Americký viceprezident odmieta aktivovať 25. dodatok ústavy na odvolanie Trumpa. Šéf Bieleho domu varuje pred vyvolaním obrovského hnevu. V uliciach Washingtonu sa už pohybuje ozbrojená Národná garda

13.01.2021 | 12:40
  26
Demokrati chcú prikročiť k procesu ústavnej žaloby (impeachmentu) voči Trumpovi za "podnecovanie povstania“.

Americký viceprezident Mike Pence v noci na stredu vylúčil, že využije 25. dodatok ústavy, ktorý umožňuje kabinetnej väčšine odobrať dosluhujúcemu prezidentovi Donaldovi Trumpovi právomoci a udeliť ich viceprezidentovi.

Oznámil to v liste adresovanom predsedníčke Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej len pár hodín pred hlasovaním tejto dolnej komory amerického Kongresu o rezolúcii vyzývajúcej práve Pencea, aby tento dodatok aktivoval, píšu agentúry AFP a Reuters.

"Neverím, že takýto postup je v najlepšom záujme nášho národa alebo v súlade s našou ústavou," uviedol Pence. Dodal, že využitie tohto dodatku na odvolanie Trumpa pre jeho neschopnosť vykonávať svoje povinnosti by vytvorilo "strašný precedens".

Snemovňa reprezentantov má v pláne v stredu hlasovať o spomínanej rezolúcii. Pence bude mať následne čas na reakciu, no pozorovatelia už vopred avizovali, že neočakávajú, že by viceprezident 25. dodatok skutočne aktivoval. Demokrati následne prikročia k procesu ústavnej žaloby (impeachmentu) voči Trumpovi za "podnecovanie povstania" v súvislosti s minulotýždňovým útokom jeho podporovateľov na budovu Kapitolu.

Stúpenci republikánskeho prezidenta vtrhli 6. januára do budovy Kapitolu a prerušili tak spoločné zasadnutie oboch komôr Kongresu, na ktorom sa potvrdzovalo víťazstvo Bidena v novembrových voľbách. Vzniknutý chaos a násilie viedli k smrti piatich ľudí vrátane policajta. Trump predtým svojich priaznivcov opätovne burcoval nepodloženými obvineniami zo zmanipulovania volieb a nabádal ich, aby pochodovali ku Kapitolu.

Trump: Impeachment voči mne je absurdný, vyvoláva obrovský hnev

Dosluhujúci americký prezident Donald Trump označil v utorok ústavnú žalobu (impeachment), ktorú voči nemu predložili demokratickí členovia Snemovne reprezentantov, za "absolútne absurdnú".

Trump sa médiám prihovoril na letisku, odkiaľ smeruje do Texasu na obhliadku hraničného múru s Mexikom. Išlo o prezidentove prvé vyjadrenia pre novinárov od 6. januára, keď jeho stúpenci násilne vtrhli do Kapitolu, budovy amerického Kongresu, pričom samotný Trump ich krátko predtým vyzval, aby "ukázali silu".

Vyjadril sa však aj k sociálnym sieťam, ktoré po násilnostiach v hlavnom meste Washington zablokovali jeho účty. Veľké technologické spoločnosti tým podľa Trumpa urobili "katastrofickú chybu".

Príslušníci Národnej gardy vo Washingtone sú od utorka ozbrojení

Príslušníci americkej Národnej gardy rozmiestnení v uliciach Washingtonu majú od utorka strelné zbrane, informovala v stredu agentúra AFP.

Národná garda pomáha zaisťovať bezpečnosť amerického Kapitolu a okolia. Jej príslušníci mali pôvodne poskytovať najmä logistickú podporu polícii. Šéf Národnej gardy Daniel Hokanson ešte v pondelok povedal, že nemajú povolenie mať pri sebe strelné zbrane.

Udelenie povolenia zasiahnuť v súvislosti s presadzovaním zákona - vrátane vyzbrojenia a právomoci zatýkať - by podľa pondelkových slov Hokansona bolo "poslednou možnosťou" v prípade, ak by sa situácia vymkla spod kontroly. Národná garda však v utorok príslušníkom zbrane povolila a k svojmu rozhodnutiu sa podľa AFP nevyjadrila.

Úradujúci minister obrany Christopher Miller vo štvrtok 7. januára podpísal príkazy, ktorými na 30 dní aktivoval Národnú gardu zo štátov Virgínia, Pensylvánia, New York, New Jersey, Delaware a Maryland.

Pentagón na inauguráciu nového prezidenta Joea Bidena, ktorá sa uskutoční 20. januára, povolil podľa Hokansona nasadiť až 15.000 príslušníkov Národnej gardy, informovala stanica CNN.

Priaznivci odchádzajúceho prezidenta Donalda Trumpa minulú stredu (6. januára) vtrhli do budovy Kongresu a vyvolali nepokoje, počas ktorých zomrelo päť osôb. Obe komory Kongresu v tom čase zasadali s cieľom definitívne potvrdiť Bidenovo volebné víťazstvo.

Príslušníci Národnej gardy boli podľa AFP neďaleko, neboli však ozbrojení a boli povolaní príliš neskoro.

YouTube dočasne zablokoval Trumpov kanál

Spoločnosť YouTube v utorok dočasne zablokovala na svojej videoplatforme kanál dosluhujúceho prezidenta USA Donalda Trumpa a odstránila jedno z jeho videí pre porušenie jej noriem zameraných proti podnecovaniu násilia. Informovala o tom v stredu agentúra AFP.

"Na základe obáv z možného pretrvávania násilia sme odstránili nový obsah nahraný na kanál Donalda J. Trumpa z dôvodu porušenia našich pravidiel," uvádza YouTube vo vyhlásení. Na Trumpov kanál tak najmenej týždeň nebude možné nahrávať nové videá.

Účet Trumpovi uplynulý piatok natrvalo zrušila sociálna sieť Twitter. Ako odôvodnenie tohto kroku spoločnosť uviedla riziko ďalšieho násilia po minulotýždňovom útoku Trumpových stúpencov na budovu Kongresu vo Washingtone. Spoločnosť dospela k záveru, že Trumpove príspevky porušovali zásady týkajúce sa glorifikácie násilia a "účet @realDonaldTrump tak musel byť okamžite natrvalo odstránený z danej služby". Účet medzitým zablokoval Trumpovi aj Facebook.

Zdroj: info.sk (1), (2), (3), (4) / YouTube

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti