Biden označil rozhodnutie Texasu a Mississippi zrušiť povinnosť nosiť rúška za neandertálske

04.03.2021 | 11:10
  11
Šéf Bieleho domu zdôraznil, že pandémia koronavírusu v USA ešte ani zďaleka nie je porazená.

Americký prezident Joe Biden v stredu skritizoval "neandertálske" rozhodnutia štátov Texas a Mississippi zrušiť povinnosť nosiť rúško - aj napriek varovaniam zdravotníckych predstaviteľov. Biden zdôraznil, že pandémia koronavírusu SARS-CoV-2 v USA ešte ani zďaleka nie je porazená. Informovala o tom agentúra AFP.

"Myslím si, že je to veľká chyba. Dúfam, že každý si už teraz uvedomuje, ako veľmi rúška zmenili situáciu. Sme v bode obratu, keď môžeme zásadne zmeniť priebeh nákazy," povedal Biden novinárom v Bielom dome a poukázal na to, že počet úmrtí na koronavírus aj po prekonaní hranice pol milióna stále rastie.

"Posledné, čo potrebujeme, je neandertálske myslenie, že už je všetko fajn - dajte si dolu rúška, pustite to z hlavy. Ale (rúška) stále majú význam," dodal.

Riaditeľka amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) Rochelle Walenskyová toto varovanie zopakovala. Povedala, že rozhodnutia guvernérov Texasu a Mississippi vzoprieť sa federálnym odporúčaniam a zrušiť povinnosť nosiť rúška boli prijaté predčasne.

Americký štát Texas, ako aj viaceré ďalšie vrátane Michiganu, Mississippi či Louisiany v utorok odvolali viaceré opatrenia prijaté v rámci boja proti pandémii koronavírusu.

V Texase sa s účinnosťou od stredy ruší povinnosť nosenia rúšok zavedená vlani v júli, ako aj obmedzenia kapacít reštaurácií a podniky majú povolené otvoriť na "sto percent".

"Takmer pol roka bola väčšina biznisov otvorená na 75 alebo 50 percent a počas tohto obdobia bolo až príliš mnoho obyvateľov Texasu ukrátených o pracovné príležitosti," uviedol tamojší republikánsky guvernér Greg Abbott.

"Teraz je čas, otvoriť Texas na 100 percent," vyhlásil s tým, že všetky biznisy, ktoré chcú otvoriť, tak majú spraviť. Obdobie obmedzení hospodárstva už vzhľadom na pokročilú očkovaciu kampaň, možnosti testovania a dostupnú liečbu podľa jeho slov pominulo.

"Texas má teraz prostriedky na ochranu svojich obyvateľov pre vírusom," povedal Abbott podľa agentúry AFP. Dodal však, že to neznamená zbavenie sa osobnej zodpovednosti.

Zdroj: sme.sk / InfoVona


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti