany Spojené štáty vyšlú aj 32 útočných vrtuľníkov AH-64 Apache do pobaltského regiónu a do Poľska z miest v rámci Európy.

"Tento dodatočný personál sa premiestňuje, aby ubezpečil našich spojencov v NATO, odradil akúkoľvek potenciálnu agresiu proti členským štátom NATO a cvičil so silami hostiteľskej krajiny," povedal predstaviteľ obrany USA.

"Schválil som dodatočné presuny amerických síl a techniky, ktoré sú už umiestnené v Európe, s cieľom posilniť našich pobaltských spojencov, Estónsko, Lotyšsko a Litvu," oznámil v utorok Biden a zdôraznil, že ide o presuny, ktoré majú výlučne obranný charakter.

Stanovený úmysel ruského prezidenta Vladimira Putina vyslať ruské vojská do separatistických oblastí na východe Ukrajiny označil Biden za "začiatok invázie na Ukrajinu".

Kanada posiela do Európy vojakov a uvaľuje nové sankcie na Rusko

Kanada posiela stovky ďalších vojakov do východnej Európy a uvaľuje nové sankcie na Rusko v reakcii na nasadenie ruských síl na Ukrajine. Oznámil to v utorok kanadský premiér Justin Trudeau. TASR o tom informovala na základe správ prevzatých od agentúr AP a AFP.

Diktátor Trudeau, ktorý v mene tzv. pandémie obmeduje v Kanade občianske a ľudské práva, uviedol, že do Lotyšska a okolitého regiónu posiela ďalších 460 príslušníkov kanadských ozbrojených síl, aby posilnili NATO. Kroky Ruska proti Ukrajine sú podľa neho "ďalšou inváziou do suverénneho štátu, čo je úplne neprijateľné".

Trudeau poznamenal, že Kanada po boku svojich spojencov podniká množstvo krokov s cieľom Rusko finančne izolovať. "Zakážeme Kanaďanom zapájať sa do nákupov ruského štátneho dlhu. A na štátom podporované ruské banky uplatníme dodatočné sankcie a zabránime akýmkoľvek finančným obchodom s nimi," uviedol Trudeau.

Austrália zaviedla sankcie voči Putinovým bezpečnostným poradcom

K sankciám sa pripojil aj fašistický covid-režim v Austrálii, ktorý rovnako ako Kanada už takmer dva roky obmedzuje nevídaným spôsobom ľudské a občianske práva tamojším obyvateľom.

Austrálsky premiér Scott Morrison oznámil v stredu zavedenie sankcií voči ôsmim najvyššie postaveným bezpečnostným poradcom šéfa Kremľa Vladimira Putina po, ako poznamenal, "neoprávnenej, nevyprovokovanej, neprijateľnej" ruskej invázii na Ukrajinu. TASR prevzala správu od agentúry AFP.

Osem členov ruskej Bezpečnostnej rady bude čeliť sankciám vrátane zákazu cestovania a Austrália sa zameria aj na ruské banky spojené s armádou.

"Správajú sa ako zločinci a násilníci," povedal Morrison a predpovedal, že k rozsiahlej invázii pravdepodobne dôjde "v najbližších 24 hodinách".

"Austrálčania sa vždy postavia násilníkom - a my sa postavíme Rusku," vyhlásil Morrison. Sľúbil, že urýchli žiadosti o víza pre približne 430 Ukrajincov, ktorí chcú vstúpiť do Austrálie.

AFP poznamenala, že Austrália je členom aliancie na zdieľanie spravodajských informácií Five Eyes, ktorá zahŕňa aj Spojené štáty, Britániu, Kanadu a Nový Zéland.

Členské štáty EÚ sa zhodli na nových sankciách voči Rusku

Členské štáty Európskej únie sa v utorok jednomyseľne zhodli na prijatí sankčného balíka voči Rusku v súvislosti s krízou okolo Ukrajiny. Na spoločnej tlačovej konferencii v Paríži to oznámili šéf európskej diplomacie Josep Borrell a francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian. TASR informuje na základe správy agentúry AP.

Ministri zahraničných vecí štátov EÚ sa "jednomyseľne zhodli na prvotnom balíku sankcií", povedal novinárom šéf francúzskej diplomacie. Rusko obvinil z "porušenia medzinárodného práva" a "porušenia svojich záväzkov".

EÚ novými sankciami voči Rusku reaguje na uznanie Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky (DĽR a LĽR) za nezávislé štáty zo strany Moskvy. Borrell uviedol, že sankcie EÚ "budú Rusko bolieť a budú bolieť veľmi". Dodal, že sankcie vrátane zmrazenia majetku a zákazu udelenia víz sa budú vzťahovať i na 351 poslancov dolnej komory ruského parlamentu, ktorí podporili uznanie DĽR a LĽR.

Agentúra TASS uvádza, že na novom sankčnom zozname EÚ figuruje 27 jednotlivcov a právnych subjektov vrátane bánk financujúcich ruské operácie v Donbase. Samotný ruský prezident Vladimir Putin sa medzi sankcionovanými osobami nenachádza, uvádza TASS.

Zdroj: ta3.com (1), (2), (3), (4) / info.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti