Analytici z projektu Dáta bez pátosu chvália Lengvarského a spol. a jeho predchodcu Krajčího označili za nulu

19.10.2021 | 13:20
  15
Exminister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) spravil podľa projektu Dáta bez pátosu chybu nielen v plošnom testovaní, ale aj tým, že namiesto ponúkaných vakcín od Pfizeru a Moderny nakúpil ruskú vakcínu Sputnik V. 

Analytici z projektu Dáta bez pátosu hodnotia súčasný prístup k označovaniu rizikovosti okresov. Kritizujú prístup exministra zdravotníctva Mareka Krajčího a, naopak, chvália súčasné vedenie boja proti pandémii na Slovensku.
 
„Nemali sme žiadne rizikové hodnotenie okresov, regiónov, krajov. Minister išiel naslepo. Dokonca hodnotil Kysucké Nové Mesto ako jedno z najlepších, aj keď sa tam netestovalo. Nula je nula. Aj ňou bol. Ak by sme boli mali aspoň niekoho, kto by pozornosť venoval číslam, tak by nemohol dať takmer celé Slovensko červené,“ komentujú analytici situáciu z jesene 2020.
 
Pripomínajú, že v tom čase sme mali tzv. dátové peklo a neinšpirovali sme sa inými krajinami, aj keď sme mohli. Namiesto toho Krajčí s premiérom Igorom Matovičom zorganizovali plošné testovanie. Navyše exminister zdravotníctva spravil podľa projektu Dáta bez pátosu chybu, keď namiesto ponúkaného Pfizeru a Moderny nakúpil neregistrovanú vakcínu z Ruska. 

Na druhej strane súčasný minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský a jeho tím podľa odborníkov zvládajú pandémiu oveľa lepšie. „Máme jasné, aj keď prísne hodnotenie situácie, ktorú meriame vopred odkomunikovanými parametrami. Na základe parametrov pravidelne zasadá vedenie, konzílium, vláda a vzniká presná mapa rizikových okresov. Ideme podľa covid automatu a máme aj žolíkov,“ komentujú aktuálne rozdelenie okresov. 
 
Parametre sa podľa analytikov vyvíjajú veľmi dobre. 
 
Dáta bez pátosu však v utorok dopoludnia zverejnili prognózu, v rámci ktorej odhadovali, že spomedzi posledných šiestich utorkov bude ten dnešný najlepší v počte nových pacientov v nemocniciach. Mýlili sa – štatistiky ukázali, že v skutočnosti pribudlo najviac hospitalizovaných – a status bez vysvetlenia vymazali. 

Zdroj: refresher.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti