Banášová-Vinczeová: Budem robiť všetko pre to, aby sa také názory, aké má otec, nešírili!

25.12.2020 | 12:00
  75
Známa moderátorka sa vyjadruje s ideologicky zafarbeným  videním v štýle normalizačných kádrovákov socializmu.

Banášová sa k vedeckým článkom od profesorov medicíny zo sveta a Slovenska, ktoré prezentuje aj Zem &Vek vyjadruje s ideologicky zafarbeným  videním v štýle normalizačných kádrovákov socializmu: „Chápať iný názor neznamená, že ho aj rešpektujem alebo že pred ním cúvam. Chápem tých ľudí, že majú taký pohľad, chápem aj môjho otca, ale budem robiť všetko preto, aby sa takéto názory nešírili a aby sa nestali dominantnými. Preto som sa aj snažila využiť vlastnú spoločenskú zodpovednosť a s mojim manželom sme nahrali video, a to aj pre tých, ktorí závažnosť korony úplne nechápu. Hovorím však, že nie je potrebná zbytočná agresivita voči ľuďom, ktorí sú možno nezorientovaní alebo sú mimo. Osvetu je potrebné robiť s pochopením, ale zároveň jednoznačne, rázne a zrozumiteľne.

Veľmi sa mi páčilo, čo povedal aj pán Róbert Bezák v súvislosti s omšami: že Vianoce predsa nie sú o tom, že musíme ísť za každú cenu do kamenného kostola. Vieru vieme nájsť aj v sebe, hoc by sme boli nútení byť aj na sviatky sami. Aj z môjho pohľadu sú sviatky príležitosť nájsť v nich podstatu a nie sú len o vonkajších prejavoch, ktoré máme s nimi spojené. Takže, aby som tu zhrnula: budem vďačná za každého, koho to video ovplyvní v rozhodovaní, či sa s niekým navyše stretne počas sviatkov.

Stali sme sa (s otcom) takým trochu, nechcem povedať verejným majetkom, ale možno verejnou hračkou, pre kávičkové ohováranie, a možno aj pre nejaké silnejšie emócie. Som na to zvyknutá, otec tiež a je to úplne, úplne pochopiteľné, že ľudia takto reagujú. Myslím si, že s týmto sa bude musieť otec vysporiadať sám, keď príde z nemocnice. Je to jeho príbeh. Budem sa len snažiť, aby bol v čo najväčšej pohode. A ostatné záleží na ňom, ako sa k tomu postaví.“

Na otázku či Jozef Banáš zmenil názor na covid odpovedala: „Poviem to tak, že nebol úplne v stave, aby sme túto tému otvárali. Riešili sme veľmi praktické veci, napríklad či volať záchranku. Myslím si, že znovu to bude musieť byť on, kto túto tému otvorí. Momentálne nie je, ani v poslednom čase nebol vhodný čas, aby sme sa ho pýtali: „No čo? Čo teraz povieš? Myslím si, že jeho názory vychádzali z toho, že tá téma nebola veľmi zrozumiteľne komunikovaná pre bežné masy. Mne chýbali jasnejšie čísla, porovnania napríklad s nákazou chrípkou, chýbala mi väčšia zrozumiteľnosť. K tomu sa pridával emočný chaos, ktorý tú tému sprevádzal. Mnohí ľudia sa dostali do situácie, že covid nechceli vnímať, pretože sa k nim tie informácie nedostali v zrozumiteľnej verzii. Tak sa uchyľovali k hľadaniu alternatív, ktoré dávali možno logiku, hoc boli aj mimo faktov.

A čo sa týka našich rozhovorov: snažila som sa s otcom diskutovať v pokoji. Neboli to hádky. Len som kládla otázky, na ktoré by si mal odpovedať. Asi to všetci to poznáme: keď sami uveríme nejakej pravde, tak budeme robiť všetko preto, aby sme si ju zachovali čo najdlhšie. A ja teraz neviem povedať, či stav, do ktorého sa otec dostal, mu poskytol aj nejaké iné odpovede. V tejto chvíli však nechcem bez jeho vedomia opisovať naše debaty. Celkovo je to zaujímavý fenomén. Snažila som sa otcovi vysvetliť, že tým, že má vyštudovaný zahraničný obchod a ja kulturológiu, tak ani jeden z nás do toho nedokáže úplne odborne preniknúť. Viac by som o našich debatách nerada rozprávala.“

Pred šiestimi rokmi sa Adela objavila na zadnej strane mesačníku Zem a Vek.

„Toto je trochu náročnejšia téma. Zem a Vek som nikdy nečítala, ani som sa nezaoberala ich teóriami. Hovoríme však o dobe, kedy sa veľmi polarizovala spoločnosť a ja som kvôli istej symbolickej rovine poskytla vyjadrenie pre zadnú stranu časopisu Zem a Vek. Povedala som, že sa nestotožňujem s mnohými vecami, o ktorých píšu, ale že žijeme v dobe, keď máme chápať iné názory, aby sme zbytočne nehrotili konflikty. To, čo som povedala, si veľa ľudí ani neprečítalo. Objavili sa len chýry, že poskytujem Zem a Veku rozhovory, dokonca že pre ten časopis aj píšem. Vznikla z toho bublina. Ja ich ani cielene nečítam, ale po vlne odporu niekoľkých bratislavských intelektuálov som si uvedomila, v akej neslobode žijeme. Mám známych, ktorí Zem a Vek ani len nevezmú do rúk!!! Nikdy to nečítali a takto sa vyjadrujú. To je už aký brainwash? Iný pohľad na vec takto desí? Čo sme v socíku?

Keď prišla tá kritika, tak som reagovala nešťastne. V sebaobrane som bola agresívnejšia, než bolo potrebné. Spätne to hodnotím ako pre mňa dobrú skúsenosť do budúcnosti. S myšlienkou, aby sme sa ako spoločnosť nepolarizovali, a aby sme sa snažili iný názor pochopiť, aj keď nie akceptovať, však stále rezonujem. Dnes je už zjavné, že som túto myšlienku neprezentovala na správnej platforme. Podcenila som médium, ktorému svoj názor prepožičiavam, keďže som ho nečítala a tým ani dostatočne nepoznala jeho problematické texty.

Mala som sa vtedy dôslednejšie zoznámiť s jeho obsahom. Bol to krok vedľa, ktorý mi však priniesol cennú skúsenosť. Dnes by sa to už nestalo, hoci kto vie akú inú skúsenosť si ešte sama „naordinujem“. Som človek zábavného priemyslu, sústredím sa na túto oblasť. Zaujímam sa síce o spoločenské témy a tie sa snažím prezentovať cez zaujímavých ľudí v mojej talkshow, ale nemyslím si, že som ponorená do nejakých konšpiračných teórií. Pravdupovediac ma ani nezaujímajú,“ dodala Adela.

Banášovci ako mediálna téma

Spisovateľ Jozef Banáš sa zrejme aj proti svojej vôli stáva v súčasnosti jedným z dôvodov, prečo by ľudia mali ešte viac podliehať strachu a obavám. A tieto zámery šíri predovšetkým  jeho zať a dcéra Adela, ktorej slová o zdravotnom stave otca šíria mnohé provax korporátne dezinfo médiá. „Zrazu nebol schopný sa nadýchnuť pomaly len keď išiel na záchod“, popisuje súkromie svojho otca moderátorka.

Banášová používa prípad svojho otca ako presviedčaciu predvianočnú kampaň: „Nič iné, ako koronu sme predtým s otcom neriešili, iba koronu. Asi viete, že mal na koronu iný názor. Hovorím v minulom čase, neviem, možno teraz už trošku pozmenil svoj názor“, čím za svojho otca evidentne hovorí to, čo nepovedal a ľuďom podsúva dezinformáciu. Ďalšou zvláštnosťou je, že Banášová, ktorá so svojim manželom nahrala a šíri video zároveň dodáva: „Nie, nepotrebujem sa zviditeľňovať.“

Z Jozefa Banáša, ktorý si v súvislosti s plánovanou pandémiou kládol celkom opodstatnené kritické otázky a smeroval ich aj na vládu a pandemickú komisiu, spravili korporátne provaxmédiá exemplárny prípad. Jeho dcéra s manželom sa pred sviatkami pohoršujú nad ľuďmi, ktorí sa chcú cez Vianoce stretnúť, a dodávajú, že kvôli ich nezodpovednosti skolabujú nemocnice. Na záver Adela Banášová dodáva, aby ľudia nehovorili klišé o sviatkoch, tvrdí, že Vianoce nie sú o rodine a je zvedavá, ako bude ďalej prebiehať ich rozhovor s otcom o korone.

Jozef Banáš sa (23.12.2020) vo videu z nemocnice prihovoril fanúšikom, poďakoval lekárom a zdravotným sestrám a vyjadril im rešpekt. „Ja som nikdy nespochybňoval, že korona existuje, len som si dovolil položiť niekoľko otázok, ktoré si mainstream nekladie,“ povedal. Odkázal všetkým, že možno, že bol pyšný, ale všetko je tak, ako má byť. Vyjadril sa tiež, že s chorobami nemáme bojovať, ale ich máme pochopiť.

Zdroj: zemavek.sk (1), (2)


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti