Analytici z Dáta bez pátosu na tému dramatického nárastu ľudí infikovaných covidom: Nie sú to infikovaní. Sú to pozitívni z testov!

08.11.2021 | 08:30
  12
5341, 6713, 6805, 6502 sú počty pozitívnych z PCR testov za posledné 4 dni. Takto pred týždňom boli čísla: 4981, 4587, 5142, 4036.

PANDÉMIA: DOBRÉ SPRÁVY Z DRUHEJ STRANY I.

Strašidelných správ o nových rekordoch, dramatickej situácii v nemocniciach, stúpajúcich obetiach ste počuli a videli desiatky. Plné média sú toho. Nie sme v ľahkej situácii, ale jediné, čo nám pomôže je racionálny pohľad na situáciu, analýza existujúcich dát a predikcia, čo nás čaká. V alternatívach: pesimisticky, neutrálne, optimisticky.

V tejto edícii DOBRÉ SPRÁVY - Z DRUHEJ STRANY sa skúsime pozrieť na "historické" dáta, ktoré máme inak ako médiá. Budeme pre Vás hľadať dobré správy. Lepšie ako tie, čo počúvate a vidíte v správach. Sú také vôbec? Áno, sú. Každý deň dostanete jednu. Poďme na to.

Dnes na tému: Dramatický rast infikovaných.

Po prvé, nie sú to infikovaní. Sú to pozitívni z testov. Tak ich budeme volať. A tí, ktorí sa chcú prieť, tí ich môžu volať aj infikovaní, aj nakazení, aj chorí, aj čokoľvek. Pre nás sú to "pozitívni z testov".

5341, 6713, 6805, 6502 sú počty pozitívnych z PCR testov za posledné 4 dni. Takto pred týždňom boli čísla: 4981, 4587, 5142, 4036. Tento týždeň v utorok, stredu, štvrtok a aj včera boli čísla vysoké, rekordné, dramaticky vystúpali, "zas viac ako 6 tisíc". Médiá.

Sumár 25361 tento týždeň za 4 dni je o 30% viac ako 19456 za rovnaké 4 dni minulý týždeň. Skutočne +30% ?

Predstavte si, že si dáte namiesto 2 pív minulý týždeň teraz pivá 3. A kamošom v krčme hovoríte, že nerozumiete ako Vás môže po treťom pive tak motať, veď po dvoch ste boli minule OK. Ale minule ste pili 10-ku a teraz ste si dali tri 12-ky. Nielen, že ste si dali viac pív, ale aj silnejšie s obsahom viac alkoholu. Motá Vás a cítiť ich. Je rozdiel len o 50% viac krígľov alebo je problém vyšší stupeň piva? Odpoveď je: OBE.

Poďme naspať k naším "rekordným" pozitívnym.

Minulý týždeň bola pozitivita testov 26,6% a tento týždeň bola 31%. To Vám a aj nám povedali. A vysvetlilo by to nárast počtu pozitívnych o takmer 17%. Ale nárast bol 30%. Kde do čerta je rozdiel a prečo sa to stalo?

Nepovedali Vám (ale my sme to pre Vás zistili), že sa tento týždeň urobilo za 4 dni 82,000 testov. Minulý týždeň sa urobilo za 4 dni 73,000 testov. Objem narástol o viac ako 12%. Robí to rozdiel?
Robí a veľký. Je to dobre, že sa spravilo viac testov? Je to dobre a je to mega dobrá správa. Po prvé, tých "viac" pozitívnych vie, že sú pozitívni a zmenia svoje správanie. Ak by sme viac testov neurobili, asi by sa to pozitívni dozvedeli neskôr alebo vôbec. Pre boj s pandémiou je to dobré.

Ak by sa viac testov urobilo minulý týždeň, zistilo by sa viac pozitívnych? Áno, zistilo by sa oveľa viac pozitívnych. Pri minulotýždňovej 26,6% pozitivite by dodatočných 9 tisíc PCR testov objavilo možno až 0,266 x 9,000 = 2394 pozitívnych. Asi menej (lebo marginálna pozitivita každých dodatočných 1000 testov je menej ako 26,6%), ale záleží, v ktorom okrese by sa boli bývali robili. Ak by to bolo v Starej Ľubovni, kde bola pozitivita 45%, tak by bolo zistených pozitívnych viac. Ak by sa robili v Dunajskej Strede, škoda peňazí.

Reálne porovnanie počtu pozitívnych tento a minulý týždeň za utorok až piatok vyzerá takto:

1) Tento týždeň sa zistilo takmer o 6 tisíc pozitívnych viac, čo reprezentuje 30% nárast.

2) Vďaka pozitivite testov, ktorá vzrástla z 27% na 31% bolo tento týždeň v rovnakej skupine testovaných o 17% viac pozitívnych.

3) Vďaka vyššiemu reálnemu počtu vykonaných testov sa zistilo vo "väčšej" testovanej skupine o 12% viac pozitívnych.

Nechávame na epidemiológov, aby vypočítali reprodukčné číslo, ale upozorňujeme, že rast počtu pozitívnych NIE JE 30%.

DOBRÁ SPRÁVA

Aj vďaka ministerstvu sa tento rok robí viac PCR testov, čo umožňuje lepšie rozumieť KDE, KOĽKO pozitívnych je. A trend je "náš friend", lebo počet testov stále rastie. Good job.

Rast hustoty pozitívnych je asi 17% a je to významné číslo, ktoré spôsobí, že narastie počet hospitalizovaných v nemocniciach. Je asi rozumné predpokladať, že nárast počtu príjmov za "nejaké" porovnateľné obdobie bude okolo tých 17%. Nie, nebude +30%. Bude skôr +17%.

Rovnako je dobrou správou, že to platí aj opačne. Ak sme videli rýchly nárast počtu príjmov do nemocníc, bolo to v dôsledku nárastu počtu pozitívnych v populácii pár dní predtým. Videli sme, že z priemerného (7 dní) počtu príjmov 100 denne 12. októbra sme narástli na 200 ku dňu 30. október. Bolo to dôsledkom rýchleho rastu hustoty (incidencie) pozitívnych z 995 k 30. septembru na trojnásobok 2935 ku dňu 25. októbra. Bol to výsledok nárastu pozitivity na dvojnásobok, čo bolo DRAMATICKÉ a aj výsledok nárastu počtu testov o asi 50%.

Reportované príjmy do nemocníc majú oneskorenie asi 5-6 dní po reportovaní pozitivity v denných reportoch. Na to máme spoľahlívé dáta za 3 mesiace DELTY.

Ten trojnásobok počtu pozitívnych, ale hlavne dvojnásobná pozitivita spôsobila od 25. októbra výrazný nárast počtu hospitalizovaných, lebo výrazne narástli príjmy. Už sa to deje od 25. októbra 10 dní a odvtedy "brzdíme". Je to druhá derivácia počtu pozitívnych, lebo to nie je o ich raste, ale o raste ich rastu. Brzdíme=rastieme pomalšie. Vyzerá to byť stabilné. A to je výborná správa. Nemusí to byť trvalé, ale je to stabilné.

DOBRÁ SPRÁVA JEDNOU VETOU

Nárast v stave počtu pacientov v nemocniciach, ktorí sa zdvojnásobil z 1000 na 2000 za 17 dní (od 20. októbra do 5. novembra) by sa nemal opakovať a rast bude oveľa pomalší a podporené to bude naopak nárastom priemerného počtu prepúšťaných pacientov v novembri (čo sa už v prvých 4 dňoch prejavuje v počte 890 prepustených/zomrelých). Howgh.

Nemusíte nám to veriť, ale v načom modele to zatiaľ sedí a aj spätnou validáciou sme presní. Ku koncu októbra sme predikovali rozsah 1200 - 1600 hospitalizovaných (s vedomím, že 31.10. je nedeľa a pred sviatkom) a reportovaný počet bol 1413. Takže presne v strede intervalu. Spätnou validáciou bol skutočný počet pacientov skôr 1500, ale stále v rámci intervalu predikcie. Veľmi dobrý výsledok. A rovnako % na UPV sme trafili presne. Obe čísla relatívne nízko oproti katastrofickým predikciám, ktoré ste na prelome septembra/októbra čítali v médiách.

Ešte jedna divná poznámka. "Čím viac pozitívnych sme v poslených 10 dňoch zistili, tým lepšie." Bolo ich takmer 5000 priemerne denne. To sme 8. októbra nepredikovali, počty testov sa výrazne navýšili oproti predikcii 15000 denne. Super. "Čím viac pozitívnych, tým lepšie!" Ak by sme totiž dnes mali v nemocniciach 2000 pacientov a priemer pozitívnych za posledných 10 dní by bol 3500, tak by to bolo na uterák.

Zajtra si povieme niečo o dobrých správach, ktoré vidíme v krivkách v najpostihnutejších okresoch Prešovského kraja. Bude to fakt silne pozitívne a veľmi sľubné. Nepočuli ste také? Od nás už náznaky išli. Prečítajte si ako upútavku o Svidníku:

Zdroj: Facebook Dáta bez pátosu


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti