Baričák o vakcinácii a 4 názorových skupinách ľudí ohľadne očkovania

20.02.2021 | 19:10
  14
Spisovateľ, hudobník, bloger, filozof, cestovateľ a fotograf Pavel "Hirax" Baričák považuje za dobré uvedomiť si, že každý má právo na rozhodnutie a to hlavne, keď sa jedná o jeho telo a zdravie.

Čosi o vakcinácii ...

Čoraz viac mnohí agresívnejšie bojujú za svoj postoj. Chýba tolerancia, pochopenie druhej strany. Z rozhovorov, ktoré som zviedol na tému vakcinácie proti korone, som si dovolil rozdeliť ľudí do týchto názorových a postojových skupín:

1, Ľudia, ktorí vakcináciu prijímajú, neriešia, proste keď na nich príde rada, dajú sa "zaštepiť" a hotovo

V debatách sa nehádajú, pokojne vyslovia svoj názor a prijímajú aj opačný postoj.

Záver: Nemajú s touto oblasťou interakciu, sú v mieri. Ži a nechaj žiť.

2, Ľudia, ktorí sú za vakcináciu, no čosi z vnútra ich ženie za ňu bojovať, čo neraz robia aj prekročením slušnej medze korektnej debaty

Citujú slová odborníkov, vedcov, samozrejme, iba tých, ktorí potvrdzujú ich názor. Nedokážu pochopiť, prečo sa iní k tomuto stavajú ako zaslepení barani, keď sa jedná iba o jeden vpich, "veď počas detstva ich bolo do nás vpravených už nemálo, prežili sme a civilizácii neraz pomohla iba vakcína, tak z toho nerobte vedu, nediskutujte a nebrojte proti jedinej našej záchrane."

Záver: Môže za nich hovoriť strach "tí druhí to pokazia, lebo ak nás nebude 70%, uškodia aj mne, rodine, celkovej situácii... treba ich dať do laty, lebo inak tento boj ako spojená nádoba s názvom ľudstvo či národ prehráme". Chcú mier, ale v praxi svojim štvaním vyvolávajú iba eskaláciu napätia v spoločnosti.

3, Ľudia, ktorí rovnako ako skupina 1 či 2 počúvajú svoju intuíciu a rozum, no nie sú ešte rozhodnutí a v oblasti zaočkovania čakajú

Prípadne sú rozhodnutí sa nedať očkovať a chcú covidu odolať prirodzenou cestou. Nie je v nich strach, nebojujú, do diskusií sa nezapájajú, proste si nie sú ešte istí aké budú následky vakcinácie (lebo v praxi na to nebol čas ako pri predošlých vakcínach, kde sa štúdie robili 2 či viac rokov, kým sa pustili medzi ľud), či vlastne korona nebude rýchlejšie mutovať a vakcíny budú pri niektorých mutáciách za nejaký čas čoraz menej účinné. Veď ani názory odborníkov nie sú jednoznačné, napríklad 4 zo 17 posudzovateľov, ktorí pred americkou liekovou agentúrou prijímali vakcínu Pfizer, boli proti. Pokojne teda aj oni môžu vysloviť "nie, zatiaľ nesúhlasím".

Záver: Sú v mieri, rozhodli sa, majú na to právo. A nie sú to špekulanti, ktorí by si vraveli "len sa dajte očkovať ako prví, ja v tichosti vytrvám, čo to s vami narobí a či to má vlastne význam". Nie. Sú to veľakrát ľudia, ktorí keď sa rozhodnú, nedajú sa zaočkovať nikdy a to aj v prípade, že prídu o vymoženosti ako napríklad cestovanie atď.

4, Ľudia, ktorí sú proti vakcinácii z princípu, prípadne popierajú a zľahčujú koronu a nenašli si ešte čas spýtať sa vlastného vnútra prečo vlastne to razantné a nejedenkrát agresívne "Nie!"

Napriek tomu sa prudko vrhajú do diskusií, logicky či aj konšpiračne argumentujú, alebo nadávajú na skupinu číslo dva, s ktorou stoja na protichodných stranách tej istej barikády.

Záver: Koná za nich rovnako tak strach, neraz politická angažovanosť, prípadne ich podstata "rebela" byť večne v opozícii, byť negatívny, apriory so všetkým nesúhlasiť, bez ustania bojovať a to aj s použitím vulgarizmov, zatracovania, špinenia...

Pár psychologických pravidiel:

- Ľudia zvyknú zatracovať to, čím ešte neprešli, alebo dačomu nerozumejú.

- Kto sa háda, nadáva, bojuje, je vytrhnutý zo svojho stredu, k zmieru so súperom nikdy nedôjde. Je totiž hluchý na mienku protistrany.

- Empatia a snaha protistranu pochopiť je jediná cesta ako u dakoho zmeniť jeho úsudok.

- U človeka, ktorého chce ktosi prehovoriť, či umlčať, väčšinou nastane opak: Ešte viac zatvrdne a o to viac bude brojiť a to čoraz nekorektnejším spôsobom.

Človek, ktorý je šťastný a naplnený sám zo seba, nemá potrebu na kohosi útočiť, za čosi extrémene bojovať a nieto ešte nevhodnými spôsobom. Preto šepkám každému, kto je priveľmi za čosi zapálený – či je za vakcináciu, alebo proti nej - a začína kvôli svojmu názoru druhých ničiť, vytesňovať, zatracovať či lynčovať, aby sa vrátil do svojho stredu a umiernil sa.

Napätie, ktoré vyvoláva, neprospieva svetu, ani jeho zdraviu. Je dobré si uvedomiť, že každý má právo na rozhodnutie a to hlavne, keď sa jedná o jeho telo a zdravie. Ak sa vám čosi zdá ako jasná vec, rovnako jasno v tom má aj váš protivník.

Ďakujem za každého láskavého, vnímavého a tolerantného človeka v tejto dobe, nech už má na vakcináciu hocijaký názor. A ďakujem vám aj za slušné vyjadrovanie sa v komentároch.

Zdroj: Facebook Pavel "Hirax" Baričák


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti