Beblavý vidí ohrozenie demokracie v kritike prokurátorov, čo stíhajú za názor. Nie pán Beblavý, ohrozením demokracie na Slovensku ste vy a vaša progresivistická agenda vo volebnom programe Bod Zlomu

21.12.2019 | 10:52
  13
Predseda strany Spolu Miroslav Beblavý sa na sociálnej sieti vyjadril k odsúdeniu šéfredaktora Zem&Vek za extrémizmus.

Samosudca Špecializovaného trestného súdu v Pezinku odsúdil v pondelok (16. 12.) šéfredaktora časopisu Zem a Vek Tibora Eliota Rostasa za hanobenie národa, rasy a presvedčenia. Dostal peňažný trest 4000 eur, prípadne náhradný trest odňatia slobody vo výmere troch mesiacov, keby nebol schopný zaplatiť. Rozsudok nie je právoplatný.

V prípade odvolania jednej z procesných strán by sa vecou zaoberal v budúcnosti Najvyšší súd (NS) SR. Odsúdený šéfredaktor na rozsudok reagoval, že sa cíti "v plnom rozsahu nevinný" a proti verdiktu sudcu sa odvolal.

Na jeho prípad reagoval v utorok (17. 12.) aj programový líder koalície PS-Spolu Miroslav Beblavý obsiahlym statusom na sociálnej sieti. Snaží sa v ňom vysvetliť svoj pohľad na Rostasov prípad aj prostredníctvom spomienky zo študentských čias, ktorú citujeme v úvode článku.

Beblavý pripomenul Fica, Blahu aj Mazureka

Beblavý ku príbehu z roku 1995 dodáva: „Z viacerých dôvodov si pamätám práve tento, jeden z tých ´miernejších´ antisemitských kecov. Asi preto, že išlo o predsudok maskovaný za akože kompliment. Ale aj preto, že jeho autorovi s vysokým postavením vôbec neprišlo divné o tom hovoriť kolegyni, s ktorou nemal až také blízke vzťahy."

Následne sa zamýšľa nad rozhodnutím sudcu v prípade Rostasa. Píše, že rozsudok vníma ako symbolický. „Symbolický preto, že na šírení nenávisti už zarobil aj stokrát toľko," vysvetľuje a spomína aj ďalšie konkrétne mená zo slovenskej politiky.

„Z parlamentu vypadol Mazurek za šírenie otvorenej nenávisti k Rómom – tiež dostal symbolickú pokutu na úrovni troch poslaneckých platov. Teraz stíhajú Fica za to, že verejne obhajoval Mazureka. Človek by si povedal, že niečo sa hýbe. A všimli si to aj iní. Len trochu inak, ako som čakal," uvádza Beblavý.

Žiadny Zem&Vek v americkom Panta Rhei

„Amerikou sa oháňajú najmä tí, čo ju inak nemôžu ani vystáť (česť výnimke Daniela Lipšica). Tak len stručne. Amerika je v tomto výnimočná, ale ak by zažili to, čo Európa cez vojnu, tak by mali pravdepodobne rovnaké zákony ako u nás. A zároveň tam je veľmi prísna spoločenská sankcia – garantujem, že v americkom Panta Rhei by niečo ako Zem a vek nepredávali ani zabalené v antirádioaktívnom obale, lebo by skončili," dodáva Beblavý.

Po Židoch, Rómoch, Maďaroch prídu na rad vždy ďalší, tvrdí politik

Parlamentný politik z neparlamentnej opozíčnej strany nesúhlasí s názormi, že odsúdenie Rostasa nemusí byť dobré pre demokraciu. 

„Od rozvoja sociálnych sietí či youtube tu desať rokov majú možnosť verejne ´vyvetrať´ svoje názory všetci možní blázni a idioti a výsledkom je nie pokoj, ale neustále rastúci objem nenávisti v spoločnosti. Namiesto extrému sa stali pomaly normálom – ak máte pochybnosti, najnovšie výčiny Fica a Blahu sú toho najlepším dôkazom," argumentuje Beblavý a spomína aj aktuálny prípad z Námestova, kde vandali spustošili tamojší židovský cintorín, či Martina Daňa a Rudolfa Vaského.

„Práve stíhaní Daňo a Vasky a ich videá sú najlepším dôkazom toho, že po židoch, Rómoch, Maďaroch prídu na rad vždy ďalší, pretože agresivita nemá žiadne hranice. Demokracia je ohrozená nie stíhaním extrémizmu, ale keď začína byť dovolené zastrašovať prokurátorov, čo stíhajú extrémizmus," reaguje politik, ktorý pripomína, že "mnohí, ktorí inak nemôžu Ameriku vystáť, hneď dodajú, že tam by sa také vraj nestalo."

Prísne tresty za názor podľa Beblavého demokraciu nepoložia

„Konzekventnejšie stíhanie za šírenie nenávisti v jasnom rozpore s našim trestným poriadkom je podľa mňa úplne v poriadku," obhajuje Beblavý trestné stíhanie ľudí, ktorí prezentujú myšlienky a názory v protiklade s progresivistickým vnímaním jediného správneho názoru.

Beblavý v závere svojho statusu odkazuje, že "netreba panikáriť, ale konať".

„Ešte žiadna demokracia neskončila na tom, že príliš prísne trestala nenávisť voči menšinám. Ale mnohé už skončili na tom, že sa nedokázala brániť proti tým, ktorí ju chceli utopiť najprv v nenávisti a potom v krvi," uzatvára líder mimoparlamentnej opozičnej strany.

PS/Spolu a jeho program Bod zlomu ako hrozba pre demokraciu

Doc. JUDr. Branislav Fábry nedávno vo svojom článku analyzoval volebný program Koalície Progresívne Slovensko/Spolu pod názvom Bod zlomu:

“V programe sa objavuje jeden zásadný rušivý moment: je to snaha hľadať vnútorného nepriateľa, ktorý by mal ospravedlniť obmedzovanie základných práv pre ľudí s nepohodlnými názormi. Navrhujú sa tiež formy masívnej propagandy, aké sme od roku 1989 nepoznali. Takže napriek tomu, že v programe PS/Spolu sa vyhlasuje viacero zaujímavých bodov, program predstavuje hrozbu pre demokraciu na Slovensku. Najviac nebezpečných formulácii sa nachádza v kapitole „Hybridné hrozby a dezinformácie“, ale tie nechýbajú ani v ďalších kapitolách, napr. „Ľudské práva a občianska spoločnosť“,” uviedol Fábry.

“V prípade Jakuba Godu (blogera Denníka N, ktorého spolumajiteľom je IT spoločnosť ESET - pozn. IV), ďalšieho spoluautora časti o hybridných hrozbách a dezinformáciách v programe PS/Spolu sa zasa obávam jeho snahy obmedzovať ústavné právo na šírenie informácií. Je známy tým, že inicioval stiahnutie nepohodlných časopisov z obchodných reťazcov a takisto kritizoval súkromné kníhkupectvo za to, že urobilo prezentáciu knihy Š. Harabina, pri ktorej sa zamestnankyne vyfotili s daným sudcom,” píše ďalej Fábry.

“Samozrejme, uvedomujem si, aké nebezpečné je zaraďovať nejaký subjekt medzi extrémistov a ľahkovážne narábanie s pojmom „extrémizmus“ je jedným z problémov súčasnej SR. Ukázalo sa to aj na Ústavnom súde SR, ktorý v januári 2019 zrušil príliš „gumové paragrafy“ v novelách trestných predpisov o extrémizme. Vážnym problémom je tiež to, že niektorí autori programu PS/Spolu vo svojich publikáciách zaraďujú medzi extrémistov subjekty selektívnym spôsobom. Napr. v publikáciách o pravicových extrémistoch sa táto nálepka pridáva širokému spektru ľudí (i tým, ktorí tam určite nepatria), avšak vo výpočte sa vždy účelovo opomínajú podporovatelia zbrojenia a obhajcovia západných agresií na Blízkom Východe.

Na návrhoch o extrémizme z programu PS/Spolu je najviac nebezpečná snaha sprísniť trestné právo. Pri viacerých trestných činoch autori navrhujú zaradiť do kvalifikovanej skutkovej podstaty pojem „spolupráca s cudzou mocou“. Vzhľadom na to, že presne nevymedzili, o ktoré trestné činy by malo ísť (výslovne spomínajú len TČ súvisiace s korupciou), možno sa obávať excesívneho používania trestného práva. Obavy posilňuje aj fakt, že politici, ktorí prichádzajú s týmto programom, bežne označujú ľudí s inými názormi za „ruských agentov“. Dokonca aj M. Beblavý, predseda strany Spolu na facebooku použil označenie Andrej „Agent“ Danko… Paradoxne, aj v PS/Spolu existujú subjekty, kde by sa dalo diskutovať o spolupráci s cudzou mocou, napr. D. Roháč z American Enterprise Institute. V ich prípade by však označenie za „agenta“ vnímali na Centre pre hybridné hrozby ako konšpiráciu. Návrhy v programe PS/Spolu majú zjavne slúžiť len na zastrašovanie „ruských agentov“ v duchu najhorších tradícií McCarthyzmu…,” varuje publicista.

 

Vychádzajúc z analýzy volebného programu PS/Spolu Bod Zlomu je vážny dôvod obávať sa toho, že sa moci chopia ľudia, ktorí tento program presadzujú.

Ofenzíva progresivistov vyvoláva odpor čoraz väčšej časti mlčiacej väčšiny občanov a spoločnosť dramaticky polarizuje

Analytik Inštitútu Václava Klausa (IVK) Jiří Weigl sa vo svojom nedávnom článku vyjadril k politickej propagande progresivistov:

"V poslednej dobe je najúčinnejšia manipulácia progresivistov západnou verejnosťou založená na šírení strachu a pocitu viny ... Tlak tejto modernej ľavicovej ideológie narastá každým dňom a je evidentné, že jej propagátori a hýbatelia nie sú ochotní viesť žiadne vážne diskusie a tolerovať iné názory. Nesúhlas je označený za lož a populizmus, iný názor za fake news, je oslavovaná a zavádzaná cenzúra a potláčaná sloboda slova. Dnes už nestačí vynucovanie obyčajné politickej korektnosti, voči názorovým odporcom už sú bežne používané rôzne formy represie, osobných postihov a zastrašovania," píše Weigl.

"Podpora masovej migrácie predstavuje zásadný útok na národné štáty, ktoré sú prekážkou progresivistického internacionalizmu a globalizmu, feminizmus a podpora homosexuálnych sobášov majú oslabiť a rozložiť rodinu, ako základnú spoločenskú jednotku, a transgenderová ideológia má za cieľ zmeniť základnú ľudskú identitu tak, ako na nej svet doteraz stál. Všetko je postupne dávkované a pretlačované z medzinárodnej úrovne, predovšetkým v rámci OSN a v Európe EÚ, ktorých aparáty pokrokári kompletne ovládli," uvádza ďalej v článku exkancelár bývalého českého prezidenta.

Odporúčaná literatúra pánovi Beblavému

Progresivistickému politikovi Miroslavovi Beblavému by snáď na rozšírenie jeho poznatkového rámca pomohol medzinárodný bestseller Liberálny fašizmus od amerického politického analytika a komentátora židovského pôvodu Jonaha Goldberga. Knihu možno zakúpiť na internete, ale aj vo väčšine amerických kníhkupectiev. Aj v "americkom Panta Rhei".

Konzervatívny inštitút M.R. Štefánika v popise k tejto knihe na svojej stránke uvádza:

"Fašizmus ako ideológia, fixovaná na štátne inštitúcie, používa politiku ako nástroj na transformáciu spoločnosti atomizovaných jedincov na organický celok. Robila tak povyšovaním štátu nad jednotlivca, vedomostí expertov nad demokraciu, presadzovaním konsenzu pred diskusiou a socializmu pred kapitalizmom. V Mussoliniho originálnom význame tohto termínu predstavuje totalitu, „všetko je v štáte, nič neexistuje mimo štátu, nič proti štátu.“ Posolstvo fašizmu sa scvrkáva na „Dosť bolo rečí, žiada sa viac činov!“ Jeho trvalou výzvou je zavŕšenie vecí.

Na rozdiel od toho, konzervativizmus požaduje limitovanú vládu, individualizmus, demokratickú diskusiu a kapitalizmus. Dovoláva sa slobody a nezasahovania do záležitostí občana.

Goldbergov triumf spočíva v zavedení spriaznenosti medzi komunizmom, fašizmom a liberalizmom. Všetky tieto formy sú odvodené od rovnakej tradície, ktorá siaha až k jakobínom vo Francúzskej revolúcii. Jeho revidované politické spektrum sa koncentruje na úlohu štátu a rozprestiera sa od libertarianizmu cez konzervativizmus až k fašizmu v mnohých podobách – americkej, talianskej, nemeckej, ruskej, čínskej, kubánskej, atď."

Autorom popisu ku knihe je americký historik židovského pôvodu Daniel Pipes, ktorý je riaditeľom konzervatívneho think-tanku Middle East Forum.

Pipes vo svojom článku Dedičstvo fašizmu: Liberalizmus, ktorý bol publikovaný v roku 2008 v denníku Jerusalem Post okrem iného napísal, že „termín liberálny fašizmus zaviedol rešpektovaný a vplyvný ľavičiarsky spisovateľ, socialista H. G. Wells, ktorý v roku 1931 vyzval progresivistov k tomu, aby sa stali „liberálnymi fašistami“ a „osvietenými nacistami."

Harabin: Verdikt v kauze Rostas môže podnietiť extrémizmus

Bývalý šéf Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin v súvislosti so spomínaným verdiktom sudcu Rastislava Stieranku a prokurátora Tomáša Honza v kauze obvinenia šéfredaktora Zem&Vek z extrémizmu varoval, že práve týmto rozhodnutím sa vytvorí nevraživosť medzi etnikami a nie citovaním slovenských dejateľov. „To je ten extrémizmus a preto musia byť trestne stíhaní a budú trestne stíhaní za zneužitie právomoci verejného činiteľa,“ upozornil Harabin.

„Po týchto dejateľoch sú pomenované naše ulice a mestá,“ dodal bývalý sudca.

Vyhlásil tiež, že verdikt samosudcu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku je v rozpore so Štrasburským dohovorom o ochrane ľudských práv a základných slobôd, ako aj v rozpore s Ústavou Slovenskej republiky.

 

Prokurátor Varga v kauze samoudania z údajného extrémizmu rozhodol, že nie je možné trestne stíhať ktorúkoľvek osobu za vyjadrenie názoru

Slovenský občan podal začiatkom septembra v reakcii na odsúdenie bývalého poslanca ĽSNS Milana Mazureka Najvyšším súdom SR sám na seba trestné oznámenie. Ing. Pavol Knaperek sa v "samoudaní" odvoláva na výroky poslanca ĽSNS v rádiu Frontinus, ktoré na základe vlastných celoživotných skúseností považuje za pravdivé.

Dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry JUDr. Marián Varga jeho konanie následne kvalifikoval ako podozrenie zo spáchania trestného činu extrémizmu a vec odovzdal dňa 20.9.2019 na vybavenie Národnej protiteroristickej jednotke.

Pavlovi Knaperekovi začiatkom decembra bolo doručené Uznesenie Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru (NAKA), ktorá odmietla podnet pre podozrenie z páchania trestných činov extrémizmu jeho osobou.

Prokurátor JUDr. Marian Varga svojím najnovším uznesením definitívne odmietol stíhanie jeho osoby pre podozrenia z páchania trestných činov extrémizmu v súbehu so schvaľovaním trestného činu.

"Nie je možné vyvodzovať trestnoprávnu zodpovednosť voči ktorejkoľvek osobe iba pre vyjadrenie vlastného úsudku - názoru. Pre kvalifikáciu, z hľadiska vyvodenia trestnej zodpovednosti, je podstatná subjektívna stránka konania, t.j. preukázaný úmysel hanobiť paušálne celé etnikum. V danej veci však boli hodnotené skupiny neprispôsobivých osôb - asociálov. Teda nie celé cigánske etnikum, ale iba tá jeho časť, ktorá asociálnym spôsobom skutočne žije," uviedol vo svojom rozhodnutí prokurátor.

Viac v článku TU.

Prokurátor Honz a jeho prepojenie s progresivistami a mimovládkami

Predseda Výboru NR SR pre európske záležitosti Ľuboš Blaha (Smer-SD) vo svojom nedávnom videoblogu odhalil prepojenie prokurátora Tomáša Honza na progresivistov a mimovládky.

Prokurátor Honz sa v roku 2017 v izraelskom Jeruzaleme zúčastnil vzdelávacieho semináru pre členov Výboru pre predchádzanie a elimináciu rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu a ostatných foriem intolerancie za prítomnosti riaditeľa Múzea holokaustu v Seredi.

„Vedúcim delegácie bol Jozef Halcin, riaditeľ odboru prevencie kriminality kancelárie ministra vnútra SR. Na zahraničnej ceste sa ďalej zúčastnili Petra Barnová (tajomníčka Rady vlády SR pre prevenciu kriminality kancelárie ministra vnútra SR), Martin Korčok (riaditeľ Múzea holokaustu Sereď), Michal Vašečka (zástupca SR v Európskej komisii proti rasizmu a intolerancii), Alena Kotvanová (riaditeľka kancelárie Úradu splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny), Tomáš Honz (Úrad špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry SR), zástupcovia zo Slovenskej informačnej služby, Katarína Szabová (výkonná riaditeľka Slovenského národného strediska pre ľudské práva), Tomáš Foldes (Slovenské národné stredisko pre ľudské práva), Viktor Pončák (mimovládna organizácia Digitálna inteligencia), Daniela Drobná (Katedra politológie a európskych štúdií, Fakulta sociálnych vied, Univerzita sv. Cyrila a Metoda Trnava), Natália Shovkoplias (Únia miest Slovenska) a Natália Tomeková (mimovládna organizácia Nadácia otvorenej spoločnosti). Všetci zároveň obdržali certifikáty o absolvovaní vzdelávania,“ uvádza internetová stránka ministerstva vnútra.

Ešte raz si pozorne prečítajte celý status Miroslava Beblavého:

“Máte veľmi šikovného syna, pani Beblavá. Niet divu, že sa s ním toľko Židov kamaráti, oni vedia, koho budú môcť využiť,” povedal mojej mame v roku 1995 vedúci jednej katedry na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Z viacerých dôvodov si pamätám práve tento, jeden z tých „miernejších“ antisemitských kecov. Asi preto, že išlo o predsudok maskovaný za akože kompliment. Ale aj preto, že jeho autorovi s vysokým postavením vôbec neprišlo divné o tom hovoriť kolegyni, s ktorou nemal až tak blízke vzťahy.

Špeciálny súd odsúdil Rostasa za oveľa oveľa tvrdšie reči a šírenie nenávisti voči Židom na pomerne symbolický trest 4000 eur. Symbolický preto, že na šírení nenávisti už zarobil aj stokrát toľko. Z parlamentu vypadol Mazurek za šírenie otvorenej nenávisti k Rómom – tiež dostal symbolickú pokutu na úrovni troch poslaneckých platov. Teraz stíhajú Fica za to, že verejne obhajoval Mazureka. Človek by si povedal, že niečo sa hýbe. A všimli si to aj iní. Len trochu inak, ako som čakal.

Minulý týždeň sa ma redaktorka Markízy pýtala, či to už nie je celé prehnané a že či sa ľudia nebudú báť vysloviť svoj názor. Redaktor Postoja napísal celý článok o tom, ako odsúdenie Rostasa vraj škodí Židom aj demokracii, lebo keď sa ľudia nebudú môcť názorovo vyvetrať, tak začnú ešte viac nenávidieť Židov a prestanú veriť demokracii. A mnohí, ktorí inak nemôžu Ameriku vystáť, hneď dodajú, že tam by sa také vraj nestalo.

Od rozvoja sociálnych sietí či youtube tu desať rokov majú možnosť verejne „vyvetrať“ svoje názory všetci možní blázni a idioti a výsledkom je nie pokoj, ale neustále rastúci objem nenávisti v spoločnosti. Namiesto extrému sa stali pomaly normálom – ak máte pochybnosti, najnovšie výčiny Fica a Blahu sú toho najlepším dôkazom. Na Facebooku som práve videl zvandalizovaný židovský cintorín v Námestove. Práve stíhaní Daňo a Vasky a ich videá sú najlepším dôkazom toho, že po Židoch, Rómoch, Maďaroch prídu na rad vždy ďalší, pretože agresivita nemá žiadne hranice. Demokracia je ohrozená nie stíhaním extrémizmu, ale keď začína byť dovolené zastrašovať prokurátorov, čo stíhajú extrémizmus.

Amerikou sa oháňajú najmä tí, čo ju inak nemôžu ani vystáť (česť výnimke Daniela Lipšica). Tak len stručne. Amerika je v tomto výnimočná, ale ak by zažili to, čo Európa cez vojnu, tak by mali pravdepodobne rovnaké zákony ako u nás. A zároveň tam je veľmi prísna spoločenská sankcia – garantujem, že v americkom Panta Rhei by niečo ako Zem a vek nepredávali ani zabalené v antirádioaktívnom obale, lebo by skončili.

Netreba panikáriť, ale konať. Konzekventnejšie stíhanie za šírenie nenávisti v jasnom rozpore s našim trestným poriadkom je podľa mňa úplne v poriadku. Môže viesť aj k excesom? Môže. Na to máme celý reťazec vyšetrovateľ, prokurátor, sudca a odvolací senát – len jeden z nich stačí na to, aby trestu zabránil. Ešte žiadna demokracia neskončila na tom, že príliš prísne trestala nenávisť voči menšinám. Ale mnohé už skončili na tom, že sa nedokázala brániť proti tým, ktorí ju chceli utopiť najprv v nenávisti a potom v krvi.

 

Články súvisiace s tematikou:

 

 

 

Zdroj: InfoVojnaparlamentnelisty.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti