Belosi sa môžu identifikovať ako černosi, hovoria britské vysokoškolské odbory

18.11.2019 | 19:13
  2
So zreteľom na to bol vyhotovený aj čerstvý dokument s názvom Postoj UCU k trans inklúzii zaoberajúci sa prevažne otázkou LGBT a transgender ľuďmi.

Organizácia University and College Union (UCU), teda Univerzitný a vysokoškolský zväz s pôsobiskom v Spojenom kráľovstve, vo svojom čerstvom materiáli týkajúcom sa inklúzií menšín okrem iného priznáva hociktorým členom možnosť samoidentifikovať sa ako čierny.

UCU je najväčší zväz svojho druhu na svete. Jeho základný kameň bol položený v roku 2006 a podľa údajov na svojej oficiálne stránke združuje akademických pracovníkov, lektorov, školiteľov, inštruktorov, výskumných pracovníkov, manažérov, administrátorov, IT pracovníkov, knihovníkov a postgraduálnych študentov zo všetkých kútoch Spojeného kráľovstva.

A tak, ako mnohé iné obdobné organizácie, ktoré sa snažia držať krok s dobou, aj UCU na pravidelnej báze publikuje vyhlásenia, v ktorých sa hlási k dodržiavaniu ľudskoprávnych štandardov a snahe vyhovieť menšinovým nárokom.

So zreteľom na to bol vyhotovený aj čerstvý dokument z novembra 2019 s názvom Postoj UCU k trans inklúzii a – ako už názov napovedá – zaoberá sa prevažne otázkou LGBT a transgender ľuďmi. Textu o dĺžke šiestich strán dominujú viaceré pozoruhodné vyjadrenia.

UCU napríklad podporuje „sociálny, radšej než lekársky model rozoznávania pohlavia, čo pomôže čeliť utláčateľským pohlavným stereotypom na pracovisku a v spoločnosti“.

Organizácia, ktorá sa tituluje ako „šampión v rovnosti“ tiež víta zviditeľnenie a posilnenie postavenia trans a „nebinárnych“ ľudí v spoločnosti a v dokumente odkazuje aj na viaceré svoje predošlé záväzky.

Ide napríklad o vedenie kampane za pohlavne neutrálne toalety, „podporu neheteronormatívnych a binárnych identít“ a ukončenie „praxe priraďovania pohlaví pri narodení“.

Azda najviac vypuklou je ale pasáž, v ktorej UCU členom umožňuje, aby sa „samoidentifikovali či už ide o to byť čierny, zdravotne postihnutý, LGBT+ alebo žena“. Rovnaké znenie je neskôr v texte viackrát opakované.

Podstatnou informáciou k záveru je tiež výpoveď, že organizácia si uvedomuje citlivosť debaty o pohlavnej identite, no namiesto rozdeľovania chce „stavať mosty“ a k otázke akademickej slobody uvádza, že hoci ju podporuje, uvedomuje si, že je „zviazaná s inými občianskymi slobodami a ľudskými právami a tak nedáva právo diskriminovať“.

Zdroj: denniks.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti