Baránek: Covid-19 má ľahší priebeh ako chrípka. Bral by som túto hru, keby išlo o vírus Eboly

21.09.2020 | 09:28
  3
Otázka teda znie – prečo nerobíme paniku kvôli rakovine a srdcovo-cievnym ochoreniam?, pýta sa v súvislosti s koronahystériou politický analytik Ján Baránek.

Keď som svojho času argumentoval, že na rakovinu na Slovensku umrie denne 35 ľudí a ďalších 40 na srdcovo cievne ochorenia a nerobíme takú paniku, ako s Covidom, bol som označený za laika, ktorý tomu nerozumie, lebo Covid je infekčné ochorenie. Áno, som laik, nemám medicínske vzdelanie. Ale rozumiem číslam a štatistikám. Na to vzdelanie mám.

Takže, pekne poporiadku.

Pozrime sa na čísla od, napr. 1.3.2020. Ku dnešnému dňu máme 38 mŕtvych, u ktorých príčina smrti bolo určené ochorenie na Covid. Od. 1. Marca ku dnešnému dňu na Slovensku umrelo na rakovinu 1085 ľudí a na srdcovo cievne ochorenia 1240, čo je spolu 2325 ľudí. Na Covid umrelo 38 ľudí, prevažná časť z nich ale mala sprievodné ochorenia a vysoký vek, takže môžeme s istou dávkou cynizmu povedať, že títo ľudia by umreli tak či tak, zrejme o niečo neskôr. Tých 38 úmrtí je len 1,6% zo spomínaných úmrtí.

Údajne som porovnával neporovnateľné, lebo Covid je infekčné ochorenie. Ako keby som to nevedel. Celý problém je totiž inde. V logistike. Pokiaľ vieme, aké obrovské čísla máme pri úmrtiach na onkologické a srdcovo-cievne ochorenia, prečo neinvestujeme viac do screeningov? Lebo veľká časť z týchto ochorení, percentuálne ju momentálne neviem vyhodnotiť, je odvrátiteľná. A opäť trochu cynizmu – na Covid umierajú ľudia vo vyššom veku a sprievodnými ochoreniami, ktorí by, žiaľ, v krátkom čase umreli tak či tak.

Onkologické ochorenia dnes doslova kosia vo všetkých vekových skupinách – už som o tom písal. O zážitku z chodieb onkologických nemocníc, kde som videl množstvo mladých ľudí do 40 rokov. Jeden z vysoko postavených onkológov na Slovensku mi doslova povedal, cit.: „Pán Baránek, mne to tak vychádza (pozn. J. B.: zo štatistík), že dnes už má onkologické ochorenie skoro každý tretí Slovák.“ A to nehovorím o srdcovo-cievnych ochoreniach! Keby sme na Covid mali dennú úmrtnosť 75 ľudí, pandemická komisia by na Slovensku zavrela aj kanály.

K napísaniu vyššie uvedeného ma inšpiroval český premiér Babiš. Ten včera povedal: „Stále počujeme každý deň, ako je to s Covidom, ale na rakovinu zomrie 27.000 ľudí ročne a denne je to 75." Hovoril samozrejme o ČR. A úplne ma dorazila informácia z Ukrajiny. Správa z médií, cit.: „Na Ukrajine pribudlo za posledných 24 hodín rekordných 76 úmrtí súvisiacich s nákazou novým druhom koronavírusu...“ Takže tých rekordných 76 úmrtí na Covid na Ukrajine, je iba o 1 viac, ako umrie ľudí na Slovensku denne na rakovinu a srdcovo-cievne ochorenia. A aby som tieto čísla aj zarámcoval.

Ukrajina má podľa posledného sčítania ľudu 48 miliónov obyvateľov. Slovensko 5,5 milióna obyvateľov. Ale ešte jedno porovnanie. Do dnešného dňa umrelo na Covid vo svete 939509 ľudí. Na planéte dnes žije 7,6 miliardy ľudí. V tom čísle 939509 sú aj úmrtia, ktoré sú nepresne označované, ako úmrtie na Covid, lebo niektoré krajiny udávajú ako príčinu smrti Covid, aj keď samotná príčina môže byť iná, ale zosnulý má pozitívny test na Covid.

No a k tomu všetkému ešte toto:

Podľa New York Times prevažná väčšina ľudí, ktorí majú „pozitívny“ výsledok testu na COVID-19, v sebe v skutočnosti vírus nemá, respektíve má ho v sebe v tak nepatrnom množstve, že nakazenie druhého človeka neprichádza v úvahu... Dáta z testov uskutočnených v Massachusetts, New Yorku, Nevade a na iných miestach USA ukazujú, že nad 90 % osôb, ktoré majú pozitívny výsledok testu na Covid, v skutočnosti nie je nakazených. Celý článok je TU.

 

Otázka teda znie – prečo nerobíme paniku kvôli rakovine a srdcovo-cievnym ochoreniam? Prvoplánová odpoveď znie – lebo Covid je infekčné ochorenie – takú som aspoň dostal ja. Neviem, akú odpoveď dostal premiér Babiš. Ale moja odpoveď je, že toto je idiotizmus.

Koľko peňazí pcháme do prevencie proti Covidu? Resp. koľko peňazí stratil štát a jednotlivci?

Prečo nepcháme teda primeranú čiastku na prevenciu rakoviny a srdcovo-cievnych ochorení? Za rok je to totiž vyše 27tis. obyvateľov Slovenska, ktorí umrú na tieto ochorenia.

Mám naozaj veriť tomu, čo povedal aj Robert F. Kennedy Jr., že je za tým korupcia farma firiem?

Alebo sa tu niekto chce hrať na Boha a premôcť vírus?

Celá história ľudstva je aj o pandémiách, o umieraní a zrazu, v 21 storočí si niekto zmyslí, že porazíme jednu z najstarších a najrozšírenejších foriem organizmov na planéte. Bral by som túto hru, keby išlo napr. o vírus Eboly, ktorý má smrtnosť 50%. Ale Covid väčšinou s ľahším priebehom, ako chrípka? To som nepovedal ja, ale aj člen pandemickej komisie Pavol Jarčuška.

V tejto súvislosti nechápem, prečo, keď už sa obávame „soplíku“, ako ironicky niektorí lekári prezývajú Covid, prečo neizolujeme teda ohrozené skupiny obyvateľstva, samozrejme humánne a dočasne. Tento návrh som počul na začiatkoch tejto paniky, ale potom zanikol. Nech mi nikto netvrdí, že sa to nedá. Ak sa dá zavrieť cez Veľkú noc celá krajina, musí sa dať aj toto. Na záver – Švédsko, s jeho mimoriadne laxnými opatreniami, vyhlásilo koniec pandémie Covidu.

My stále nevieme, koľko ľudských životov nepriamo stáli reštrikcie a koľko ľudských životov sme reštrikciami zachránili. Mám obavu, že takéto porovnanie by bolo katastrofou pre Covidových aktivistov.

Nakoniec sa aj tak budeme musieť naučiť žiť s vírusom Covid-19. Len mám obavu, že z toho, že nám denne umrie 75 ľudí na rakovinu a srdcovo-cievne ochorenia, nikto akútny problém nebude robiť. Je akútny. Je omnoho akútnejší, ako „soplík“, kvôli ktorému krachujú ekonomiky, firmy, ľudia...

Zdroj: Facebook Ján Baránek / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti