AUDIO: Slováci sú šváby Európy, povedal Arpád Soltész

15.09.2020 | 12:58
  14
Riaditeľ Investigatívneho Centra Jána Kuciaka, bývalý redaktor TV JOJ opäť dehonestoval Slovákov.

Zo Slovenska sa stáva autoritatívny štát, Slováci sú šváby Európy a reforme nášho súdnictva by najviac pomohlo, keby nás obsadilo Nemecko, myslí si spisovateľ a riaditeľ Investigatívneho Centra Jána Kuciaka Arpád Soltész.

Pri hodnotení aktuálnej politickej situácie vychádza Soltész z výsledkov tohtoročných parlamentných volieb, ktoré údajne ukázali, že požiadavkou ľudu bola pomsta.

Na tejto vlne sa podľa neho dostali do vládnej koalície strany, ktoré sú diletantské a nevedia, čo robia. Jediným víťazom sú vraj temné ultrakonzervatívne neoľudácke prúdy, ktoré majú presný plán a v súlade s ním sa snažia celému obyvateľstvu vnútiť svoje náboženské presvedčenie.

Spisovateľ upozorňuje na prípad Poľska, kde vládna strana PiS tiež začínala na princípe protikorupčného boja až to prerástlo na autoritatívny štát. Podobný scenár môžeme podľa neho pozorovať na Slovensku.

“Na ministerstvo sociálnych vecí a rodiny sa dostali ľudia, ktorí sú nekvalifikovaní vo svojich odboroch. Majú svoju ideologickú víziu, ale nulovú odbornú kompetenciu, čo nemôže dopadnúť dobre a doplatia na to tisíce ľudí.”

Budeme niečo medzi Poľskom a Maďarskom

Soltész predpokladá, že sa pri našom budúcom vývoji inšpirujeme kolegami z V4. Z príkladu Poľska si podľa neho vezmeme pokresťančovanie, ktoré však nedovedieme do úplného extrému. Maďarsko bude podľa neho pre nás slúžiť ako vzor v ekonomike, ktorá bude sociálne orientovaná.

Budúcnosť Slovákov nebude vraj ničím výnimočná. Z historického hľadiska sme podľa Soltésza mierumilovný pasívny národ, ktorý kvôli svojej mentalite nedokáže veľké veci.

“Sme šváby Európy, my prežijeme všetko. Keď je zle, zalezieme do ďúry, niekde do škáry, tam sa uskromníme, možno nás niečo bude trošku viac bolieť, možno budeme hladnejší, chudobnejší, ale my to prežijeme. Akurát naše deti budú mať menej možností, čo podľa mňa nie je pokrok.”

“Zďaleka nie celé súdnictvo je prehnité”

Spisovateľ upozorňuje na skutočnosť, že v spoločnosti existuje túžba po pomste, ktorú držia pri živote médiá, ktoré o kauze Kočnera a Zsuzsovej neinformujú objektívne.

Nepriamo tým však jeho slovami nahrávajú politikom, ktorí pri klesajúcich preferenciách a neschopnosti naplniť svoje sľuby môžu hnev ľudí nasmerovať proti tým, ktorých ľudia dlhodobo nenávidia. Vládla garnitúra by tak podľa neho mohla v snahe o ich právne obvinenie zneužiť svoju ústavnú väčšinu na to, aby “oslabila zákonné mechanizmy, ktoré chránia človeka pred svojvôľou štátu”.

Upozorňuje, že človek by preto mal byť tvor racionálny, situáciu by mal zhodnotiť s odstupom a zároveň hľadať vecne fungujúce riešenia. Mediálny lynč bez dostatkov dôkazov by podľa neho mohol mať ešte horšie dôsledky.

“Nebude existovať nejaká časť vyvolených sudcov, ktorí môžu ľubovoľne zneužívať silu zákona, ale hŕstka politikov, ktorí sú možno ešte menej kvalifikovaní a ktorí sú na tom možno morálne a eticky oveľa horšie ako ten najskorumpovanejší sudca, ktorí budú môcť prostredníctvom justície zneužívať silu súdov, čo je rádovo horšia situácia.”

S úsmevom dodáva, že jedným z elegantných riešení pre zlepšenie stavu súdnictva by mohla byť okupáciu Slovenska Nemeckom, pretože “civilizovaná krajina by naše súdnictvo vhodne zreformovala”.

Pripomeňme, že Soltész je známy svojimi kontroverznými výrokmi o bielej spodine či označovaním Slovákov za čvargu východnej Európy.

Soltészovo vyjadrenie si môžete vypočuť na začiatku nasledujúceho podcastu:

Zdroj: dennikslovensko.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti