Analytici: Čoraz viac krajín EÚ nasleduje migračnú politiku Maďarska. K utečeneckej politike krajín V4 sa pripojí aj Taliansko

06.06.2018 | 13:15
  0
Rím chce posilniť svoju suverenitu voči bruselskej byrokracii.

Čoraz viac členských krajín Európskej únie nasleduje príklad migračnej politiky Maďarska, teraz tak začalo robiť napríklad Taliansko. Povedal to v stredu vedúci analytik maďarského inštitútu Századvég Alapítvány István Pócza, ktorý však ďalšie krajiny nemenoval.

Podľa agentúry MTI analytik inštitútu, ktorý je blízky vláde, vo vysielaní verejnoprávnej televíznej stanice M1 podotkol, že nový taliansky minister vnútra Matteo Salvini hovoril o snahe vyhosťovať podstatne vyššie počty ilegálnych prisťahovalcov, ako tomu bolo doteraz.

"Taliansko sa týmto krokom snaží posilniť svoju suverenitu voči bruselskej byrokracii. Členským krajinám Únie totiž čoraz viac prekáža, že Brusel im chce nanútiť svoju vôľu," myslí si Pócza.

Analytik tvrdil, že "už aj vodcovia EÚ dospeli k poznaniu, že dublinský systém upravujúci prisťahovalectvo je mŕtvy", čo označil za veľký výsledok.

Nová talianska vláda má potenciál zaviesť v krajine plánované programové zmeny. Strany, ktoré ju sformovali - protisystémové Hnutie piatich hviezd (M5S) a pravicovo-populistická strana Liga Severu (LN) - nakoniec ustúpia od svojej euroskeptickej rétoriky, budú sa usilovať o reformu Európskej únie a priblížiť sa k migračnej politike Vyšehradskej skupiny (V4). V stredajšom rozhovore pre TASR to uviedol taliansky politológ Marco Tarchi z Florentskej univerzity (UNIFI).

"Nová vláda má silnú parlamentnú väčšinu, takže sa môže pokúsiť realizovať svoj program - ale bude musieť čeliť kritickému postoju médií, intelektuálnych elít a ľudí z prostredia finančníctva, ako aj kontrole prezidenta Sergia Mattarellu," uviedol politológ.

Napriek tomu, že LN aj M5S majú populistické črty, od svojho otvoreného euroskeptického postoja nakoniec určite ustúpia, domnieva sa Tarchi. "Budú skôr trvať na potrebe reformy EÚ a pokúsia sa pripojiť ku konaniu krajín Vyšehradskej skupiny," uviedol. Vysvetlil, že v utorok sa talianska vláda rozhodla v oblasti prisťahovaleckej politiky priblížiť ku krokom V4 "s cieľom zablokovať reformu dublinskej dohody".

Podľa reformy dublinského nariadenia by po novom mali byť za žiadateľov o azyl zodpovedné všetky členské štáty EÚ, a nielen tie, kam prichádza najviac migrantov, akými sú napríklad Grécko a Taliansko. Tieto krajiny by však mali aj naďalej registrovať všetkých prichádzajúcich ľudí a zabezpečiť riadnu ochranu vonkajších hraníc.

Podľa Tarchiho novej talianskej vláde nejde o plnenie migračných kvót. "Samozrejme, krajiny V4 systém kvót neschvaľujú, ale nová vláda ho ani nechce implementovať. Jej cieľom je posilniť vnútroštátnu úroveň kontroly prisťahovalectva a zvýšiť zamietanie vstupu pre ekonomických migrantov," objasnil taliansky politológ.

Zdroj: 24hod.sk (1), (2)


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti