AUDIO: Ďalšie svedectvá o údajných pochybných aktivitách exprezidenta Kisku v Afrike

26.11.2019 | 19:00
  14
V relácii Informačná Vojna s Norbertom Lichtnerom sa 25. novembra ku kauze Kisku v Afrike vyjadrili: poslanec slovenského parlamentu Peter Marček, bývalá diplomatka Iveta Michalíková a ďalší svedok.

Bývalá kariérna diplomatka v polovici novembra sprostredkovala InfoVojne svedectvo o tom, že exprezident Andrej Kiska, ktorý je v súčasnosti lídrom opozičnej strany Za ľudí, sa zúčastnil na jeseň roku 2010 pokusu o štátny prevrat v Stredoafrickej republike.

Ing. Iveta Michalíková v relácii Dopoludnie na InfoVojne s Adrianom uviedla, že v roku 2010 pôsobila na našom zastupiteľskom úrade v etiópskej metropole Addis Abebe, ktorý v rámci konzulárnej činnosti bol zodpovedný aj za Stredoafrickú republiku (SAR).

 

Uviedla tiež, že zamestnanci slovenského veľvyslanectva v Etiópii dostali po udalosti od nadriadených pokyn, že sa majú venovať prípadu zadržaných poľovníkov, ktorých orgány Stredoafrickej republiky po príchode na letisko zatkli a obvinili z pokusu o prevrat, za čo im podľa tamojších zákonov hrozil trest smrti. Zámerom bolo po diplomatickej stránke vyriešiť situáciu s tzv. poľovníkmi. Po troch dňoch však z oficiálnych miest slovenského rezortu diplomacie bolo pracovníkom ambasády oznámené, že situácia je vyriešená a ďalej nie je potrebné sa ňou zaoberať, pretože slovenskí občania sa už nachádzajú naspäť na Slovensku.

Bývalá dipomatka tvrdí, že neskôr sa z viacerých zdrojov dozvedela, že jednou z osôb, ktoré sa v septembri roku 2010 ocitli vo väzení, bol aj Andrej Kiska.

To, že o tejto záležitosti v súvislosti s menom bývalého prezidenta hovoria minimálne tri nezávislé zdroje na sebe, si podľa nás zaslúži serióznu pozornosť. Je vo verejnom záujme, aby médiá a predovšetkým štátne orgány dokázali potvrdiť alebo vyvrátiť informácie, ktoré tvrdia viacerí svedkovia. Ak sa totiž preukážu, bude to mať veľmi vážny dopad na ďalšiu nielen politickú budúcnosť exprezidenta a súčasného lídra opozičnej strany Za ľudí.

Marček objasňuje dôvod svojej angažovanosti a ďalšie súvislosti

Nezaradený poslanec slovenského parlamentu Peter Marček sa v tejto súvislosti angažuje, nakoľko s uvedenými informáciami ho už dávnejšie Ing. Michalíková oboznámila.

Po Michalíkovej rozhovore v relácii Dopoludnie na InfoVojne s Adrianom sa ku kauze vyjadril aj Marček, ktorý bol 25. novembra 2019 hosťom v Informačnej Vojne s Norbertom Lichtnerom:

„Prvé informácie mám od Ivety Michalíkovej, ktorá od roku 1992 pôsobila na Ministerstve zahraničných vecí a v roku 2010 pôsobila na veľvyslanectve v Etiópii, Addis Abebe, ktorá politicky aj konzulárne pokrývala Stredoafrickú republiku, dostala za úlohu vytiahnúť z väzenia 7 slovenských občanov, ktorí boli v Stredoafrickej republike obvinení z pokusu o prevrat, pretože pri prílete boli v skupine objavené dve debne vojenských zbraní a v tom čase im hrozila poprava. Veľvyslanectvo bolo aktívne v kontakte so Stredoafrickými úradmi až do momentu, kedy prišiel pokyn z MZV, že občania sú na Slovensku.

Iveta Michalíková bola po návrate na Slovensko v roku 2014 predvolaná do kancelárie Ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka, kde ju riaditeľ kancelárie ministra Andrej Droba vypočúval, čo si z udalosti všetko pamätá a či vie mená obvinených účastníkov. Mená účastníkov však boli pred ňou hlboko utajované. V tom istom roku dostala výpoveď, podľa informácie jej bývalého nadriadeného, ktorému Lajčák povedal, že jej výpoveď bola na pokyn vysokopostaveného človeka. Práve tieto zvláštne okolnosti viedli k pátraniu Ivety Michalíkovej k dôvodom a v priebehu nasledujúcich rokov dostávala cez sociálne siete nové podrobnosti o prípade, kde padalo aj meno Andreja Kisku. V Dopoludní na Infovojne s Adrianom vyzvala občanov, aby prispievali informačne k danému prípadu.

Dňa 23.11. návšteva Dalibora Kohára - svedectvo od stredoafrického plukovníka Dasa a od osoby,  ktorá sedela s Kiskom v tzv. VIP cele a od osoby, ktorá im nosila jedlo. V SAR v celách nevaria a väzni sú odkázaní na jedlo od rodín. 

23-24. 11 v priebehu víkendu sa ozval jeden z ďalších svedkov udalosti Rastislav Gerec  - pracovník pre firmu Corvus, ktorá dovážala zbrane do Stredoafrickej republiky legálne s povolením všetkých kompetentných orgánov Slovenskej republiky aj SAR.

Andreja Kisku pozvali občania Stredoafrickej republiky Ngaissona Édouard – t. č. uväznený a súdený za zločiny proti ľudskosti Medzinárodným tribunálom v Haagu a Guandika Fidele v roku 2010 do SAR. Údajným dôvodom bol obchod s diamantami, zlatom a drevom. 

Vnútropolitická scéna v Stredoafrickej republike bola v tých rokoch poznačená pokusmi o prevrat proti prezidentovi Francois Bozizé nestabilnou politickou situáciou, občianskou vojnou, kde OSN uvádzala až milión ľudských obetí ( od r. 2008 do r. 2010 – 6 pokusov o prevrat).

V tomto období, v septembri 2010 priletel Kiska na pozvanie osôb, ktoré boli sledované vládnymi bezpečnostnými službami, ako podozrivé z protivládnych aktivít, na obchodnú návštevu do SAR. Pri ich zadržaní boli skupine zadržané dve bedne, v ktorých boli vojenské zbrane. Bližšie informácie zatiaľ nemáme.

Prvá várka dokumentov o zadržaní Kisku bola zničená pri prepade stanice, avšak ďalšie dokumenty sú v rôznych archívoch miestnych spravodajských služieb. Rastislav Gerec sa počas dlhodobého kontaktu s najvyššími predstaviteľmi krajiny, stýkal a t.č. bol osobným priateľom syna prezidenta, tiež Francoisom Bozizém ml. a v prípade musel tiež podať svoje osobné svedectvo. Bol priateľom vtedajšieho predsedu vlády, Faustin-Archange Touadéra, ktorého v roku 2008 vymenoval Francois Bozizé a je súčasný prezident Stredoafrickej republiky. V tejto súvislosti sa dozvedel o celej udalosti od priamych zúčastnených.

Rastislav Gerec t.č. žije v SAR. V roku 2017 požiadal veľvyslanectvo v Nairobi, aby mu vystavili slovenský pas, ktorý mu mal čoskoro prepadnúť. Odoslal žiadosť, zaplatil za vystavenie pasu, pas mu však vydaný nebol. Má vážne zdravotné problémy, ohrozujúce jeho život. V SAR neexistujú dostupné lieky a pán Berec, občan Slovenskej republiky nemôže odcestovať a dať sa liečiť. Je ochotný podať svedecké výpovede, písomné dôkazy spisov z archívu, pokiaľ mu bude vydaný slovenský pas, na ktorý má ako občan plné právo. Toto mu slovenské ministerstvo zahraničných vecí upiera. Opiera sa o „Uznesenie  podľa paragrafu 163 ods. 1. Trestného poriadku s t í h a m“ za zmluvu o prenájme č. 7202098453, kedy uzatvoril zmluvu na vysávač značky Zelmer a mikrovlnnú rúru vo výške 32.060 SKK a pri neuhradení splátok spôsobil škodu vo výške 28.850 SKK z roku 2002.

Veľvyslanectvo v Nairobi sa dňa 2. októbra 2017 odvoláva na rozsudok a vyzýva Rastislava Bereca, aby sumu uhradil a dostavil sa osobne na ZÚ v Nairobi. Podotýkam, bez pasu. Všetky doklady v prílohe v scanovej dokumentácii. 

Z dnešného rozhovoru: Rastislav Gerec bol v máji 2010 na Slovensku, predvolaný ako svedok v prípade Salinger. Nebol kvôli rozsudku predvolaný. V roku 2008 mu bol vydaný cestovný pas bez problémov, napriek uvedenému rozsudku. Menovaný nevie o žiadnej pôžičke, či kúpe vysávača, pretože v tom čase bol už v zahraničí a predmetné veci mu neboli potrebné,“ uviedol Marček.

Ďalšie svedectvo Ivety Michalíkovej a Dalibora Kohára

V nasledujúcom podcaste si môžete vypočuť výpoveď Petra Marčeka, Ing. Ivety Michalíkovej aj svedectvo Dalibora Kohára:

 

Celú reláciu Informačná Vojna s Norbertom Lichtnerom z 25. novembra 2019 si môžete vypočuť TU a pozrieť TU.

Zdroj: InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti