Babiš: Zeman je môj prezident, ale nemáme nič spoločné

31.01.2018 | 13:21
  0
Český premiér v interview pre denník Die Welt vyhlásil, že západní novinári kopírujú hlúposti, ktoré píšu Zemanovi nepriatelia.

S prezidentom Milošom Zemanom nemám takmer nič spoločné, je presvedčený premiér Andrej Babiš. Povedal to v rozhovore s nemeckým denníkom Die Welt. Sedemdesiattriročného politika v ňom zároveň označil za svojho prezidenta. Proti Zemanovi je podľa neho vedená kampaň.

"Takmer vôbec nič," odpovedal Babiš stručne na otázku, čo má spoločné so Zemanom. "Počúvajte, je to môj prezident. Podporoval som ho. Nemáme síce vždycky rovnaký názor, ale on ma tiež podporoval," povedal potom na ďalšiu otázku český premiér v demisii, ktorý tiež vyjadril spokojnosť s výsledkom prezidentských volieb.

"Jeho problém spočíva v tom, že vy, západní novinári, kopírujete všetky hlúposti, ktoré napíšu jeho nepriatelia. Je proti nemu vedená kampaň. Ale aj ja som ho v niektorých bodoch kritizoval," uviedol ďalej Babiš, ktorý pred druhým kolom volieb hlave štátu odporučil, aby sa dištancovala od svojich najbližších spolupracovníkov - kancelára Vratislava Mynářa a poradcu Martina Nejedlého.

Šéf českej vlády tiež vyjadril názor, že Zeman spočiatku zveličoval tému migrácie. Predovšetkým sa jej ale podľa neho chopila pravicovo extrémistická strana v Česku. Akú má na mysli, nespresnil.

Babiša, ktorý je v Nemecku rovnako ako Zeman často označovaný za populistu, sa v rozhovore pýtali aj na amerického prezidenta Donalda Trumpa a niekdajšieho talianskeho premiéra Silvia Berlusconiho, teda dvojicu politikov, s ktorými býva často porovnávaný.

"S Trumpom som mal skôr spoločné to, že sme obaja mali slovenské ženy. To je všetko. A čo sa týka Berlusconiho: Nemám žiadne televízie, len jeden hudobný kanál," povedal Babiš.

Predseda hnutia ANO sa vyjadril aj k tvorbe vlády. Zopakoval, že by najradšej stál na čele menšinového kabinetu. Uvidí sa podľa neho, koho si do svojho čela na nadchádzajúcom zjazde zvolia sociálni demokrati. "Ale som sklamaný zo všetkých strán, ktoré sa z rôznych dôvodov zdráhali podporiť moju vládu," povedal Babiš.

Zdroj: ČTK/hnonline.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti