Bašternák priznal vinu, súd ho odsúdil na päť rokov väzenia

07.11.2018 | 11:34
  0
Podľa vyšetrovateľa si podnikateľ ako konateľ spoločnosti BL-202 v apríli 2012 neodôvodnene uplatnil nárok na odpočítanie DPH vo výške takmer dva milióny eur.

Okresný súd Bratislava II odsúdil podnikateľa Ladislava Bašternáka na päť rokov nepodmienečne. Trest by si mal odsedieť vo väzení s najnižším stupňom stráženia. Na rovnaký čas má tiež zákaz podnikať.

Súd konštatoval poľahčujúcu okolnosť, že viedol pred skutkom riadny život a sumu doplatil. Prokurátor sa voči rozsudku neodvolal, advokát Bašternáka podal na mieste odvolanie.

Podnikateľ svoj čin ľutuje

Podnikateľ priamo pred pojednávaním odmietol odpovedať na akékoľvek otázky novinárov. „Môj klient vám nebude odpovedať, ani sa nebude k predmetnej veci vyjadrovať,“ uviedol advokát Peter Filip.

Krátko po začiatku pojednávania obžalovaný Bašternák priznal pred senátom svoju vinu. „Som vinný a svoj čin ľutujem,“ uviedol. Prokurátor úradu špeciálnej prokuratúry navrhol trest odňatia slobody na dolnej hranici trestnej sadzby. Navyše navrhol trest prepadnutia majetku.

Advokát Filip na margo návrhu prokurátora uviedol, že trest prepadnutia majetku sa môže vzťahovať iba na majetok, ktorý bol nadobudnutý z páchania trestnej činnosti.

Obvinenie z neodvedenia daní a poistného

Bašternák od minulého roka čelí obvineniu z neodvedenia daní a poistného. Podľa výsledkov policajného vyšetrovania cez firmu BL-202 v roku 2012 kúpil sedem bytov v bratislavskom bytovom komplexe Five Star Residence za 12 miliónov eur.

Skutočná suma však bola údajne nižšia. Podľa vyšetrovateľa si podnikateľ ako konateľ spoločnosti BL-202 v apríli 2012 neodôvodnene uplatnil nárok na odpočítanie DPH vo výške takmer dva milióny eur. Bašternák si po vznesení obvinenia uplatnil inštitút takzvanej účinnej ľútosti a daňovému úradu spomenutú čiastku zaplatil, napriek tomu bola na neho podaná obžaloba.

Pre Bašternáka odvolávali Kaliňáka

V súvislosti s podnikateľom chcela opozícia v roku 2016 dvakrát vysloviť nedôveru vtedajšiemu ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi. Ten priznal, že v októbri 2013 kúpil od Bašternáka 16-percentný podiel v spoločnosti B.A. Haus.

Na kúpu podielu v spoločnosti si Kaliňák zobral úver od Tatra banky vo výške 500-tisíc eur. Za 16-percentný podiel B.A. Haus zaplatil 430-tisíc eur.

Firma B.A. Haus vlastní dva byty v objekte, kde Kaliňák býva, a kúpou mohol minister podľa vlastných slov získať kontrolu nad bytmi v susedstve. Podľa opozície sa obchod uskutočnil v čase, keď Bašternáka vyšetrovala finančná správa.

Podľa predsedu hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igora Matoviča odkúpenie podielov vo firme za nízku cenu bolo možné považovať za úplatok za zastavenie vyšetrovania.

Zdroj: SITA


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti