Berlín odsúdil zaradenie bývalého nemeckého kancelára do zoznamu agentov Kremľa

15.11.2018 | 12:37
  0
Meno Gerharda Schrödera sa do databázy proukrajinského portálu dostalo po tom, ako sa exkancelár vyjadril, že pripojenie Krymského polostrova k Rusku sa stalo realitou, ktorú treba brať na vedomie.

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí odsúdilo zaradenie bývalého spolkového kancelára Gerharda Schrödera do zoznamu "agentov Kremľa", ktorý zostavuje proukrajinský portál Myrotvorec (Mierotvorca), informoval vo štvrtok nemecký denník Die Zeit.

Myrotvorec tvrdí, že monitoruje činy ohrozujúce ukrajinskú národnú bezpečnosť i bezpečnosť celého sveta. Funguje od roku 2014 a obsahuje databázu s osobnými údajmi ľudí, ktorých portál nazýva separatistami alebo agentmi Kremľa.

Schröderovo meno sa do databázy Myrotvorcu dostalo po tom, ako exkancelár v rozhovore pre denník Aachener Nachrichten poznamenal, že pripojenie Krymu k Rusku "sa stalo realitou, ktorú treba brať na vedomie".

Nemecká vláda v súvislosti s konaním redakcie Myrotvorcu pripomenula, že už dávnejšie žiadala vládu v Kyjeve, aby podnikla opatrenia na zablokovanie tejto stránky.

Ukrajinská vláda v minulosti v reakcii na kritiku Nemecka uviedla, že stránka Myrotvorec je na servere nachádzajúcom sa mimo územia Ukrajiny.

Server Myrotvorec sa spája s menom Antona Heraščenka, poslanca ukrajinského parlamentu a poradcu ministra vnútra. Fungovať začal na jar roku 2014 s cieľom zisťovať a zverejňovať totožnosť proruských povstalcov pôsobiacich v Donbase a ľudí, ktorí im pomáhajú. Títo ľudia podľa Myrotvorca mohli páchať zločiny ohrozujúce bezpečnosť štátu.

Na jeho zozname je aj bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková, ktorá svojho času osobne vyjadrila podporu bývalému gubernátorovi Odeskej oblasti Michailovi Saakašvilimu pri jeho úspešnom pokuse o vstup na územie Ukrajiny.

V databáze portálu Myrotvorec sa ocitol súpis novinárov akreditovaných u proruských separatistov v Donbase - aj s ich osobnými údajmi vrátane telefónnych čísel a e-mailových adries.

Nedávno sa v databáze ocitli aj mená prvých obyvateľov Zakarpatskej oblasti, ktorí sa nedávno stali držiteľmi maďarských pasov. Vydávanie maďarských pasov občanom Ukrajiny vyvolalo diplomatický spor medzi Kyjevom a Budapešťou.

Zdroj: sme.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti