Banáš: Môj posun do kategórie konšpirátorov znamená, že ma zaradili k premýšľajúcej väčšine

09.08.2021 | 19:10
  13
Populárny slovenský spisovateľ, bývalý politik a diplomat Jozef Banáš sa teší na čas, kedy budú dnešní „majitelia“ pravdy tvrdiť, že oni vždy patrili ku konšpirátorom.

Názor zmeníte, skúsenosť nie!

Vraj som konšpirátor. Dozvedel som sa to od ľudí, ktorí sledujú médiá. Ja ich sledujem stále menej. Teda tie hlavnopr(ú)dové. Presnejšie ich politické komentáre. Od istého času som si naordinoval najefektívnejšiu diétu, ktorá zaručene vášmu zdravotnému stavu prospeje. Diétu mediálnu. Internetové diskusie nečítam už roky, a aj preto sa ospravedlňujem tým, ktorí o mne píšu pekne.

Preto sa priatelia čudovali, že o tom neviem, vraj to dajaký snaživec dal aj do môjho životopisu na wikipédii. A ešte viac sa čudovali, keď som sa informácii, že som konšpirátor, potešil. Konšpirátor je podľa mňa človek, ktorý rozmýšľa a nezožerie bez pohnutia mozgom to, čo mu politickí komentátori médií hlavného pr(ú)du naservírujú. Môj posun do kategórie konšpirátorov znamená, že ma zaradili k premýšľajúcej väčšine.

Svojho času označili v Nemecku hlavnopr(ú)doví krikľúni za konšpirátora hviezdu nemeckej literatúry Martina Walsera. Jeho vina spočívala v tom, že si v čase, kedy všetci servilní západní politici a novinári tlieskali americkej agresii vo Vietname, dovolil ako prvý v Nemecku zvolať, že vietnamská vojna je svinstvo aj keď ju viedli v mene demokracie. Walser nahlas zakričal, že tam Američania zabili dva milióny ľudí. Vtedajší nemeckí presstitúti z neho urobili komunistu, zradcu, konšpirátora. Walserove postoje nezodpovedali „Zeitgeistu“ – duchu času. Presnejšie duchu času mediálnych a politických manipulátorov. Ale duch času sa zmenil, pretože duch času lži sa zákonite zmení. Vždy.

Pravda je korok, ktorý istý čas môžete rukou médií držať pod vodou, ale časom sa tá ruka zákonite unaví. A pravda vyjde na povrch. Po tom, keď sa pod tlakom americkej a svetovej verejnej mienky duch času zmenil a USA sa z Vietnamu stiahli, začali tí istí presstitúti Walsera chváliť za jeho odvahu a predvídavosť. Dnes vidíme paralelu v súvislosti s Afganistanom.

Duch času sa od pádu komunizmu zmenil a po zlej Amerike prišlo zlé Rusko. Zmenil sa duch času, pretože sa zmenili mocní. Zákonom moci však je práve zmena. Platí biblické – „Prví budú poslední a poslední budú prví“. A platia aj tieto Ježišove slová: „Kameň, ktorý stavitelia zavrhli, stal sa kameňom uholným.“

Takže už sa teším na čas, kedy budú dnešní majitelia pravdy tvrdiť, že oni vždy patrili ku konšpirátorom. V roku 1990 mi niekdajší nemecký kancelár Willy Brandt povedal: „Minulosť každého spoznáte podľa toho, ako sa správa dnes!“ Múdre slová skúseného muža. Pripomínam krikľúňom, že dnešok bude zakrátko minulosťou, pretože každý dnešok bude raz zákonite minulosťou. A potom sa bude hodnotiť. A sypať popol na hlavu.

Mám cez sedemdesiat a veku zodpovedajúcu skúsenosť. Rozdiel medzi skúsenosťou a názorom je v tom, že skúsenosť meniť nemôžte. Takže pekne prosím tých dobrákov, ktorí ma označujú za konšpirátora, aby v tom pokračovali. Verím, že sa neznížia k tomu, aby, keď sa zmení duch doby, toto ocenenie z môjho životopisu vymazali. Skúsenosť Martina Walsera je aktuálnejšia azda viac ako v časoch Vietnamskej vojny.

Autor: Jozef Banáš

Zdroj: Facebook Jozef Banáš


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti